Consumul de lapte la copilul mic
Laptele este cea mai importanta masa a copilului in primul an de viata si este la fel de important si in urmatorii cativa ani. Parintii nu stiu de multe ori cat lapte trebuie sa bea copilul si sunt ingrijorati ca poate nu ii dau suficient. Copiilor mici in general le place laptele, insa o parte dintre ei nu vrea sa manance cu nici un chip lapte, de aceea este bine sa stii ce alte mancaruri ii poti da micutului tau in cazul in care nu ii place laptele.
De retinut!
Copiilor pana la 2 ani nu trebuie sa li se dea lapte sarac in grasimi sau degresat. Ei trebuie sa bea laptele integral pentru a creste frumos in continuare. Laptele integral are 4 % grasime, pe cand laptele degresat are intre 1 si 2 % grasime. Nu ii dati copilului lapte degresat daca nu a implinit cel putin 5 ani. 600 ml de lapte pe zi (circa 2 cani jumate) este de ajuns. Laptele reprezinta doar o parte din ceea ce mananca si bea copilul mic, iar in alimentatia sa trebuie sa fie introduse si alte alimente. Este important ca cei mici sa nu manance foarte mult lapte si sa nu mai manance altceva, aceasta constituind cauza diferitelor probleme de sanatate la copiii mici, probleme precum anemia, ca urmare a deficientei de fier.
De ce este laptele atat de important pentru copiii mici
Laptele are foarte mult calciu, necesar in dezvoltarea oaselor si a dintilor.
Calciul este mult mai usor asimilat de corp din lapte decat din vegetale.
Laptele constituie de asemenea o sursa bogata in proteine.
Laptele integral contine grasimi, necesare in crestere si datatoare de energie. Laptele mai contine si vitamine, in special vitamina A si grupul de vitamine B.
De cat calciu au nevoie copiii mici?
Copiii pana in 5 ani au nevoie de circa 700 mg de calciu pe zi.
Calciul nu poate fi produs de catre corp, asadar produsele lactate pe care copiii le consuma in fiecare zi sunt foarte importante.
Majoritatea copiilor sub 5 ani iau in jur de 70 % din calciul necesar din laptele de vaca, 20% din produsele lactate (branza, iaurt, budinci), si 10 % din cereale.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum