Prepararea supei
Daca nu aveti mixer se va trece zarzavatul prin sita, iar carnea se va toca de doua ori prin masina de tocat sau se va taia cat mai fin. In primele luni toate alimentele trebuie sa fie lichide sau sub forma de pasta chiar foarte fina. Numai dupa varsta de 7-10 luni unii sugari accepta pireul de zarzavaturi sau pasta de fructe in fragmente ceva mai mari, sfaramate cu furculita.
In general, se prepara cantitatea pentru o singura zi. Daca preparati o cantitate mai mare se poate pastra portia pentru a doua zi intr-o craticioara care se pune imediat in congelatorul frigiderului. Craticioara se dezgheata si se incalzeste numai inainte de folosire. Supa (pireul) se subtiaza cu apa in care s-au fiert zarzavaturile. Pentru ca sugarul sa primeasca supa, ea se poate "drege" la inceput, adaugand putin lapte de mama sau 1-2 masuri din pudra laptelui adaptat sau partial adaptat. Apoi se da sugarului respectiv.
Pulberea de lapte fiind "instant" se dizolva imediat in amestecul din apa de fierbere si zarzavatul pasat. In loc de zahar sau miere se poate folosi cel mult dextroza sau suc natural de fructe.
La sugarii care primesc deja piureuri si le doresc ceva mai ingrosate, se poate adauga putina faina de cereale instant Pana la 6-7 luni se recomanda cerealele fara gluten (orez, porumb, tapioca). Inainte de folosire, zarzavaturile si fructele se spala bine cu apa limpede pentru a inlatura murdaria si resturile de substante insectofungicide care se folosesc in prezent in agricultura si in pomicultura. (sunt toxice!)
La cartofi se inlatura "coltii" si punctele negre. Se aleg morcovi mai tineri. inainte de fierbere se taie in felii subtiri. Carnea se fierbe si se reduce la un pireu fin. Se prefera carnea "alba" (de gaina), ficatul de gaina, mai
tarziu carnea "rosie" de vita si de preferat cea de vita tanara (manzat).
In loc de carne se poate da peste. Carnea se poate da zilnic daca nu aveti siguranta prospetimii oului.
Carnea se poate procura in cantitati mai mari, se transeaza in portii mici care se invelesc in pungi mici de plastic si se pastreaza in congelator. Odata dezghetata trebuie folosita.
La inceput nu este folosita supa de carne (bulionul), ci numai carnea, care dupa ce este mixata se amesteca bine in zarzavatul pasat. Se folosesc pe cat posibil legume proaspete sau, pe timp de iarna, pastrate corect (cartofii, morcovii) sau congelate (dovleceii, fasolea verde, mazarea, conopida, spanacul).
Mixajul sau trecerea prin sita (pasajul) se fac in ultimele minute, inainte de folosire.
Consistenta supei se fixeaza in functie de varsta si de preferintele sugarului. La inceput, la 4-5 luni, se da fluida, la 6-7 luni se prepara ca o crema, iar spre 8-9 luni ca o pasta. La inceput, unii sugari o primesc numai din biberon (tetina va avea orificii mai largi), altii chiar de la inceput cu lingurita, ceea ce este de preferat.
Insistam asupra faptului de a nu se adauga sare! Rinichii sugarului nu suporta excesul de sare. Nici zaharul nu este necesar. Predispune la obezitate, obisnuieste pe copil cu dulciurile, care au efecte nefaste asupra apetitului, dentitiei si cresterii. Autorii americani interzic complet mierea in perioada de sugar (predispune la carii dentare, este purtatoare de infectii).
Se prefera uleiul de floarea-soarelui sau de porumb. Unii sugari accepta mai bine untul.
Zarzavaturile nu se tin multa vreme in apa, inainte de fierbere, deoarece se pierde o parte din vitamine si
din minerale.Dupa fierbere alimentele se racesc brusc (se punin frigider sau in congelator) pentru a impiedica inmultirea microbilor.
"Supa" sau "piureurile" sunt valoroase prin aportul de fibre (celuloza), minerale si vitamine, iar
adaosurile de carne sau galbenus de ou asigura aportul de fier (combate anemia), precum si a unor proteine si
grasimi foarte valoroase. Din acest grup cel mai pretios este ficatul. Trebuie insa sa fie proaspat!
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum