Ranile sezutului

Actualizat: 21 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Obezitatea, sarcina sau timpul indelungat petrecut in pozitie sezanda ne imbolnavesc de boli pe care ne este si rusine sa le pronuntam, darmite sa mai mergem la doctor. Aceasta rusine nu ar trebui sa existe cand vine vorba de corpul nostru si de niste procese absolut normale.

Astazi vindecarea hemoroizilor, a abceselor sau fistulelor perianale a devenit, datorita noilor tehnici medicale, un lucru absolut banal.

Fistula perianala

Fistula perianala reprezinta o comunicare anormala a rectului cu pielea din apropierea orificiului anal, strabatand muschii responsabili de continenta anala. Aparitia fistulei perianale se datoreaza infectiei unor glande intraanale (glandele lui Herman si Desfosses).

Cauzele infectiei sunt dintre cele mai diverse: constipatia cronica, traumatismele repetate cauzate de practicarea unor sporturi precum ciclismul sau echitatia, bolile intestinelor (rectocolita ulcerohemoragica, boala Crohn, prostatitele sau tumorile rectale). Infectia, deja instalata, formeaza un abces care se deschide spre interior, spre exterior sau, in cazuri grave, in ambele parti.

Simptome

Simptomele fistulei perianale pot fi acute: dureri puternice, crescande in timpul scaunelor, febra, oboseala, aparitia unei umflaturi dureroase in apropierea orificiului anal care nu permite pozitia sezand. Daca abcesul se sparge spontan, durerile cedeaza aproape instantaneu, fiind totusi necesar consultul medical de specialitate. In cazurile de fistule perianale cronice apare un orificiu latero anal si o scurgere purulenta aproape continua.

Pana acum, tratamentul clasic era doar chirurgical, necesitand, dupa caz, una, doua sau trei operatii care se puteau prelungi pe o durata cuprinsa intre 21 si 55-60 zile, timp in care erau necesare pansamente si toalete chirurgicale, care conduceau la o incapacitate de lucru foarte indelungata.

Tratament

Marea problema a acestor operatii este conservarea sfincterelor anale (intern si extern) care sunt traversate de aceste fistule si care, in urma interventiei chirurgicale predispun la incontinenta anala, partiala sau aproape totala. Rata de recuperare a incontinentei este destul de redusa (doar 11%) iar rata de recidiva se inscrie in 2%. Acum la Alpha Medical Clinics din Bucuresti, este disponibila o metoda de tratament nechirurgicala, care inchide fistula si abcesul in 12-16 sedinte, nu necesita internare, nu are efecte secundare si ofera un confort deosebit.

Autor: Ioana Daian
Sursa: Alpha Medical Center


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Ranile care se vindeca foarte greu, simptom al ulcerului de piele. Ce alte semne prezinta boala Dureri lombare Complicatiile asociate varicelor Ajutorul acordat unei persoane in timpul unei crize epileptice Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Sincopa vasovagala Cum sa faceti fata durerilor aparute ca urmare a activitatii fizice Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica Ulcerul de gamba Boala pilonidala Bursita Fasceita necrozanta Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Fistula perianala Abcesul perianal in pediatrie
Cere sfatul medicului ×