Cercetatorii de la Institutul pentru Sanatate Griffith si de la Scoala de Medicina din Australia au descoperit ca beneficiile iaurtului nu se rezuma doar la buna functionare a sistemului digestiv, avand un efect surprinzator si asupra sanatatii inimii.
Potrivit acestora, iaurtul probiotic, care contine culturi vii atent selectionate ce actioneaza ca bacterii bune in intestin, ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii, prin combaterea hipertensiunii si scaderea riscului de boli cardiovasculare.
Savantii au ajuns la aceasta concluzie susprinzatoare dupa examinarea datelor stiintifice provenite de la noua teste clinice, care au fost realizate pe 540 de persoane.
Rezultatele analizei au evidentiat faptul ca probioticele joaca un rol esential in mentinerea unei tensiuni in limite normale, in special in cazul persoanelor hipertensive, la scaderea colesterolului din sange si la imbunatatirea functiilor inimii.
Este nevoie de cercetari suplimentare pentru confirmarea acestei descoperiri, sustin cercetatorii. Cu toate acestea, persoanele aflate la risc de a dezvolta afectiuni cardiovasculare sau care sunt deja diagnosticate cu boli de inima sau cu hipertensiune arteriala ar trebui sa consume regulat iaurt, dar si alte alimente cu continut crescut de probiotice - sana, lapte batut, chefir.