Bolile de inima, bolile infectioase si cancerul - primele trei cauze de deces, potrivit OMS

Publicat: 28 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Bolile de inima, bolile infectioase si cancerul raman primele trei cauze de deces la nivel mondial, potrivit unui raport facut public, luni, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si prezentat de agentia Associated Press.

Atacurile de cord si alte boli ale inimii sunt primele cauze de mortalitate in lume, provocand 29% dintre decesele la nivel mondial dintr-un an. Bolile infectioase cauzeaza 16,2% dintre decese, iar cancerul - 12,6%.

Potrivit OMS, "topul" bolilor letale la nivel mondial a ramas neschimbat din 1990, cand organizatia a facut prima cercetare de acest tip.

Urmatoarele cauze de deces, in ordinea incidentei, sunt infectiile respiratorii (inclusiv pneumonia) - 7,2%, bolile respiratorii (astm si alergii) - 6,9%, ranile accidentale si inecurile - 6,6%, problemele de sanatate ale nou-nascutilor - 5,4%, bolile digestive - 3,5%, sinuciderile, crimele si conflictele - 2,8%, afectiunile neuropsihice - 2,1%, diabetul - 1,9% si problemele maternale legate de sarcina si nastere - 0,9%.

Raportul OMS se bazeaza pe date despre decese stranse din 112 tari, la nivelul anului 2004, acestea fiind cele mai recente informatii disponibile la scara mondiala.

In 2004, aproape 59 de milioane de persoane au murit in lume, cele mai multe la o varsta de peste 60 de ani. in cazul a aproape 20% dintre decese a fost vorba despre copii sub cinci ani.


Citeste si despre:

6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima Bolile de inima: simptome specifice Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima Prevenirea bolilor de inima la femei Tulburarile cognitive pot fi diagnosticate si tratate din timp in primul oras medical din Romania Sindromul de intestin hiperpermeabil, o afectiune a omului modern. Ce solutii recomanda specialistii? Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima? Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma Investigatii si analize pentru bolile de inima Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare