28 de alimente supernutritive

Actualizat: 15 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente.

In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente.

O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice.

Cele mai sanatoase fructe

1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei.

De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului.

Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune uscate pe zi.

2. Bananele - Efectul calmant al bananelor este rezultatul concentratiei mari de triptofan din aceste fructe (care blocheaza serotonina).

Dar beneficiul real al bananelor este oferit de continutul lor de potasiu, un electrolit care ajuta la prevenirea pierderii de calciu din organism.

Bananele consolideaza functia sistemului nervos, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa metabolizele proteinele.

O banana pe zi, ofera cantitatea necesara zilnica de potasiu, iar continutul de carbohidrati creste viteza de recuperare dupa exercitii intense.

3. Kiwi - ca si bananele aceste fructe contin potasiu, care protejeaza oasele organismului. Kiwi sunt bogate in vitamina C si luteina, un carotenoid care ajuta la reducerea riscului de boli de inima.

Persoanele active trebuie sa consume cel putin una-doua fructe nutritive de kiwi.

4. Afine - aceste fructe de mici dimensiuni ajuta la prevenirea a multiple boli, de la cancer la boli de inima. O portie de afine contine mai multi antioxidanti decat orice alte fructe.

Pentru a tine bolile la distanta, se vor stropi cateva afine cu lamaie, se vor amesteca cu putine capsuni si se vor consuma cat de des se poate.

5. Smochine - bogate in mangan, magneziu si antioxidanti, aceste fructe echilibreaza nivelul ph-ului din organism, fapt ce impiedica invazia agentilor patogeni.

In plus, fibrele din smochine scad valorile insulinei si zaharului din sange si reduc riscul aparitiei diabetului zaharat si sindromului metabolic.

Sunt recomandate mai ales smochinele inchise la culoare (contin mai multi nutrienti). Smochinele sunt o modalitate rapida si usoara de stimulare a sistemului imunitar. Se vor consuma cel putin patru smochine pe saptamana.

6. Rodiile - sucul biblic din semintele de rodii reduce riscul celor mai multe tipuri de cancer (in mod special cel de prostata), gratie polifenolului numit ellagitannins care ofera culoarea fructelor.

7. Ananas - cu amestecul sau puternic de vitamine, antioxidanti si enzime, ananasul are puternice efecte antiinflamatorii, protejeaza impotriva cancerului de colon, artritei si degenerescentei maculare.

Se recomanda consumul unei cani de ananas de doua-trei ori pe saptamana.

8. Mere - un mar pe zi reduce inflamatia de orice tip, gratie quercetinei, un flavonoid care se intalneste si in coaja cepei rosii.

Quercetina reduce riscul aparitiei alergiilor, atacului de cord, Alzheimer, Parkinson si cancerului de prostata si cel pulmonar. Merele rosii contin cei mai multi antioxidanti antiinflamatie.

9. Ciresele - consumul zilnic de cirese poate reduce riscul de tendinita, bursita, artrita, guta, boli cronice si sindrom metabolic. Pot fi amestecate cu iaurt sau cereale.

Cele mai sanatoase legume

1. Broccoli - o cana de broccoli contine o cantitate importanta de calciu, mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier. In plus, are si o concentratie ridicata de vitamine, inclusiv A, C, K si sulforafan, un compus fitochimic care lupta impotriva cancerului.

La fel de importante sunt varza, conopida, varza de Bruxelles, care au aceleasi calitati nutritive. Broccoli poate ajuta la echilibrarea excesului de estrongen din organism, gratie continutului de indole 3-carbinol.

2. Spanac - renumit pentru faptul ca ajuta la consolidarea muschilor, spanacul este bogat in vitamina K despre care s-a demonstrat ca sustine densitatea minerala a oaselor (protejeaza impotriva osteoporozei) si reduce riscul de fractura.

Spanacul este bogat in calciu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu si chiar ajuta la protejarea ficatului si tine la distanta boala Alzheimer.

