Exercitii Kegel, ale planseului pelvin

Publicat: 06 Aprilie 2006 | Actualizat: 27 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Exercitiile Kegel intaresc o parte din muschii care controleaza fluxul urinar. Doctorii recomanda adeseori exercitiile Kegel in special la persoanele care au probleme de control al vezicii urinare (incontinenta urinara).
Exercitiile Kegel mai sunt denumite exercitii ale planseului pelvin deoarece acestea sunt folosite pentru tratarea si prevenirea slabiciunii acestei regiuni. Planseul pelvin este un "hamac" format din muschii care tin organele pelvine la locul lor.
La femei, exercitiile Kegel sunt utile in special la femeile care au incontinenta la efort sau prolaps uterin.
In timpul sarcinii si al nasterii, planseul pelvin poate deveni intins si slabit, cauzand frecvent probleme in controlul urinar timp de mai multe luni pana la ani de zile de la nastere. De asemenea, un planseu pelvin slabit poate permite unui organ pelvin sau mai multora sa coboare (cum este cazul prolapsului uterin). Se recomanda ca femeile insarcinate sa inceapa sa execute exercitiile Kegel si sa le continue si dupa ce au nascut.
La barbati, exerciile Kegel sunt indicate in tratamentul incontinentei la efort si mictiunii imperioase, atunci cand necesitatea de a urina este atat de puternica incat persoana respectiva nu poate ajunge la toaleta in timp util.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Mod de efectuare

Exercitiile Kegel sunt usor de efectuat si pot fi facute oriunde, fara ca cineva din jur sa stie.
La inceput, in timp ce persoana respectiva sta jos sau intinsa, incearca sa contracte muschii pe care i-ar folosi pentru a opri urinarea. Ar trebui sa simta cum muschii pelvini se incordeaza, strangand uretra si anusul. Daca stomacul sau muschii fesieri sunt incordati, inseamna ca exercitiile nu sunt efectuate cu muschii care trebuie.
Odata ce s-a gasit modalitatea corecta de a se contracta muschii pelvini, acestia trebuie tinuti incordati timp de 3 secunde si apoi relaxati pentru alte 3 secunde.
Acest exercitiu se repeta de cate 10 pana la 15 ori odata. Este bine sa se incerce de cel putin 3 ori pe zi. Exercitiile Kegel sunt eficiente numai daca sunt facute cu regularitate. Cu cat persoana respectiva exerseaza mai mult, cu atat este mai mare probabilitatea cresterii eficacitatii lor. Doctorul poate dori ca persoana in cauza sa incerce sa efectueze exercitiile folosind biofeedback-ul, pentru a fi sigur ca sunt facute corect. Biofeedback-ul permite vederea, simtirea sau auzirea atunci cand un exercitiu este executat corect.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Evomed
Tel: 0740077337
Bucuresti, Str. Cezar Bolliac, Nr 21B

Medici

Dr Manu-Marin Andrei
Urologie - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe

Semne si simptome ale afectiunilor vaginale

10 beneficii surprinzatoare ale sexului

Incontinenta urinara in boala Parkinson

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Cum stii daca ai deficienta de Vitamina D3?

Incontinenta fecala

Celulele stem si incontinenta urinara

Vaginismul

Disfunctia orgasmica

Menopauza si vezica urinara hiperactiva