Convulsiile si ciocolata

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ciocolata este o sursa bogata de zaharuri, grasimi si compusi neuroactivi, printre care cofeina, tetrahidro beta-carbonide, serotonina si alte amine biogene.
Oricare dintre acesti compusi neuroactivi pot avea efect pozitiv sau negativ asupra activitatii epileptice cerebrale.

Pentru unii bolnavi, care manifesta convulsii recurente, ciocolata ar trebui evitata. Totusi altii o pot tolera bine sau chiar o pot folosi ca parte a dietei de control a convulsiilor.

Prima linie de tratament este medicatia antiepileptica, iar modificarile dietei pot fi considetate complementare medicatiei prescrise.

Factori de risc

Cofeina

Cofeina se gaseste in mod natural in ciocolata deoarece este prezenta in boabele de cacao. Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat continutul sau in cofeina este mai mare. Tabelele nutritionale arata ca o ciocolata cu 70-85% cacao ofera 80 mg cofeina in fiecare 100 gr de produs.
Consumul a 30 de grame de ciocolata neagra ofera o cantitate similara de cofeina ca si o ceasca de ceai negru.

Pentru unii bolnavi cu epilepsie, cofeina nu are niciun efect asupra convulsiilor; altii insa considera cofeina ca fiind un factor declansator al convulsiilor. Conform unor studii clinice, cofeina poate prelungi durata convulsiilor.

Carbohidratii

Inca de la inceputul anilor 1900, unii pacienti cu epilepsie, in special copiii cu varsta pana in 12 ani si cu convulsii generalizate, au folosit dietele sarace in carbohidrati ca si complement al medicatiei antiepileptice.

Medicii afirma ca dieta hipoglucidica ketogenica nu este eficienta pentru majoritatea persoanelor care sufera de aceasta boala. Totusi, persoanele care folosesc aceasta dieta pentru controlul convulsiilor sunt sfatuite sa evite consumul de ciocolata din cauza concentratiilor mari de zaharuri.

Glicemia

Nivelul scazut al glicemiei poate precipita convulsiile. Daca acestea sunt stimulate de valorile mari ale glicemiei, medicul va recomanda bolnavului sa manance la interval de cateva ore pentru a mentine un nivel bun al zaharului din sange. Consumul de ciocolata determina o crestere rapida a valorilor glicemiei.

Daca persoana care sufera de epilepsie este departe de casa si are nevoie cresterea de glicemiei, ciocolata poate fi gasita oriunde. Totusi, oricine trebuie sa stie ca zaharul rafinat prezent in ciocolata impulsioneaza doar pe termen scurt glicemia. Pe termen lung, sunt mai recomandati carbohidratii complecsi pentru mentinerea unei glicemii normale, stabile.

Consideratii

Atunci cand bolnavul evalueaza locul ciocolatei in dieta sa, trebuie sa ia in consideratie avantajele si dezavantajele consumului, efectul potential asupra convulsiilor si asupra starii generale de sanatate.

Consumul execesiv al oricarui tip de ciocolata va determina un aport de calorii in exces care vor fi depozitate sub forma de tesut adipos. Unele dintre cele mai frecvent pescrise medicamente antiepileptice au deja ca efect secundar cresterea in greutate.

Dietele anti-convulsive

Daca epilepsia nu este complet controlata de medicatia antiepileptica, se poate lua in considerare suplimentarea acesteia cu o dieta anticonvulsiva.

Mai multe diete de acest tip au fost recomandate de-a lungul timpului pentru persoanele diagnosticate cu epilepsie; dieta traditionala anti-epileptica folosita pentru copii, in particular, este una restrictiva bogata in grasimi, cunoscuta sub numele de dieta ketogenica.

Din 2010, o dieta ce combina elemente din dieta ketogenica si cea Atkins s-a dovedit a avea acelasi efect de reducere a crizelor epileptice.

Dieta Ketogenica

Dieta ketogenica este saraca in carbohidrati si bogata in grasimi si este cel mai frecvent folosita la copiii cu epilepsie.

Complementar medicatiei antiepileptice, acest regim alimentar s-a dovedit eficienta in reducerea incidentei convulsiilor la aproximativ 50% dintre copii. Prin mimarea efectelor infometarii, dieta ketogenica produce cetone in organism.

Cetonele sunt produse in procesul de metabolizare al grasimilor, ca sursa de energie in absenta carbohidratilor si s-a demonstrat a avea efect anticonvulsivant. Aceasta dieta trebuie inceputa, urmata si intrerupta doar sub supraveghere medicala.

Dieta Atkins modificata

La fel ca si in cazul dietei ketogenice, versiunea modificata a dietei Atkins s-a dovedit folositoare in reducerea activitatii convulsivante, in special la copiii cu crize rezistente la medicatie. Dieta Atkins este similara cu cea ketogenica in care carbohidratii sunt strict limitati si alimentatia se bazeaza pe consumul unor mari cantitati de lipide.

Spre deosebire de dieta ketogenica traditionala, cea Atkins modificata nu limiteaza cantitatea de proteine ce poate fi consumata, si nici pe cea de lichide. Restrictia lichidelor este caracteristica dietei ketogenice. Dieta Atkins a fost studiata in 2002 si s-a dovedit eficienta acesteia in cresterea nivelului plasmatic de cetone, reducand astfel riscul de aparitie al crizelor convulsive.

Evitarea factorilor declansatori

Desi efectele variaza de la individ la individ, anumite alimente si bauturi pot contribui la cresterea activitatii convulsive. Daca bolnavul tine un jurnal al crizelor poate constata ca anumite alimente si bauturi actioneaza ca declansatori ai crizelor epileptice.

Alcoolul este un stimulator frecvent si multi oameni incearca sa reduca sau sa elimine bauturile alcoolice din dieta. In plus, si cofeina poate fi un factor declansator in cazul unora dintre bolnavi, asfel ca bauturile ce contin cofeina ar trebui si ele excluse. Acestea includ nu doar ceaiul negru si verde si cafeaua, ci si ciocolata, bauturile cu cofeina si cele energizante.


Citeste si despre:

Migrena juvenila Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Cafeina Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Primul ajutor in cazul unei crize epileptice Alergiile copiilor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Cancerul ovarian Sindromul premenstrual 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta Dieta cu ciocolata
Cere sfatul medicului ×