Un alt motiv intemeiat pentru care spanacul trebuie adaugat in dieta este ca neoxanthinul (carotenoid) din spanac poate distruge celulele cancerului de postata, iar betacarotenul lupta impotriva cancerului de colon.

In acest scop trebuie sa se consume una-doua cani de spanac fiert de patru ori pe saptamana.

3. Praz - inrudit cu usturoiul si ceapa, prazul contine tiamina, riboflavina, calciu si potasiu care sustin sanatatea oaselor.

De asemenea, prazul este bogat in acid folic, care face parte din grupul de vitamine B, ale carei valori scazute incurajeaza productia de homocisteina care favorizeaza aparita arterosclerozei.

Mai mult, prazul stimuleaza functia sexuala si reduce riscul de cancer de prostata. Se va utiliza partea verde a unui praz mediu cat mai des in salate, supe si sosuri.

4. Anghinare - considerata de secole afrodisiac, aceasta planta bogata in fibre este mai bogata in potasiu si magneziu decat orice alta leguma.

Frunzele sale au, de asemenea, un continut ridicat de flavonoide si plifenoli antioxidanti, care pot reduce riscul de accident vascular cerebral, si vitamina C care ajuta la intarirea sistemului imunitar.

5. Ardeiul iute - acesta stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele in mod natural si ajuta la eliberarea de endorfine. In plus, consumul de ardei iute este un mod minunat de a aromatiza produsele alimentare fara sa se adauge grasime sau un continut ridicat de calorii.

Ardeii iuti sunt bogati in betacaroten care se transforma in vitamina A in sange si lupta impotriva infectiilor, precum si capsaicina care inhiba actiunea neuropeptidelor (substante chimice care cauzeaza inflamatia).

In urma unui studiu recent s-a descoperit ca ardeiul iute are proprietati necesare combaterii cancerului de prostata. Toate aceste efecte pozitive pot fi obtinute prin consumul a unei jumatati de ardei iute pe zi.

6. Ghimbir - ghimbirul poate fi adaugat in compozitia multor feluri de mancare. Cel mai important compus al tulpinei de ghimbir este gingerolul, un supresor al cancerului care este deosebit de eficace impotriva cancerului de colon.

O alta calitate a ghimbirului este ca stimuleaza imunitatea. Se taie si marunteste radacina proaspata de ghimbir si se adauga peste pestele marinat sau pui cat de des se poate.

7. Cartofi dulci - adesea confundati cu ignamele, cartofii dulci sunt unele din cele mai sanatoase alimente. Cartoful dulce este o alternativa excelenta la soiul traditional.

In plus fata de combaterea efectelor fumatului pasiv si prevenirea diabetului zaharat, cartofii dulci contin gluten, un antioxidant care imbunatateste metabolismul nutientilor si stimuleaza sistemul imunitar, dar si protejeaza impotriva bolilor Parkinson, Alzheimer, afectiunilor hepatice, fibroza chistica, HIV, cancer, atac de cord si accident vascular cerebral.

8. Rosii - licopenul din rosii ajuta impotriva luptei cu herpesul si protejeaza contra bolilor degenerative. Rosiile fierte si pasta de tomate actioneaza mult mai bine decat cele negatite.

9. Ciuperci - delicioase cand sunt adaugate la orezul brun sau quinoa, ciupercile sunt bogate in ergothioneine, antioxidanti care protejeaza celulele de cresterea anormala si replicare. Pe scurt, acestea reduc riscul aparitiei cancerului.

Se recomanda consumul unei portii de ciuperci o data sau de doua ori pe saptamana. Gatite in vin rosu care contine resveratrol, se este amplificata calitatea lor de stimulare a imunitatii.

Alte alimente sanatoase

1. Oua - studii recente au demonstrat ca grasimea, mineralele si nutrientii din galbenusul de ou depasesc consecintele negative ale consumului acestuia, care implica cresterea colesterolului.

Desi bogate in calorii, ouale contin o cantitate importanta de nutrienti si ofera organismului o senzatie accentuata de satietate. In plus, ouale contin colina, care ajuta la imbunatatirea functiei creierului. Se recomanda sa se manance trei-patru oua pe saptamana.

2. Stridiile - crustaceele sunt o sursa excelenta de zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu si seleniu. Carnea cremoasa a stridiilor creste valoarea testosteronului si scade riscul aparitiei cancerului de prostat.

Acestea nu sunt un aliment pe care oamenii il pot consuma in mod regulat, dar cateva stridii, consumate de doua ori pe saptamana pot oferi efectul scontat.

3. Ceai verde - studiile au demonstrat ca ceaiul verde reduce riscul aparitiei a celor mai multe tipuri de cancer. Fitonutrientii din ceai sprijina inmultirea bacteriilor intestinale bune.

Mai exact este inhibata cresterea E-coli, clostridium, salmonela si sunt neatinse bacteriile cu rol pozitiv. Acest lucru este important intrucat 70% din sistemul imunitar al unei persoane este situat in tractul sau digestiv. Patru cesti de ceai verde pe zi vor oferi beneficii maxime.

4. Scortisoara - cunoscuta pentru aroma placuta pe care o ofera deserturilor, scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui dar si dezvoltarea bacteriilor (inclusiv cele care declanseaza respiratia urat mirositoare).

Aceasta ajuta si la stabilizarea zaharului din sange, reducand riscul de diabet zaharat de tip 2, dar si la diminuarea valorilor colesterolului rau. In aceste scopuri se va adauga o jumatate de lingurita de scortisoara pisata, pe zi, in iaurt sau fulgi de ovaz.

5. Lapte cu ciocolata - laptele cu ciocolata este una dintre cele mai bune bauturi indicate in urma exercitiilor fizice, intrucat acestea contin proteine din zer care ajuta la refacerea si recuperarea muschilor.

In plus, in continutul acestuia se regasesc atat calciul cat si vitamina D esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor si articulatiilor.

6. Uleiul de masline - uleiul extravirgin este bogat in grasimi monosaturate benefice. Acizii grasi si polifenolii reduc inflamatia celulelor si articulatiilor. Este indicat sa se consume doua linguri de ulei de masline pe zi.

7. Ciocolata neagra - flavonoidele din ciocolata neagra inhiba agregarea trombocitelor, ceea ce reduce riscul producerii de accident vascular cerebral, atac de cord si embolii.

Totusi, trebuie consumata cu precautie intrucat are un numar crescut de calorii.

8. Semintele de in - bogate in proteine si fibre, au un gust minunat amestecate cu cereale si iaurt. Acestea au un continut ridicat de ulei alfa linoleic omega-3, indicat pentru sanatatea inimii si a creierului.

O lingura de seminte de in, bine mestecate, consumata zilnic ofera aceste beneficii.

9. Migdale - reduc nivelul colesterolului rau gratie sterolilor din compozitia lor si sunt indicate pentru diabetici intrucat scad nivelul de zahar din sange. Bogate in aminoacizi, maresc nivelurile de testosteron si cresc masa musculara.

10. Cereale integrale - fulgii de ovaz, faina din grau, orzul si orezul brun sunt surse bogate in fibre care calmeaza tesuturile inflamate pastrand in acelasi timp inima puternica si colonul sanatos.

Nu toate tipurile de paine si biscuiti contin cereale integrale, iar cerealele rafinate pot fi bogate in grasimi si pot creste inflamatia. Se recomanda sa se consume doua felii de paine din cereale integrale pe zi.


Citeste si despre:

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun 9 alimente recomandate cand aveti gripa Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale 10 pericole alimentare Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Pestele ca aliment: beneficii si riscuri Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Alimente bogate in antioxidanti Alimente recomandate pentru un somn linistit Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
Cere sfatul medicului ×