Intestinul iritabil la copil

Publicat: 14 Iunie 2005 | Actualizat: 16 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiSindromul de intestin iritabil este o afectiune cauzatoare de dureri abdominale, balonare si distensie abdominala, flatulenta, alternanta constipatie diaree. Acesta poate aparea la orice varsta inclusiv varsta copilariei.
Afectiunea este considerata o tulburare functionala si consta intr-o tulburare a functionalitatii normale a intestinului. Persoanele cu aceasta tulburare tind sa dezvolte o sensibilitate exagerata a intestinului prezentand ca simptome dureri abdominale colicative, diaree sau constipatii drept raspuns la anumite alimente.
Intestinul iritabil poate fi o cauza a durerilor recurente abdominale in copilarie.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Simptome


Copii cu intestin iritabil pot prezenta cefalee, inapetenta, mucozitati in scaun, pot pierde in greutate ei nealimentandu-se in incercarea de a evita durerile. Datorita acestor simptome ei pot avea anumite tulburari comportamentale si de crestere. Stresul nu poate fi cauzator al acestei afectiuni dar poate fi unul dintre factorii favorizanti.
Pentru a diagnostica acest sindrom doctorul va obtine date importante din anamneza si va efectua un examen fizic amanuntit. Intestinul iritabil nu este o boala ci un sindrom sau un grup de simptome asociate.
In cazul acestei entitati clinice nu vor fi gasite leziuni patologice organice ale intestinului fiind vorba de o tulburare functionala.

Diagnostic


Este sustinut de aparitia simptomelor de mai sus la care se mai pot asocia urmatoarele:
- durerea abdominala cedeaza dupa eliminarea materiei fecale
- puseele colicative se asociaza cu modificarea frecventei scaunelor
- puseele dureroase se asociaza cu modificarea consistentei scaunelor
- simptomele trebuie sa fie prezente cel putin 12 saptamani in decursul ultimelor 12 luni si sa nu fie explicate de existenta unei alte boli.
In copilarie acest sindrom afecteaza atat baietii cat si fetele in proportii egale si pot exista forme de manifestare preponderent cu constipatie sau preponderent cu diaree.

Tratament


In copilarie in cazul acestui sindrom tratamentul este reprezentat in special de modificarea alimentatiei prin sporirea continutului in fibre vegetale din fructe, legume si cereale cu rol de reglator al peristalticii. Copilul trebuie sa isi regleze alimentatia, pranzurile sa fie la ore regulate, sa evite alimentele ce ii dau intoleranta, sa reduca proportia de grasimi din alimentatie, etc.

Optiuni de medicamente

Medicamentele sunt rar utilizate in aceasta situatie si dintre acestea trebuie mentionate laxativele atunci cand copilul prezinta predominant constipatie in cadrul sindromului de intestin iritabil. Nu trebuie insa abuzat in administrarea laxativelor.


Email

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Sindromul de colon iritabil, suferinta cu prelungiri intermitente

Infectiile tractului urinar la copil

Ajuta-ti copilul sa dezvolte un sistem imunitar puternic

Stiai ca exista si 'bacterii prietenoase'?

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Stresul si efectele sale asupra sanatatii

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Cancerul la copii: semne si simptome

Colita ulcerativa

Cancerul de colon - informatii generale

Afectiuni ale cavitatii bucale