Johnson & Johnson amana livrarea vaccinului anti-COVID in Europa, dupa ce in SUA au aparut 6 cazuri de cheaguri de sange

Actualizat: 18 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La cateva ore dupa ce SUA a cerut suspendarea imunizarii cu serul Johnson & Johnson, ca urmare a aparitiei unor cazuri de cheaguri de sange in randul persoanelor vaccinate, compania amana livrarea vaccinului sau anti-COVID catre statele europene.

Johnson & Johnson ar fi trebuit sa inceapa livrarile inca de luni catre tarile membre ale UE, iar in Romania primele doze ar fi trebuit sa ajunga joi, 15 aprilie. Insa decizia companiei americane a venit dupa ce in SUA au aparut 6 cazuri de cheaguri de sange, dintre care unul fata, printre persoanele vaccinate. Toate cele sase persoane sunt femei cu varste intre 18 si 48 de ani.

Romania, ca si restul tarilor europene, asteapta acum o decizie a EMA. Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, spune ca o hotarare in acest sens ar putea fi luata chiar saptamana aceasta.

„Cred ca saptamana aceasta, din moment ce FDA recomanda acest lucru, sigur Agentia Europeana a Medicamentului va face o precizare, mai ales ca in Europa nu s-au folosit inca aceste vaccinuri. Tocmai de aceea este importanta experienta acumulata pana la acest moment in Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. insa frecventa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecventa extrem de rara, insa atata timp cat a fost aceasta recomandare a unei agentii de reglementare, cu siguranta si Agentia Europeana a Medicamentului va face precizari suplimentare si recomandari in acest sens”, a explicat coordonatorul campaniei nationale de vaccinare.

De asemenea, acesta a mai precizat ca o amanare a vaccinului Johnson & Johnson nu va insemna si o interziere in mediul rural a campaniei de vaccinare, care urma sa se desfasoare cu acest ser. Gheorghita spune ca se poate folosi un alt tip de vaccin, cata vreme pot fi indeplinite conditiile de lant de frig.

Avantajul serului Johnson & Johnson este ca se administreaza intr-o singura doza si poate fi depozitat la temperaturi mai mari decat cele din congelatoare, ceea ce faciliteaza distributia si stocarea. Vaccinul american are o eficacitate de 67% in prevenirea bolii simptomatice, conform studiilor preliminare.
Surse:
https://www.dw.com/en/coronavirus-johnson-johnson-delays-vaccine-delivery-to-europe/a-57164365
https://twitter.com/US_FDA/status/1381925612743499778
https://www.mediafax.ro/coronavirus/johnson-johnson-va-suspenda-temporar-livrarea-de-vaccin-covid-19-catre-uniunea-europena-romania-urma-sa-primeasca-60-000-de-doze-maine-20040004

Ministerul Sanatatii: Nu se poate face rapelul cu alt vaccin anti-COVID decat cel utilizat la prima doza

In urma cu cateva zile, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, anunta ca romanii care au avut probleme de coagulare a sangelui dupa prima doza de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca categoric nu vor mai face a doua doza cu acelasi tip de vaccin.

Autoritatile competente de la nivel international recomanda, insa, ca rapelul sa fie realizat cu acelasi vaccin cu care a fost administrata prima doza. Nu este recomandata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri impotriva COVID, explica Ministerul Sanatatii intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook. Pana la acest moment nu exista date in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea, care sa ateste faptul ca cele doua administrari se pot face cu vaccinuri diferite.

Pentru a putea studia posibilitatea combinarii vaccinurilor, Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie a inceput un studiu (Com-COV) care va analiza reactia sistemului imun al persoanelor inrolate, dupa administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit fata de cel utilizat pentru prima doza. Studiul a inceput in luna februarie a acestui an si va dura 13 luni, dar date partiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.

Pana cand vor exista date suplimentare oficiale in ceea ce priveste utilizarea a doua vaccinuri diferite pentru cele doua doze, recomandarile oficiale continua sa fie acelea de a utiliza acelasi vaccin atat pentru prima doza, cat si pentru rapel.
Surse:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/photos/1415057485515679
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/second-shot.html
https://www.nbt.nhs.uk/research-innovation/our-research/covid-19-vaccine-studies/covid-19-com-cov-study


Citeste si despre:

Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin Cum te ajuta melatonina Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Solutia naturala pentru vaccinare eficienta si sigura Varicela - cand trebuie sa ne vaccinam Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat? Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib)
Cere sfatul medicului ×