Scolioza la copii si adolescenti

Actualizat: 14 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este scolioza


Scolioza reprezinta o curbura nefireasca la nivelul coloanei vertebrale, in plan transversal, ceea ce inseamna ca are loc o rotatie laterala a coloanei vertebrale. Aceasta poate fi blanda de pana la 10 grade sau poate fi severa, de grad 100 sau mai mult.

Prevalenta

La adult, majoritatea cazurilor de scolioza sunt insa blande si nu necesita tratament specific.

La copii, anumite cazuri necesita tratament de specialitate. Tratamentul este deseori tintit asupra simptomatologiei mai degraba decat asupra fixarii curbei, avand ca scop reducerea durerii si imbunatatirea functiei.

Desi scolioza in sine este nedureroasa, apar procese de degenerare ce pot produce durere. Modificarile conformatiei si morfologiei corporeale pot, de asemenea, sa apara si sunt influentate de gradul de scolioza.

In general, scolioza este cel mai frecvent diagnosticata in adolescenta, fiind observate modificari la nivelul coloanei vertebrale toracice. Daca scolioza nu este diagnosticata pana la varsta de adult, in aceasta perioada devin mai evidente modificarile de la nivel lombar.

Cauze

Cauza scoliozei depinde de tipul acesteia.

La adult, cel mai des este vorba de o scolioza formata din copilarie, dar care nu a fost diagnosticata pana in acel moment. In unele cazuri, scolioza cu debut in copilarie/adolescenta incepe sa fie simptomatica doar la adult, fiind nevoie de tratament medical. Atunci cand scolioza nu are o cauza sau o perioada specifica de debut, este numita scolioza idiopatica.

La copii, scolioza idiopatica este cea mai frecventa forma. Deoarece are un caracter familial, fiind intalnita la mai multi membrii ai familiei, cauza poate fi una genetica. Scolioza congenitala este descoperita la nastere si este o patologie foarte rara. Scolioza de cauza neuromusculara este cauzata de anormalitati ale muschilor si nervilor ce sustin coloana vertebrala.

Semne si simptome

Deseori, scolioza nu cauzeaza simptome, insa principala manifestare ce poate aparea este durerea. Durerea apare mai frecvent in cazul adultilor, atunci cand sunt asociate si afectiuni precum artrita, slabiciunea musculaturii sau tulburarile de echilibru.

Daca deformarea coloanei vertebrale spre stanga sau dreapta pune presiune asupra nervilor spinali, pot aparea tulburari de sensibilitate la nivelul membrelor: furnicaturi, amorteala, durere. Alte modificari pot fi pierderea in inaltime si alinierea patologica a oaselor bazinului.

Metode de diagnostic

Inainte ca medicul sa propuna un plan de tratament, acesta trebuie sa confirme diagnosticul de scolioza.

Acesta va avea nevoie de o anamneza ce include date despre istoricul personal, istoricul familial, debutul modificarilor coloanei vertebrale si progresia scoliozei, prezenta sau absenta durerii si afectarea sistemului uro-genital si nervos.

Apoi, in timpul unui examen fizic, medicul va examina coloana vertebrala si va testa mobilitatea acesteia. Vor fi testate si terminatiile nervoase cu ajutorul testelor pentru reflexe, sensibilitate si motilitate.

Cand este necesar, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii care sa cuprinda intreaga coloana vertebrala.

Optiuni de tratament

Majoritatea cazurilor pot fi gestionate prin tratament nechirurgical, prin consulturi regulate medicale si tratament medicamentos. Fizioterapia si kinetoterapia sunt de asemenea tratamente eficiente si importante pentru acesti pacienti, intrucat intaresc musculatura trunchiului si imbunatatesc flexibilitatea.

Intrucat fumatul grabeste procesele degenerative, este esential sa nu fumati daca aveti acest diagnostic.

Medicul va recomanda cateva forme speciale de sport pentru a mentine forta musculara si a ameliora durerea si postura. Aceste forme de miscare pot include exercitii active de imbunatatire a posturii, inot, intinderi zilnice si altele.

Daca durerea nu este ameliorata prin fizioterapie si medicamente antiinflamatoare, medicul poate recomanda terapia prin blocuri nervoase sau epidurala. Acestea sunt forme de anestezie locala ce blocheaza nervii ce produc durere.

Tratament chirurgical

In unele cazuri, in special la copii dar, si in unele cazuri la adulti, tratamentul chirurgical este necesar. Acesta este insa ultima linie de tratament, fiind luate in considerare riscurile si complicatiile unei interventii chirurgicale a coloanei vertebrale.

Interventia chirurgicala pentru scolioza poate fi sugerata pentru unul sau mai multe dintre urmatoarele motive:

Durere. Daca durerea data de scolioza si complicatiile ei devine insuportabila si aresponsiva la alte forme de tratament, interventia chirurgicala devine tratamentul de electie.

Dezechilibru spinal. Pastrarea echilibrului coloanei vertebrale este importanta pentru a evalua progresia scoliozei si necesitatea de operatie.
Atunci cand stam in picioare, capul si gatul ar trebui sa fie aliniate cu mijlocul pelvisului. Cand curbura coloanei vertebrale progreseaza pana in punctul in care acest aliniament nu mai este posibil, apare dezechilibrul spinal care reprezinta indicatie chirurgicala.

Imbunatatirea calitatii vietii. Desi interventia chirurgicala nu este recomandata doar pentru imbunatatirea aspectului fizic, unii pacienti nu pot suporta deformarile date de scolioza. Dezechilibrul spinal si aspectul inestetic scad calitatea vietii semnificativ. Interventia chirurgicala poate fi o optiune de tratament pentru aceste cazuri, in special in randul adolescentilor si adultilor tineri.

In general, interventia chirurgicala este recomandata pentru a stabiliza coloana vertebrala, a reface echilibrul si a reduce presiunea asupra nervilor spinali. Pentru astfel de operatii se utilizeaza grefe osoase si implanturi metalice care tin coloana vertebrala aliniata.

Evolutia medicinii moderne si dezvoltarea tehnicilor chirurgicale avansate face posibila abordarea mai putin invaziva si recuperarea mai rapida.

Preventie

Scolioza nu este o patologie ce poate fi prevenita, indiferent de varsta pacientului. In scolioza idiopatica, cauza nu este cunoscuta.

Scolioza degenerativa apare in timp, pe masura ce organismul imbatraneste.

Este important ca pacientii diagnosticati cu scolioza sa mentina legatura cu medicul neurochirurg, mergand regulat la control si evaluare. Acesta poate recomanda fizio si kinetoterapie, exercitiile fizice speciale fiind singura modalitate de a incetini progresia bolii.

Prognostic

Prognosticul scoliozei depinde semnificativ de tipul ei si de severitatea simptomelor. Tratamentul nechirurgical, bazat pe fizioterapie si antiinflamatoare ramane tratamentul primordial pentru acesti pacienti.

Pentru un prognostic cat mai bun, mentinerea unei greutati corporale normale si implementarea exercitiilor fizice regulate devin esentiale.

Tratamentul chirurgical al scoliozei poate imbunatati calitatea vietii pacientilor si astfel si prognosticul, insa riscul operator trebuie intotdeauna analizat punctual. Rezultatele operatiei sunt bune atunci cand se face conform indicatiilor.

Concluzie

Scolioza este o patologie a coloanei vertebrale caracterizata prin deformarea in lateral a coloanei, in stanga sau dreapta. Afecteaza pacienti de toate varstele, de la copii pana la varstnici, iar tratamentul poate fi conservativ, bazat de fizio-kinetoterapie, sau chirurgical.

Tratamentul optim si prognosticul depind de severitatea afectiunii si de cauza scoliozei.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15837-adult-scoliosis
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/scoliosis


Citeste si despre:

Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani Scolioza - cauze, simptome, tratament Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii Gestionarea cifoscoliozei: optiuni terapeutice si strategii de recuperare Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cifoza Distrofia Musculara Tumorile maduvei spinarii Scolioza - recuperare prin kinetoterapie Cauze ale aparitiei scoliozei