16 aspecte inedite despre corpul uman

Publicat: 19 Iulie 2010 | Actualizat: 07 Decembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Organismul uman, ca orice fiinta vie, exista datorita corelarii tuturor structurilor si proceselor sale, cu scopul realizarii functiilor acestora. Astfel, acesta este alcatuit din numeroase sisteme care au o functie bine stabilita si, totodata, interactioneaza intre ele. Orele de biologie si antropologie din liceu sau facultate nu au dispus de suficient spatiu pentru a prezenta toate informatiile despre organismul uman. Pentru ca acesta sa nu mai fie un mister va prezentam 16 lucruri inedite despre corpul uman.

Amprenta limbii

Stiati ca limba este unica?
Amprenta limbii difera ca si amprentele digitale de la o persoana la alta, fiind unica. Nu scoateti limba daca doriti sa va ascundeti identitatea.

Descuamarea

Animalele nu sunt singurele fiinte care naparlesc!
Oamenilor li se descuameaza circa 600.000 de particule de piele la fiecare ora; adunate, inseamna aproximativ 0,5 kilograme in fiecare an. In acest mod, o persoana normala va pierde aproximativ 40 kg de piele pana la 70 de ani.

Numarul oaselor

Un adult are mai putine oase decat un copil!
La nastere corpul este format din 350 de oase, in timpul cresterii oasele se sudeaza, iar ca si persoana adulta omul are doar 206 oase.

Mucoasa gastrica

Stiati ca mucoasa gastrica se reface la fiecare trei-patru zile?
Daca nu s-ar intampla astfel, acizii puternici utilizati pentru digerarea alimentelor ar digera inclusiv stomacul.

"Memoria" mirosurilor

Nasul omului nu este atat de sensibil ca cel al unui caine, dar poate recunoaste pana la 50.000 de mirosuri.

Lungimea intestinului

Intestinul subtire este de aproximativ patru ori mai lung decat inaltimea unui adult (5 - 7 m), astfel, daca nu ar fi curbat nu ar avea loc in cavitatea abdominala.

Bacteriile

Bacteriile se gasesc aproape pe toata suprafata pielii unei persoane. Fiecare centimetru patrat de piele de pe corpul uman este acoperit de aproximativ 32 de milioane de bacterii. Din fericire, majoritatea acestor bacterii sunt inofensive!

Mirosul corpului

Daca nu s-ar evapora repede sau nu ar fi absorbita transpiratia de pe picioare ar picura. Picioarele unui individ au 500.000 de glande sudoripare si pot produce intr-o zi o cantitate mai mare de lichid decat ar incapea intr-o halba.

Viteza stranutului

Aerul dintr-un stranut uman poate ajunge la o viteza de 150 km pe ora sau chiar mai mult - un motiv bun pentru a va acoperi nasul si gura atunci cand simtiti ca trebuie sa stranuntati. Astfel, se explica faptul ca virusul gripal se transmite prin stranut.

Traseul sangelui

Traseul parcurs de sange este de aproximativ 100.000 km, adica aceasta este lungimea vaselor de sange in organismul uman. Inima pompeaza zilnic aproximativ 8000 de litri de sange (in conditii de repaus) prin intermediul vaselor sanguine.

Cantitatea de saliva

Poate nu va doriti sa inotati in saliva, dar daca ati colecta cantitatea de saliva acest lucru ar fi posibil. Intr-o viata o persoana normala produce aproximativ 23.000 litri de saliva - suficient pentru a umple doua piscine.

Intensitatea sforaitului

Incepand cu varsta de 60 de ani, 60% dintre barbati si 40% dintre femei vor sforai. In majoritatea cazurilor zgomotul produs de sforait masoara 60 decibeli, asemanator vorbirii normale; in cazuri exceptionale sforaitul poate depasi 80 de decibeli - zgomotul produs de o bormasina. Zgomotele care depasesc 85 de decibeli sunt considerate periculoase pentru urechea umana.

Culoarea si desimea parului

Culoarea parului influenteaza desimea firelor de par!
Persoanele blonde au mai multe fire de par decat cele care detin o alta culoare naturala a parului. Scalpul uman are in medie 100.000 de foliculi si fiecare este capabil sa produca 20 de fire individuale de par pe parcursul vietii unei persoane.
Numarul de foliculi in functie de culoara parului:
• blond - 146.000 de foliculi;
• brunet - aproximativ 110.000 de foliculi;
• saten - aproximativ 100.000 de foliculi;
• roscat - in medie 86.000 de foliculi.

Cresterea unghiilor

Este firesc sa va taiati unghiile de la maini mai des decat cele de la picioare, deoarece unghiile de la degetele folosite frecvent cresc mai repede. Astfel, unghiile de la maini cresc mai repede la degetele pe care le folositi pentru scris si la degetele mai lungi. In medie, unghiile cresc 0.25 cm in fiecare luna.

Greutatea capului

La nastere, capul are un sfert din lungimea totala a unui bebelus, iar la maturitate doar o optime din inaltimea unui adult. In aceste conditii nu este de mirare ca bebelusii isi mentin cu dificultate capul!

Nevoia de somn

Daca ati face orice pentru un somn "dulce" inseamna ca intr-adevar s-a instalat starea de oboseala. Fara mancare un om poate rezista cateva saptamani, fara a dormi organismul rezista maxim 11 zile, insa dupa aceasta perioada de nedormit nu se stie daca omul isi va mai reveni vreodata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Alexis
Tel: 0752190151
Bucuresti, Strada Jean Louis Calderon Nr 45

Medici

Medic Specialist Rene Milleret
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Medic Primar – Medicina Generala Flavia Eniu
Medicina generala - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Citeste si despre:

Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor?

Produsele cu traditie, acum la blister

Obligativitatea purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS CoV-2 pe durata starii de alerta

Tipuri de tuse pe care nu trebuie sa le ignori

Cum ingrijim o rana infectata?

3 solutii naturale pentru starile de stres si anxietate cauzate de Covid-19

Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada Covid 19

Good Days Therapy se alatura luptei impotriva Covid-19 cu o donatie de 50.000 lei si produse pentru medici si pacienti

Mentinerea statusului optim al vitaminei D poate asigura protectie impotriva Covid-19?

Recomandari pentru sanatate gastro-intestinala cu ocazia Sarbatorilor Pascale