Cum sa pregatiti o pizza sanatoasa

Actualizat: 18 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sa mancati o pizza preparata la fast-food, o data pe saptamana nu este un obicei prea sigur pentru sanatatea dvs. Acestea contin cantitati mari de grasimi saturate si sunt bogate in sodiu.

Totusi nu trebuie sa renuntati la aceasta optiune culinara gustoasa si ieftina. Toppingurile potrivite pot transforma o bomba culinara intr-o masa sanatoasa.

Cum sa gatiti o pizza sanatoasa

Puteti sa preparati propria pizza la domiciliu, destul de usor, in functie de poftele si preferintele dvs. Important este sa renuntati la ingredientele bogate in grasmii, aditivi si sa adaugati altele cu putine calorii si bogate in fibre vegetale. In acest scop puteti respecta urmatoarele sfaturi:

- Faceti un aluat din faina din cereale integrale. Puteti cumpara pentru acest lucru fie aluat deja preparat sau il puteti prepara chiar dvs. la domiciliu inlocuind faina alba cu faina integrala. Cerealele integrale bogate in fibre vor contribui la instalarea senzatiei de satietate dar si la mentinerea sanatatii si a unei functionari optime a sistemului digestiv.

- Folositi o cantitate mare de sos. Sosul de rosii este o sursa excelenta de licopen, un antioxidant puternic care poate ajuta la prevenirea unora dintre bolile cronice.

- Adaugati pentru pizza cat mai putina branza. Desi branza este o sursa excelenta de calciu, multe dintre caloriile din pizza provin din branza, mai ales din cea cu un continut ridicat de grasimi. Imprastiati peste pizza putina branza sau alegeti un tip de branza cu mai putine grasimi pentru a reduce numarul de calorii si grasimi saturate.

- Nu folositi carne grasa procesata (mezeluri). Salamul si carnatii sunt bogati in grasimi care declanseaza cancerul colorectal si de stomac. Alegeti un topping ce contine carne slaba, pui sau creveti sau evitati cu totul carnea si faceti o pizza vegetariana sanatoasa.

- Incarcati pizza cu legume. Intrucat legumele sau vegetalele sunt nutritive si sarace in calorii, folositi cantitati generoase de legume ca topping. Printre alegerile delicioase se numara rosiile uscate la soare, ceapa, broccoli, spanacul, maslinele, spanacul, ardeii si ciupercile. Orice leguma preferata ar putea fi alegerea perfecta.

Pizza cu prosciutto si branza de capra

Evitati salamul si carnatii pentru pizza. Prosciutto este un tip de carne mult mai slaba si poate oferi aceeasi satisfactie fara sa contina multe calorii sau grasimi. Cumparati mozzarela din branza de capra si veti obtine o crema gustoasa cu 11% mai putine calorii decat daca ati fi folosit alt tip de branza.

- Mod de preparare. Pe un blat de pizza gata preparat, asezati 1/2 ceasca de rosii taiate cubulete si 1/2 ceasca de rucola tocata. Acoperiti cu 100 gr de prosciutto. Presarati o lingura de mozzarela de capra maruntita si un varf de cutit de piper negru proaspat. Se stropeste cu 1 lingurita de ulei de masline extravirgin si se coace la 190 grade celsius, timp de 5-7 minute sau pana cand se topeste branza.

- Valori nutritionale per portie: 300 calorii, 16 g grasimi (5g grasimi saturate), 700 mg sodiu, 30 g carbohidrati proteine, 5 g fibre, 13 g proteine.

Pizza cu ricotta si pere

Daca va place pizza mai dulce, iata o alta optiune decat pizza Hawaii (cu ananas si sunca). Incercati sa adaugati pe blatul de pizza ricotta degresata indulcita cu marmelada de portocale, putina miere si cateva felii de pere bogate in fibre. In acest fel va puteti bucura de un fel de mancare sanatos care ar putea fi servit ca si desert.

- Mod de preparare. Imprastiati 2 linguri de gem de portocale pe o felie de pizza. Acoperiti cu 1/4 ceasca de ricotta degresata si cateva felii de pere taiate subtiri. Stropiti cu o lingurita de miere si coaceti la 190 grade celsius in cuptor timp de 3-7 minute sau pana cand este gata.

- Valori nutritionale per portie: 300 calorii, 5 g grasimi (1 g grasimi saturate), 310 mg sodiu, 54 g carbohidrati, 6 g fibre si 10 g proteine.

Pizza greceasca

Pizza cu branza feta este o alegere inteligenta. Aveti nevoie de destul de putina pentru a obtine o aroma placuta, ceea ce duce la o economie uriasa de calorii. Apoi adaugati o portie generoasa de legume si frcute, inclusiv ardei rosii prajiti si struguri rosii. Astfel veti beneficia de pana la 40% din doza zilnica de vitamina C (un nutrient care s-a dovedit a contribui la arderea grasimilor).

- Mod de preparare. Acoperiti blatul de pizza cu 2 lingurite de ardei rosu calit, 5 boabe de struguri rosii taiate, 5 masline fara samburi, injumatatite si o lingura de branza feta rasa. Coaceti la 190 grade celsius timp de 5-7 minute sau pana cand se topeste branza.

- Valori nutritionale per portie: 260 calorii, 12 g grasimi (3 g grasimi saturate), 710g sodiu, 32 g carbohidrati, 6g fibre si 8 g proteine.

Pizza cu carne de pui la gratar

Nu trebuie sa incarcati excesiv o felie de pizza cu chiftele din carne de pui sau foarte multa branza. Continutul redus de grasim al puiului fara piele si al branzei cheddar cu putine calorii, alaturi de sosul picant pentru gratar vor fi suficiente pentru a obtine o pizza delicioasa.

- Mod de preparare. Amestecati 1/3 piept de pui la gratar taiat cu 2 linguri de ceapa rosie taiata cubulete si 1 lingura de sos pentru gratar. Se va repartiza carnea peste aluat. Se va presara 1 lingura de braza cheddar degresata. Se va coace la cuptor la 190 grade celsius timp de 5-7 minute sau pana cand se topeste branza.

- Valori nutritionale per portie: 290 calorii, 9 g grasime (2 g grasimi saturate), 500 mg sodiu, 32 g carbohidrati, 4 grame fibre, 22 g proteine.

Pizza cu spanac

Pe aluatul de pizza puteti adauga frunze de spanac peste care se va presara branza albastra maruntita si mozzarella.

- Mod de preparare. Amestecati o ceasca mare de spanac cu 12 boabe de struguri rosii, 1 lingura de nuci, o lingura de otet balsamic, 1 lingurita de branza albastra. Se va acoperi cu salata.

- Valori nutritionale per portie: 300 calorii, 12 g grasimi (3 g grasimi nesaturate), 590 mg sodiu, 45 g carbohidrati, 6 g fibre, 8 g proteine.


Citeste si despre:

Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Masa corporala ideala 50 de sfaturi pentru imbunatatirea dietei 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului 10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar Divortul parintilor, cauza frecventa a obezitatii infantile Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice Alimente periculoase in osteoporoza Recomandari alimentare pentru vara Consumul de gluten: benefic sau nociv
Cere sfatul medicului ×