E coli ar putea influenta sanatatea inimii

Actualizat: 07 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele care dezvolta gastroenterita in urma consumului de apa contaminata cu E coli vor fi predispuse la hipertensiune arteriala, probleme renale si boli de inima, mai tarziu, in viata, spun cercetatorii canadieni.

Specialistii au analizat datele de la Walkerton Health Study, in care era evaluata starea de sanatate pe termen lung a adultilor care au dezvoltat gastroenterita in mai 2000, dupa ce sistemul municipal de apa a fost contaminat cu bacterii Campylobacter si E coli, in orasul Ontario.

Din 1977, 1067 de persoane au suferit de gastroenterita acuta, iar din acestia 378 au avut nevoie de ingrijiri medicale. Comparativ cu cei care nu au fost bolnavi sau au manifestat o forma usoara a bolii, cei cu gastroenterita acuta au avut de 3.4 ori mai multe sanse de a dezvolta hipertensiune arteriala, de 3.4 ori mai multe sanse de a dezvolta boli renale si de 2.1 ori mai multe sanse de a manifesta o afectiune cardiovasculara cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

"Descoperirile noastre subliniaza necesitatea urmaririi individuale a cazurilor de intoxicatii in urma consumului de produse alimentare sau apa contaminata cu E coli, pentru a preveni sau a reduce eventualele prejudicii cardiovasculare care pot sa apara in timp", a fost concluzia profesorului de nefrologie dr. William Clark, de la London Health Science Center din Ontario si a colegilor sai.

"Aceste consecinte pe termen lung, subliniaza importanta furnizarii de alimente sigure si utilizarea unor surse de apa potabila, neinfectata, lucruri care ar trebui sa stea la baza sanatatii publice", au adaugat acestia. In fiecare an, E coli O157, provoaca aproximativ 120.000 de afectiuni gastrointestinale in Statele Unite, in urma carora au loc peste 20.000 de spitalizari si 60 de decese, conform comunicatului de presa.


Citeste si despre:

Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Sindromul Down - mongolismul Dieta anti-anxietate Grupele de sange si bolile asociate acestora Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Sarcina - Luna a II-a Nasterea naturala Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman E. coli si sarcina Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin