De ce apare si cum se trateaza acneea?

Actualizat: 27 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Acneea este o boala extrem de complexa, care poate debuta la orice varsta, fie pe fondul unor dereglari hormonale, fie din cauza folosirii unor produse cosmetice sau substante medicamentoase care deregleza activitatea glandelor sebacee.

Datele statistice arata ca acneea afecteaza peste 50% dintre adolescenti si 5% dintre adulti. La adulti, acneea afecteaza de cele mai multe ori femeile si apare din cauza fluctuatiilor hormonale provocate de ovulatie, menstruatie, sarcina, pre-menopauza, dar si menopauza.

Forma sub care acneea se poate prezenta difera la adolescenti de adulti. Astfel, la aduli, acneea se manifesta sub forma de pete rosii, in jurul gurii, iar la adolescenti apare sub forma cosurilor albe sau negre, iar acestea sunt localizate pe frunte, nas, obraji.

Primele semne de acnee apar odata cu pubertatea, uneori chiar de la 11-12 ani si au apogeul la varsta de 16 -17 ani. Zonele predispuse la acnee sunt cele cu glande sebacee: fata, piept, umeri, spate, brate.

In aparitia acneei sunt implicati factorii genetici si factorii endocrini. La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive din cauza modificarilor hormonale din organism.

Porii se astupa si in acest mod au loc modificari ale florei microbiene rezidente: Propionibacterium acnes – anaerob, stafilococ – aerob si Pityrosporum – levura. Ulterior apare inflamatia, cosurile fiind purulente, rosii si dureroase, dand nastere unui disconfort.

Cauze

In prezent nu se stiu cu exactitate care sunt cauzele acestei probleme dermatologice, dar asa cum am precizat, exista factori implicati in aparitia acneei.

Excesul de sebum cauzeaza infundarea porilor, favorizand aparitia cosurilor. De vina pentru aparitia acneei mai sunt si factorii ereditari, tulburarile hormonale, cresterea nivelului de testosteron, dar si excesul de hormoni androgeni care poate sa apara la unele femei.

De asemenea, in perioada de dinaintea menstruatiei unele femei se pot confrunta cu aparitia cosurilor, care se vindeca de la sine, in cateva zile.

Stresul are si el un rol important in aparitia cosurilor. Alimentatia contribuie la aparitia acneei, astfel alimente precum pastele, orezul, dulciurile duc la aparitia punctelor negre si rosii de pe ten.

Tratament

Tratamentul este de lunga durata, uneori poate dura chiar si opt luni si va fi individualizat pentru fiecare pacient in parte. In stabilirea diagnosticului se fac inclusiv analize medicale specifice - examen bacteriologic, micologic si parazitologic al leziunilor.

Medicul va cere si o evaluare endocrina sau o ecografie pelvina pentru stabilirea existentei sindromului ovarului polichistic. Important de retinut este faptul ca este necesar ca tratamentul sa continue si dupa ameliorarea leziunilor de acnee, pentru a preveni recidiva.

Pacientul va fi invatat sa respecte un ritual zilnic de ingrijire al tenului acneic, folosind produse adecvate recomandate de medical dermatolog. Uneori medicul poate prescrie si antibiotic.

De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata produselor de curatare a tenului. Unele pot astupa porii, daunand tenului, prin afectarea foliculilor.

Este bine sa fie evitate toate produsele care au la baza ulei. In timpul tratamentului nu trebuie utilizat si aplicat pe fata niciun produs fara acordul medicului dermatolog. Netratata corect, acneea poate lasa cicatrici.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Varicele: de ce apar si cum se trateaza Durerile in gat: de ce apar si cum le tratam? Aftele bucale - de ce apar si cum se pot trata Durerea de genunchi - de ce apare si cum poate fi tratata Ce sunt punctele de grasime (milia) de pe fata si cum se trateaza? Verucile plantare (negii din talpa) - cum se trateaza si cum prevenim aparitia lor Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum apare si cum se extinde cancerul Papiloamele cutanate - ce sunt, de ce apar si cum sunt tratate Depresia postpartum - de ce apare si cum poate fi invinsa? Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Acneea, o afectiune fara varsta Ce trebuie sa stim despre acneea neonatala?