Persoanele care dezvolta gastroenterita in urma consumului de apa contaminata cu E coli vor fi predispuse la hipertensiune arteriala, probleme renale si boli de inima, mai tarziu, in viata, spun cercetatorii canadieni.
Specialistii au analizat datele de la Walkerton Health Study, in care era evaluata starea de sanatate pe termen lung a adultilor care au dezvoltat gastroenterita in mai 2000, dupa ce sistemul municipal de apa a fost contaminat cu bacterii Campylobacter si E coli, in orasul Ontario.
Din 1977, 1067 de persoane au suferit de gastroenterita acuta, iar din acestia 378 au avut nevoie de ingrijiri medicale. Comparativ cu cei care nu au fost bolnavi sau au manifestat o forma usoara a bolii, cei cu gastroenterita acuta au avut de 3.4 ori mai multe sanse de a dezvolta hipertensiune arteriala, de 3.4 ori mai multe sanse de a dezvolta boli renale si de 2.1 ori mai multe sanse de a manifesta o afectiune cardiovasculara cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
"Descoperirile noastre subliniaza necesitatea urmaririi individuale a cazurilor de intoxicatii in urma consumului de produse alimentare sau apa contaminata cu E coli, pentru a preveni sau a reduce eventualele prejudicii cardiovasculare care pot sa apara in timp", a fost concluzia profesorului de nefrologie dr. William Clark, de la London Health Science Center din Ontario si a colegilor sai.
"Aceste consecinte pe termen lung, subliniaza importanta furnizarii de alimente sigure si utilizarea unor surse de apa potabila, neinfectata, lucruri care ar trebui sa stea la baza sanatatii publice", au adaugat acestia. In fiecare an, E coli O157, provoaca aproximativ 120.000 de afectiuni gastrointestinale in Statele Unite, in urma carora au loc peste 20.000 de spitalizari si 60 de decese, conform comunicatului de presa.