Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului
Dializa peritoneala pas cu pas

Dializa peritoneala pas cu pas

Stinge lumina!
Indepartarea reziduurilor din sange
Ilustratie 1 din 7

Indepartarea reziduurilor din sange

Dializa este o forma artificiala de indepartare a reziduurilor care va pot afecta sanatatea si a excesului de sare si fluide din sange, utilizata atunci cand rinichii nu mai fac fata singuri. Dializa peritoneala este un tip de dializa. Cu ajutorul dializei peritoneale, reteaua de vase mici din abdomen (cavitatea peritoneala) este utilizata pentru filtrarea sangelui. Dializa peritoneala poate fi facuta manual in timpul zilei sau cu ajutorul unui aparat in timpul noptii. Unele persoane utilizeaza ambele metode. Veti afla mai departe despre dializa peritoneala automata. Cu ajutorul acestui tip de dializa peritoneala, trebuie sa ramaneti conectat la aparatul de dializa pentru 10-12 ore in timpul noptii. Utilitatea este aceea ca in timpul zilei sunteti liber.

Cateterul pentru dializa peritoneala
Ilustratie 2 din 7

Cateterul pentru dializa peritoneala

Inainte de a incepe dializa peritoneala, un chirurg ataseaza un cateter in abdomen. Doctorul va va recomanda sa asteptati macar o luna pana sa incepeti tratamentul pentru ca zona sa se vindece. Cateterul peritoneal va iesi din abdomen la cativa centimetri de ombilic. In mod normal, cateterul este acoperit de un pansament steril.

Conectarea la dializor
Ilustratie 3 din 7

Conectarea la dializor

Dupa ce dati drumul la caseta si la solutia pentru dializa, va curatati mainile, acoperiti gura si nasul cu o masca si va puneti manusi sterile pentru a nu contamina cateterul sau tuburile. Apoi atasati cateterul la tuburile care merg catre dializor.

Pregatirea instrumentelor
Ilustratie 4 din 7

Pregatirea instrumentelor

Inaintea fiecarei nopti de tratament, plasati o caseta intr-un aparat automat numit dializor. Caseta contine mai multe tuburi care leaga pungile cu solutie pentru dializa si de asemenea de o punga de drenaj, sterila. In timp ce va odihniti sau dormiti, aparatul va umple abdomenul cu solutie pentru dializa, permite solutiei sa se ramana acolo si apoi dreneaza solutia printr-o punga de drenaj sterila pe care o goliti dimineata.

Somnul
Ilustratie 5 din 7

Somnul

Cand sunteti gata sa incepeti tratamentul, puneti-va in pat. Daca nu sunteti pregatit sa dormiti, puteti sa cititi sau sa urmariti o emisiune TV in timp ce prima parte de fluid pentru dializa intra in organism. Puteti dormi in orice pozitie va simtiti confortabil atat timp cat tubul utilizat este suficient de lung. Nu va ingrijorati in privinta miscarilor din timpul noptii. Exista o alarma atasata dializorlui care va va avertiza daca exista vreo problema in functionarea acestuia. Daca va treziti dimineata inainte ca tratamentul sa fie complet, puteti sta pe un scaun pana la finalizarea acestuia.

Momentul deconectarii
Ilustratie 6 din 7

Momentul deconectarii

Cand tratamentul este complet, deconectati cateterul pentru dializa peritoneala de la dializor. Ca si mai inainte, spalati-va mainile si purtati masca pentru a mentine bacteriile departe de partea deschisa a cateterului.

Acoperiti cu un capac steril
Ilustratie 7 din 7

Acoperiti cu un capac steril

Odata deconectat cateterul de la dializor, puneti-i un capac steril la capatul acestuia pentru a preveni infectarea. Dupa golirea pungii de drenaj care contine solutie de dializa folosita, sunteti liber sa reveniti la activitatile zilnice pana la urmatorul tratament.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum