Incidenta tuberculozei in Romania, in scadere continua de sapte ani

Actualizat: 25 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incidenta tuberculozei in Romania este in scadere continua de sapte ani, ajungand de la 142 de cazuri la o mie de persoane in 2002 la 99,9 cazuri la mie in 2009, tara noastra ramanand insa pe primul loc in Uniunea Europeana intre tarile cu cea mai mare incidenta a acestei boli.

Potrivit datelor Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT) prezentate, miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei, la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitala au fost inregistrate anul trecut 21.457 de cazuri noi si recidive de tuberculoza, cu 1.222 mai putine decat in 2008.

Scaderea a fost mai pronuntata la cazurile noi (de la 18.717 in 2008, la 17.866 in 2009), fata de recidive, unde scaderea este mult mai putin spectaculoasa, dar constanta (3.591 cazuri in 2009, fata de 3.962 in 2008).

Printre cele mai importante realizari ale Programului National de Control al Tuberculozei se numara mentinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoza peste 70% din anul 1995 si a ratei de succes terapeutic peste 80% din 2003, premise care au condus la scaderea semnificativa a incidentei.

Romania isi propune ca pe viitor sa continue si sa intensifice activitatile de combatere a tuberculozei, aplicand strategiile recomandate de OMS la nivel international. O atentie deosebita va fi acordata tuberculozei rezistente la medicamente.

"In conditiile asigurarii unei finantari adecvate a tuturor activitatilor PNCT speram sa realizam depistarea cat mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoza si tratarea lor cu succes, astfel incat sa reducem transmiterea bolii in populatie si sa evitam inmultirea cazurilor cu rezistenta la medicamente. in acest fel, putem obtine cu fiecare an scaderea treptata a poverii tuberculozei si in Romania si sa ne integram si din acest punct de vedere in standardele Uniunii Europene", a declarat dr. Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT.


Citeste si despre:

Simptome care indica prezenta tuberculozei 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Tuberculoza genito-urinara Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Vaccinul antituberculoza (BCG) Tuberculoza: despre mituri si adevar Sexualitatea pe parcursul vietii Solutii naturale de deparazitare Laserele medicale care trateaza multe dintre afectiunile dermatologice si estetice vara! Otita la copil Remediile florale Bach Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata? Dureri lombare Concediul de odihna si starea de sanatate Solutii pentru o piele neteda Ulcerul de gamba