Adevarul despre somnul de frumusete

Actualizat: 25 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cu totii stim cum aratam dupa ce pierdem o noapte si nu ne odihnim asa cum ne recomanda specialistii. Un dezastru total: ochii sunt umflati si incercanati, parul nu vrea sa se aranjeze si este in toate directiile, pielea devine mata si isi pierde supletea.

Ne simtim de parca am avea cu 20 de ani mai mult, Iar ceea ce este de fapt curios este ca organismul chiar ajunge sa creada ca ceva miraculos s-a intamplat peste noapte si ca, intr-adevar, am imbatranit cu 20 de ani!

Pentru a intelege modul in care somnul ne poate tonifica organismul, trebuie sa incetam sa il mai privim ca ceva ce facem doar ca sa…treaca noaptea. Somnul are cu adevarat beneficii globale si este esential.

Toate creaturile vii sunt dependente de orele de somn deoarece in aceasta perioada rezervele energetice sunt reincarcate. Dupa un somn bun ne simtim revitalizati si doar apoi devenim din nou capabili sa facem fata unei noi zile, unor noi stresuri si provocari.

Acestea sunt descoperiri vechi, nu-i asa? La fel ne spunea si bunica: trebuie sa ne respectam programul de somn. Adevarat, insa specialistii au aflat abia de curand de ce. De ce este atat de important somnul pentru organism? Se pare ca prin deprivarea de somn se mimeaza de fapt procesul de imbatranire, cu toate efectele sale nefavorabile.

Pentru ca un astfel de subiect este foarte interesant, specialistii au incercat sa obiectiveze efectele lipsei de somn. Au fost efectuate de-a lungul timpului numeroase studii, unele dintre ele avand rezultate surprinzatoare.

In cadrul unuia au fost luati subiecti tineri sanatosi (barbati) care au fost in mod voit deprivati de somn. S-a observat apoi ca metabolismul acestora, precum si functia endocrina au inceput rapid sa se modifice si sa se adapteze la noul ritm.

Primele modificari au fost cresterea nivelului de cortizol (hormon de stres), perturbarea functionalitatii tiroidei si deprimarea sistemului imun si chiar au aparut semne precoce de diabet zaharat.

Legatura dintre somn si aspectul fizic

Specialistii au petrecut foarte mult timp studiind efectele nefavorabile ale deprivarii de somn si modul in care acesta afecteaza sanatatea, precum si beneficiile unui somn odihnitor si au lasat aparent pe plan secund cercetarea modului in care somnul influenteaza aspectul fizic.

Cu toate acestea, foarte multe din rezultatele studiilor desfasurate pana in prezent, care au permis expertilor sa analizeze comparativ somnul si starea de sanatate, pot fi extrapolate si folosite si pentru intelegerea asa-numitului “somn de frumusete”.

In timpul somnului, organismul intra intr-o aparenta stare de inactivitate. Cu toate acestea, mecanismele celulare de reparare si refacere a depozitelor energetice nu se opresc, ci lucreaza in continuare.

De aceea, celulele se autorepara in timp ce noi dormim. Efectul de restaurare al functiilor este valabil pentru toate sistemele corpului. Tegumentul, sistemul imunitar si metabolismul sunt doar cateva din cele care au mari beneficii ca urmare a unui somn bun.

Pentru a ne face constienti de procesele din timpul somnului si de importanta acestuia, specialistii afirma ca:
- Hormonul de crestere atinge un varf al secretiei in timpul somnului profund. Acesta are roluri importante in promovarea repararii celulare si tisulare si in stimularea dezvoltarii ulterioare a unor noi structuri. Somnul intrerupt, nelinistit, poate afecta acest proces;

- Productia de colagen tip 1 este accelerata in timpul somnului. Colagenul este un compus ce influenteaza hidratarea pielii (poate mentine starea de hidratare mai mult timp in piele).

Daca aceasta productie este alterata, aspectul pielii va avea de suferit: isi va pierde tonusul, supletea si aspectul tanar. In plus, va fi mult mai expusa pericolului de deshidratare, toti factorii din mediu (vant, umiditate redusa, praf), putand face adevarate ravagii la nivelul tegumentului.

- Repararea tisulara si celulara debuteaza doar dupa ce organismul a intrat in cel mai profund stadiu al somnului, somnul cu unde delta.

Daca nu ii permitem sistemului imun sa se revigoreze in timpul somnului, nu inseamna doar ca avem un risc mai crescut de a dezvolta mai frecvent infectii, dar si ca ne putem confrunta cu eruptii cutanate si chiar cu boli de piele (unele chiar importante, de tipul psoriazisului).

Avem nevoie de somn, este clar! Avem nevoie de somn nu doar pentru a arata bine, dar si pentru a ne simti bine, a ne inconjura de o stare de calm si liniste. Somnul ne poate oferi aceasta stare deoarece are efecte importante si asupra functiilor cognitive si emotionale.

Somnul de frumusete - un concept perimat?

Din pacate, chiar daca specialistii incearca cu fiecare ocazie sa ne faca constienti de importanta somnului, din ce in ce mai multi dintre noi alegem sa il sacrificam in ritmul nebun al fiecarei zile.

Ne simtim constransi de contextul in care ne aflam sa muncim mai mult, sa ne informam mai mult, sa fim cat mai mult timp vigili. Singurul de care uitam pare a fi somnul, doar pe el il reducem din ce in ce mai mult in fiecare noapte. Si prin faptul ca acestuia nu ii acordam atentia cuvenita, nu facem decat sa destabilizam, incet, starea de sanatate.

Expertii estimeaza ca in ultimii 100 de ani ne-am redus timpul de somn cu aproximativ 2 ore. Chiar daca noua nu ne pare mult, pentru economia organismului aceste 2 ore sunt de importanta vitala.

Etapele somnului sunt foarte bine inlantuite, iar o deprivare de 2 ore inseamna ca toate procesele care au loc in acest timp trebuie replanificate. Cu totii ne concentram pe importanta dietei si a exercitiului fizic cand vorbim de un stil de viata sanatos, insa parca am uitat ca efectele benefice ale acestora sunt anulate daca nu dormim suficient, caci organismul nu are pur si simplu timp sa foloseasca nutrientii primiti, sa stocheze energie si sa ne pregateasca in fiecare dimineata de drum.

Termenul de 'somn de frumusete' nu este folosit peiorativ, caci lipsa somnului se va traduce, aproape fara exceptie, printr-un aspect complet dezordonat, prin ochi incercanati si impaienjeniti, prin piele cu aspect imbatranit si prin reducerea semnificativa a vitalitatii.

Ca sa avem un ten frumos, o piele radianta de sanatate nu trebuie sa cumparam produse cosmetice scumpe, nu trebuie sa apelam la creme ce promit miracole, nu trebuie sa incercam masti peste masti.

Trebuie doar sa respectam orele de somn. Ne simtim obositi? Solutia nu este un energizant, ci un somn bun. Nu putem scapa de cearcane? Mai bine incercam sa dormim cel putin 7 ore pe noapte decat sa dam bani multi pe creme ce fac prea putin. Somnul poate fi tratamentul minune pe care il cautam. Doar ca lui nu i se face asa de multa reclama!


Citeste si despre:

Detoxifiere naturala de primavara 10 beneficii surprinzatoare ale sexului 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Somnul si tulburarile de alimentatie Alimente recomandate pentru un somn linistit Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Beneficiile somnului din timpul zilei Paralizia in timpul somnului Tulburarile de somn si inaintarea in varsta 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor Somnul si parasomniile Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit
Cere sfatul medicului ×