Lipsa somnului si cresterea in greutate

Actualizat: 15 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


Poate v-ati intrebat vreodata daca lipsa somnului are legatura cu cresterea in greutate si daca prin stabilirea unui program de somn ne putem mentine silueta sau putem tinde catre una ideala!

Ganditi-va astfel: daca va simtiti obosita/adormita la birou, aveti tendinta de a servi o cana de cafea (sau chiar mai multe) si o gogoasa, pentru a va simti mai energica. Mai pe seara, puteti fi tentata sa renuntati la programarea de la sala de fitness si sa mergeti direct acasa, unde, din cauza oboselii nu veti avea dispozitia sa gatiti si cina va fi alcatuita din mancare rece, salamuri, cascaval si alte gustari nerecomandata pentru silueta, servite de cele mai multe ori in fata televizorului. Cand in final veti ajunge in pat, starea de oboseala excesiva nu va va permite sa adormiti sau sa aveti un somn linistit.

Este un cerc vicios, care in cele din urma va duce la slabirea imunitatii organismului si favorizarea instalarii diferitelor afectiuni.

Conform specialistilor in nutritie, atunci cand organismul este privat de somn si este lipsit de energie, creierul solicita diferite alimente care sa-i ofere o stare de confort. Rezultatul imediat? Organismul va avea abilitatea de a lupta impotriva oboselii.

Rezultatul pe termen lung? O crestere nedorita in greutate, ca urmare a alegerilor alimentare nepotrivite, lipsei de exercitiu fizic si lipsei de odihna.

Un studiu facut pe 60.000 de femei pe o durata de 16 ani, a demonstrat ca femeile care au dormit 5 ore sau mai putine pe noapte au fost cu 15% mai predispose la obezitate dect acele femei care au dormit cel putin 7 ore pe noapte.

Cei care dorm putin au de asemenea si Indicele de masa corporala mai mare.

Conexiunea dintre Somn si Dieta

In revistele de frumusete sau alte materiale de profil exista chiar ideea unei Diete bazate pe somn, conform careia putem scadea in greutate in timp ce dormim; aceasta teorie nu este intrutotul adevarata, insa are si o baza reala: lipsa somnului favorizeaza cresterea in greutate.

Cum?

Legatura dintre Somn si Dieta este una cat se poate de simpla: privarea organismului de somn afecteaza functionarea normala a metabolismului; astfel, rata arderilor metabolice va fi redusa, rezultand cresterea in greutate.

In medie, un adult are nevoie de 7.5 ore de somn de calitate pe noapte; o jumatate de ora in plus petrecuta in somn nu va ajuta la scaderea in greutate, insa un program somn redus cu 30 de minute va avea cu siguranta consecinte negative asupra siluetei.

Un studiu pe 12 barbati a demonstrat ca participantii care au fost lasati sa doarma doar 4 ore, au mancat in medie cu 559 de calorii mai mult , in comparatie cu cei care au fost lasati sa doarma 8 ore.

Procesul exact prin care abilitatea de a scadea in greutate este influentata de lipsa somnului este corelat cu "hormonii de noapte".
In acest proces, baza o reprezinta 2 hormoni: grelina si leptina.

1. Grelina este hormonul responsabil de senzatia de foame - cel care atentioneaza organismul ca are nevoie de hrana, iar in situatia in care organismul este obosit, acest hormon se gaseste in cantitati crescute fata de normal.

2. Leptina este hormonul responsabil de senzatia de satietate - cel care dicteaza organismului sa incheie procesul de hranire, iar pe fondul lipsei de somn, cantitatea acestui hormon scade.
Pe scurt, mai multa grelina si mai putina leptina = crestere in greutate - se consuma mai multe alimente iar rata metabolica este scazuta.

Ce masuri trebuiesc adoptate?

Faptul ca dormin, nu este intotdeauna suficient; important este cum dormim! Unele persoane, cum ar fi mamele cu nou nascuti, nu au parte decat de 4-5 ore de somn pe noapte; alte persoane, desi dorm 7-8 ore, nu au parte de un somn de calitate - ca urmare a unor dureri sau diferite tulburari de somn, iar efectul este acelasi ca si in cazul persoanelor care dorm doar 4 ore pe noapte.

Sfaturi utile

- Primul pas este imbunatatirea igienei somnului.

- Se recomanda evitarea cafelei dupa orele pranzului; dupa ora 14.00 PM se recomanda doar cafeaua decofeinizata.

- Exercitiile fizice sunt de asemenea de ajutor in imbunatatirea calitatii somnului - cu toate acestea, nu se recomanda exercitii dificile inainte de ora de culcare.

- Alimentele consumate inainte de somn sunt de asemenea importante; spre exemplu, se recomanda evitarea consumului de bere sau pizza, sau servirea unei mese bogate inainte de culcare; mesele bogate favorizeaza aparitia arsurilor stomacale, care se interpun unui somn linistit. Specialistii sugereaza optarea pentru o gustare usoara - un bol de cereale - in cazul in care apare senzatia de foame inainte de ora de somn.

In situatiile in care - desi programul de somn este suficient - imediat dupa trezire apare senzatia de oboseala iar acesta persista pe tot parcursul zilei, se recomanda consultarea unui specialist, pentru identificarea cauzelor si prescrierea unui tratament adecvat.


Citeste si despre:

Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate? De cat somn avem nevoie cu adevarat? Cate ore trebuie sa dormim in functie de varsta. Cat de periculoasa este privarea de somn Emotiile si scaderea in greutate Lipsa de energie 6 bariere in calea pierderii in greutate O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Cresterea fertilitatii: Metode pentru a ramane mai usor insarcinata Privarea de somn Tulburarile de somn. Sfaturi utile pentru un somn linistit Ce este somnul REM? Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor! Ce cauzeaza tulburarile de somn? Somnul si tulburarile de alimentatie
Cere sfatul medicului ×