Tratamentul hormonal la femeile aflate la menopauza creste riscul de dementa - studiu

Publicat: 14 Ianuarie 2009

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tratamentul hormonal la femeile aflate la menopauza poate produce accelerarea pierderii de tesut cerebral, crescand riscul de dementa din cauza afectarii lobului frontal si a hipocampului, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea Wake Forest, informeaza AFP.

Studiul a cuprins 1.400 de femei, iar imaginile prin rezonanta magnetica ale creierului acestora, efectuate la opt ani de la inceputul studiului, au aratat o reducere a volumului creierului celor care au fost supuse unui tratament hormonal.

Rezultatele cercetarii arata ca lobul frontal al femeilor care fac terapie hormonala este cu 2,37 centimetri cubi mai mic, in medie, decat cel al femeilor carora le-a fost dat un medicament placebo in locul tratamentului hormonal. De asemenea, volumul hipocampului este redus, acesta fiind cu 0,10 centimetri cubi decat cel al femeilor care nu au facut tratament hormonal.

"Rezultatele cercetarii aduc o posibila explicatie pentru cresterea riscului de dementa la femeile in varsta care au urmat un tratament hormonal dupa menopauza", a declarat medicul Susan Resnick de la National Institute on Aging, care a condus studiul.

Cercetari precedente au aratat ca tratamentul hormonal, cu sau fara progesteron, produce un risc de dementa si intretine diminuarea capacitatilor cognitive la femeile de peste 65 de ani.

Sursa NewsIn


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Invata sa fii sprintenInvata sa fii sprinten

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Dementa

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Tiroida - un organ mic dar cu o responsabilitate uriasa

Fractura de femur

Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient