Varicele: de ce apar si cum se trateaza

Actualizat: 18 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Varicele reprezinta o patologie a sistemului venos, ce presupune dilatarea vaselor de sange, deseori datorata incapacitatii valvulare de a directiona sangele in sens anti-gravitational, astfel acesta ajungand sa stagneze in amonte. 

Incidenta bolii varicoase in Romania este de aproximativ 35-50% in randul populatiei adulte, de regula cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 ani. Se remarca o predispozitie crescuta in randul femeilor, printre factorii de risc enumerandu-se si schimbarile la nivel hormonal. 

Alti factori de risc sunt reprezentati de varsta (riscul creste pe masura de inainteaza in varsta, prin deteriorarea calitatii valvelor), sarcina (prin cresterea volumului total de sange si prin variatiile hormonale), istoricul familial, obezitatea, ortostatismul prelungit.

Aparitia bolii se traduce prin vene largite la nivelul membrelor inferioare, sub forma unor cordoane, ce sunt insotite de durere locala, edem, senzatie de greutate. 

Dimensiunile varicelor difera de la o persoana la alta.

Patologia varicoasa evolueaza in timp, astfel incat, cel mai probabil, in final se recurge la interventia chirurgicala sau la terapii minim invazive. In cazurile severe, varicele se pot complica si da nastere sangerarilor sau ulcerelor varicoase.

De ce apar varicele

Predispozitia genetica are un rol important in aparitia varicelor. Daca unul dintre parinti are aceasta boala, atunci copilul are un risc de doua ori mai mare de a face varice.

Varsta este un alt factor important care duce la aparitia acestei probleme. Pe masura ce inaintam in varsta, elasticitatea vaselor de sange incepe sa se piarda, valvele nu mai au aceeasi capacitate, se diminueaza contractilitatea, iar sangele stangeaza in sens gravitational.

Si sedentarismul poate fi de vina pentru aparitia acestei probleme de sanatate. O alta cauza este obezitatea.

Exista si unele obiceiuri zilnice care pot duce la varice, precum statul prelungit in picioare, purtarea ciorapilor si a pantalonilor prea stramti pe picior. Obiectele vestimentare prea stramte duc la inflamarea vaselor de sange.

Purtarea in exces a pantofilor cu toc poate fi, de asemenea, de vina pentru aparitia varicelor. De aceea este recomandat sa ai cateva zile pe saptamana in care sa te incalti cu pantofi cu talpa joasa.

Simptome

Unul dintre primele semne ale aparitiei varicelor este senzatia de arsura resimtita in gamba, cat si o senzatie de greutate.

Umflaturile de la nivelul venelor, care au culoarea mov sau rosu inchis, cat si durerea dupa o perioada mai lunga de stat in picioare sunt simptome care apar in cazul afectiunii. Crampele si durerile in jurul zonei afectate sunt si ele un semn al bolii.

Pentru ca este mai usor de prevenit decat de tratat, este bine de stiut ca persoanele la care apar cele mai mici semne de varice sau care sunt predispuse la aparitia varicelor ar trebui sa isi schimbe stilul de viata: activitati fizice regulate, o alimentatie echilibrata, evitarea excesului de sare, evitarea hainelor si a pantofilor stramti, incomozi, evitarea ortostatismului prelungit. De asemenea, persoanelor care intreprind activitati ce necesita stat indelungat in picioare li se recomanda purtarea de ciorapi compresivi, ce ajuta intoarcerea venoasa, precum si pauzele ce permit elevarea membrelor inferioare pentru a ajuta, la randul lor, ca sangele sa fie directionat in sens anti-gravitational.

Metode de tratament

O procedura eficienta care nu necesita anestezie este scleroterapia. Aceasa presupune injectarea unei solutii (de obicei saline, dar poate fi si alt tip)  in vene, care ulterior induce iritarea peretilor si ulterior cicatrizarea si inchiderea vaselor.

Procedura poate sa dureze pana la jumatate de ora, iar pacientul nu are nevoie de spitalizare. Rezultatele apar la aproximativ doua saptamani de la utilizarea metodei.

O alta metoda, des utilizata, este laser terapia, care utilizeaza fascicule de energie pentru a inchide vasul. Un dezavantaj al laserului este faptul ca pot aparea recidive.

O terapie moderna, non-invaziva este tehnica ablatiei endovenoase segmentale cu radiofrecventa.

Interventia chirurgicala de stripping vascular si safenectomie reprezinta insa metoda cu cel mai mare grad de succes, avand in vedere ca sunt ligaturate toate colateralele vasului mare si, astfel, se evita recurenta patologiei. Procedura este realizata sub rahianestezie sau sub anestezie generala, in functie de particularitatile pacientului, recuperea este una relativ usoara si gradul de satisfactie al pacientilor este, de regula, ridicat.


Citeste si despre:

Masajul anticelulitic si celulita Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Sangele in scaun - hemoragiile digestive Ulcerul de gamba Anemia din ciroza hepatica Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ranile care se vindeca foarte greu, simptom al ulcerului de piele. Ce alte semne prezinta boala Hepatita autoimuna o afectiune rara care afecteaza ficatul Varicele - intre chirurgie si tratamente naturiste Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta