Bolile renale cronice afecteaza auzul!

Publicat: 12 Octombrie 2010

Potrivit unui recet studiu, persoanele in varsta care sufera de deferite boli renale cronice moderate sunt predispuse dezvoltarii tulburarilor de auz. Cercetatorii din australia au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat cazurile a mai mult de 2900 de persoane de peste 50 de ani, dintre care 513 manifestau afectiuni renale moderate.

Dintre cei din urma, 54% au raportat pierderi de auz, comparativ cu doar 28% care nu aveau probleme cu rinichii. Testele au conchis ca 30% dintre pacientii cu boli renale cronice prezinta grave tulburari de auz, comparativ cu doar 10% dintre pacientii care nu manifestau boli renale.

Studiul sugereaza ca exista o legatura stransa intre bolile renale cronice si pierderea auzului, conform declaratiilor autorului studiului, intr-un comunicat de presa transmis catre National Kidney Foundation, Dr. David Harris, decan asociat al Sydney Medical School Westmead. "Relatia poate fi explicata prin asemanarile structurale si functionale dintre tesuturile urechii interne si rinichi", a declarat Harris.

"In plus, toxinele care se acumuleaza ca urmare a insuficientei renale, pot afecta nervii, inclusiv cei din urechea interna. O alta justificare este faptul ca boala de rinichi si pierderea auzului au factori de risc comuni, inclusiv diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si varsta inaintata".

Dr. Kerry Willis, vicepresedinte senior la National Kidney Foundation,
a declarat in acelasi comunicat de presa ca rezultatele ar putea determina schimbari in modul in care medicii trateaza pacientii cu boli renale cronice. Realizarea din timp a testelor de auz si montarea aparatelor auditive ar putea ajuta la "imbunatatirea calitatii vietii si ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor, pastrandu-se astfel potentialul functiei auditive".


Citeste si despre:

Ce este si cum se manifesta sindromul Alport Boala Paget a oaselor Sindromul Turner Sarcoidoza Cancerul ovarian Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Solutii naturale pentru hipotiroidism Tratamentul cu PRP si aerocrioterapie in condropatii Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului Tromboza de sinus cavernos Malformatiile congenitale Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara