Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Substante componente

Apa
Din punct de vedere cantitativ, apa este cea mai importanta componenta a ceaiului. Chiar daca apa propriu-zisa nu are nici un fel de efecte farmacologice asupra corpului, merita sa aruncam o privire asupra rolului apei in organismul uman si a consecintelor unui aport prea mic de lichid.

Un consum zilnic suficient de lichide mentine fluiditatea sangelui si menajeaza inima, dar totodata contribuie la pastrarea unei temperaturi constante a corpului: intr-adevar, o data cu cresterea temperaturii se intensifica si transpiratia, astfel incat corpul se raceste. De asemenea, consumul suficient de apa este important si pentru functia excretoare a rinichilor si, prin aceasta, pentru eliminarea substantelor toxice si a deseurilor metabolice. Nu in ultimul rand, apa transporta substantele nutritive catre locul de destinatie si constituie solventul in care au loc toate reactiile metabolice.

Cine nu bea destula apa, deregleaza toate aceste functii ale corpului in care este implicata apa si astfel isi deshidrateaza corpul. Tesuturile imbatranesc, pielea se rideaza si fluidele din corp se ingroasa.

Medicina recomanda sa se consume zilnic cel putin doi litri si jumatate de lichid. In fapt, cand isi potolesc doar setea, multi oameni nu beau nici jumatate din aceasta cantitate. Setea apare numai cand s-a pierdut deja o cantitate importanta de lichid. De aceea este de dorit ca, mai ales in perioadele caniculare, persoanele mai in varsta, sau care au o activitate fizica, sa bea cat multe lichide, chiar in lipsa senzatiei de sete.

Ceaiul verde se recomanda aici de la sine, fiind nu doar racoritor si gustos, ci oferind totodata prin continutul sau o combinatie optima de substante care intretin sanatatea.

Acestea se dizolva foarte bine in apa, spre deosebire de alte plante medicinale, unde dizolvarea are loc doar in grasime sau alcool; la aceste din urma plante, pentru a li se putea folosi substantele utile, trebuie preparate tincturi sau uleiuri destul de scumpe. In schimb, prin infuzare in apa fierbinte, substantele din ceai trec repede in apa si corpul poate profita de ele daca se bea ceaiul obtinut.

Cofeina
Cofeina este o substanta psihoactiva, care se gaseste, intre altele, in cafea, ceai si cacao. Are un efect revigorant si de stimulare a mintii. In plus, ea ascute simturile si mareste viteza de reactie si capacitatea de concentrare si de invatare.

Cofeina combate migrenele si durerile de cap, are efect diuretic si stimuleaza inima si sistemul nervos. Se stie ca boabele de cafea contin cea mai mare cantitate de cofeina; consumata in exces, ea poate genera reactii negative, precum palpitatii ale inimii si surescitare nervoasa.

Ceaiul verde contine doar un sfert din cantitatea de cofeina din cafea, de aceea supradozele sunt putin probabile. In plus, spre deosebire de cafea, cofeina din ceaiul verde este legata chimic de substante tanante, care o elibereaza lent. Astfel incat corpul nu o poate prelua atat de rapid si nu este coplesit de o „supradoza de cofeina“. De asemenea, cofeina din ceaiul verde nu actioneaza asupra inimii si a sistemului circulator, ci cu precadere asupra sistemului nervos central. De aceea, ceaiul verde este un stimulator mai usor si care menajeaza mai bine organismul, avand in acelasi timp un efect excitant mai durabil decat al cafelei, care se risipeste la fel de repede pe cat a aparut.

Prima infuzie contine intotdeauna cea mai multa cofeina, intrucat aceasta este usor solubila si trece rapid in apa fierbinte. Din acest motiv, in China, deseori nici nu se bea prima infuzie atunci cand se urmareste efectul calmant al ceaiului.

Pentru persoanele care nu suporta cofeina, care au insomnii, pentru copii si oamenii in varsta, se vor alege, ca masura de siguranta, sortimente de ceai sarace in cofeina. Printre acestea se numara Bancha, Yu Hua Cha, Lu Shan Wu sau Hojicha.

La ceaiul verde nu s-au observat, ca la cafea, efecte de dependenta, adica necesitatea unei cresteri continue a consumului zilnic pentru a se putea simti efectul stimulator al cofeinei.

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum