Profilaxia cancerului colorectal

Publicat: 16 Martie 2006 | Actualizat: 16 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Specialistii nu pot sa explice de ce unele persoane dezvolta cancer colorectal iar alte persoane nu dezvolta acest tip de tumora niciodata. Cu toate acestea, studiile medicale au evidentiat anumiti factori predispozanti, personali sau de mediu, care cresc riscul de aparitie a cancerului colorectal.

Exista factori de risc precum si factori de protectie impotriva cancerului colorectal. Doar o parte din factorii de risc pentru neoplasmul colorectal pot fi evitati, de exemplu, fumatul, care creste riscul de aparitie a cancerului colorectal este o optiune personala, in contrast cu mostenirea genetica care nu poate fi influentata.

Trebuie retinut insa faptul ca evitarea factorilor de risc nu garanteaza nici unei persoane ca nu va dezvolta niciodata cancer colorectal. S-a observat ca unele persoane cu factori de risc pozitivi pentru neoplasmul colorectal nu au dezvoltat niciodata boala, fata de alte persoane care fac boala fara sa fie identificati anumiti factori de risc.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Importanta cancerului colorectal

Cancerul care apare la nivelul colonului sau rectului se numeste cancer colorectal. Colonul si rectul sunt segmente ale intestinului gros, ultima portiune a tubului digestiv. Tumorile cu origine la nivelul colonului si rectului pot fi benigne (necanceroase) - cel mai frecvent sub forma polipilor intestinali, sau pot fi maligne, putand invada tesuturile si organele invecinate sau disemina la distanta in alte regiuni ale organismului.
Cancerul colorectal este a doua cauza de deces prin cancer in SUA si Europa. In ultimii ani numarul cazurilor de cancer colorectal a scazut usor, la fel ca si numarul deceselor datorate acestui tip de tumora. Riscul de a dezvolta cancer colorectal creste dupa varsta de 40 de ani.

Profilaxie

Cancerul colorectal poate fi deseori asociat cu anumiti factori de risc.

Majoritatea factorilor de risc pot fi evitati, insa nu toti pot fi controlati (factori de risc neinfluentabili precum factorii genetici):
- dieta si stilul de viata: se pare ca dieta necorespunazatoare este asociata cu aparitia cancerului colorectal. Persoanele care au o dieta bogata in grasimi (in special de origine animala), proteine, continut caloric mare, alcool si carne (atat carne rosie cat si alba), precum si o dieta saraca in calciu si folati, sunt predispuse sa dezvolte neoplasm colorectal. O dieta cu un continut scazut in vitamina D poate de asemenea sa creasca riscul aparitiei cancerului colorectal. Un studiu recent a evidentiat faptul ca o dieta saraca in lipide si bogata in fibre alimentare, fructe si legume nu reduce riscul recurentei cancerului colorectal pe o perioada de 3-4 ani de la terminarea tratamentului initial. De asemenea o dieta bogata in grasimi saturate asociata cu un stil de viata sedentar poate creste riscul aparitiei cancerului colorectal. Exista diferite dovezi ca fumatul este asociat cu aparitia neoplasmului colorectal.
- medicatia antiinflamatorie non-steroidiana (AINS): studiile medicale recente arata ca utilizarea de lunga durata a acestor medicamente este asociata cu un risc redus de aparitie a cancerului colorectal
- excizia polipilor intestinali: indepartarea chirurgicala a polipilor intestinali este de asemenea asociata cu un risc scazut de aparitie al neoplasmului colorectal
- tratamentul hormonal feminin: utilizarea produselor hormonale la femeile aflate in menopauza este asociata cu reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon dar nu si a cancerului rectal.


Email

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Cancerul colorectal

Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal

Profilaxia cancerului endometrial

Cancerul pulmonar

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Cum te ajuta specialistii farmacisti cand te confrunti cu o problema de sanatate?

Screeningul cancerului endometrial

Cancerul de colon

Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer

Teste screening recomandate femeilor

Cum functioneaza apendicele?