Modificarile legislatiei privind avortul vor fi stabilite de o comisie interministeriala

Publicat: 30 Iunie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Comisia constituita de Ministerul Sanatatii, ca urmare a cazului fetitei de 11 ani care a ramas insarcinata in urma unui viol, a anuntat, vineri, ca va face recomandari pentru actualizarea si clarificarea legislatiei privind avortul, pentru a fi evitate situatiile neclare si interpretarile.

In urma recomandarilor comisiei, modificarile de ordin legislativ vor fi definitivate in urma unor discutii in cadrul unei alte comisii, care va fi alcatuita din reprezentanti ai mai multor ministere.

Comisia a decis ca fetita de 11 ani poate face intrerupere de sarcina in Romania, deoarece exista riscuri majore pentru sanatatea mintala a gravidei, daca aceasta va naste. Fetita, originara din judetul Neamt, se afla in a 20-a saptamana de sarcina.

"Continuarea sarcinii ar reprezenta permanentizarea efectelor nocive ale violului", a explicat Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In luarea acestei decizii au mai contat faptul ca gravida este copil, victima a unui abuz sexual, si incapacitatea psihologica a gravidei de a fi mama.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, la inceputul saptamanii ca, daca se decide modificarea legislatiei, va fi necesara o dezbatere publica in care sa fie implicati cat mai multi medici, psihologi, juristi, profesori, parinti si reprezentanti ai Bisericii.

Comisia alcatuita din medici, psihologi si juristi s-a intrunit, miercuri si joi, pentru a analiza cazul fetitei de 11 ani, dar si posibile recomandari de modificare a legislatiei privind avortul.

Potrivit legislatiei in vigoare, mai exact a Codului Penal, intreruperile de sarcina se pot efectua doar daca fatul are sub 14 saptamani. in cazul in care fatul are mai mult de 14 saptamani, intreruperea de sarcina se face doar in cazul in care este vorba de incest sau viol si nu pune in pericol sanatatea mamei.

In Romania s-au inregistrat, numai in 2007, peste 530 de intreruperi de sarcina la fete sub 15 ani.


Citeste si despre:

Instructiuni de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a legislatiei privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului Riscurile si complicatiile avortului Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Legea privind produsele cosmetice Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor Informatii esentiale despre biopsia hepatica Intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala ale medicilor, medicilor dentisti si ale farmacistilor Sarcina, nasterea si perioada postpartum Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Ce trebuie sa stiti despre cancer Dieta pentru o luna Anexita