Ce spune mirosul corpului despre organismul tau

Actualizat: 26 Martie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fiecare om are propriul miros al corpului. Uneori neutru, discret, alteori acru sau dulce, aceste mirosuri pot fi semne de boala.

Mirosul urat de transpiratie nu este intotdeauna consecinta unei boli grave, care poate fi diagnosticata si tratata de catre medici, ci urmare a unor obiceiuri si deprinderi nesanatoase (dieta necorespunzatoare, igiena precara etc.).

Cand se schimba mirosul corpului

Cand mirosul corpului se schimba considerabil, de cele mai multe ori inseamna ca metabolismul s-a schimbat.

Cauza poate fi deraglarea hormonala sau anumite boli.

Urmatoarele nuante din mirosul corpului indica prezenta acestor boli:

• Dulceag: semne de diabet zaharat.
• Mirosul acid poate fi cauzat de supraaciditate (consum mare de carne, carnati, branza si oua), dar si de probleme de stomac si rinichi.
• Mirosul amoniacului: Aceasta nota asemanatoare cu urina apare cand functia hepatica este grav afectata.
• Miros de acetona se poate forma atunci cand avem de-a face cu hipoglicemia.
• Mirosul de peste poate indica trimethylaminuria (TMAU), o boala metabolica in care ficatul nu prelucreaza corect unele enzime.

Cariile si parodontita, amigdalita, bronsita si pneumonia sunt adesea asociate cu respiratia urat mirositoare.
Putem vorbi fie despre o infectie bacteriana, fie despre infectii fungice la nivelul gatului.
Ambele afectiuni provoaca si un miros pronuntat al organismului.

Mirosul neplacut din cauza dietei alimentare

Anumite alimente provoaca mirosul neplacut al corpului. Cele mai cunoscute sunt, cu siguranta, ceapa si usturoiul. Explicatia: Corpul elibereaza produse de descompunere ale compusilor de sulf din usturoi si ceapa prin piele. Acest proces de degradare dureaza adesea mai mult de doua zile.

In plus, exista o serie de alte alimente care pot duce la mirosul rau al corpului:
• ridichi
• varza
• condimente iuti precum piperul, chimenul si curry
• cantitati mari de carne
• peste marinat
• otet
• produse lactate fermentate (produse din lapte acru, branza)

La oamenii sanatosi, transpiratia este neutra, deci nu comporta niciun miros. Prezenta bacteriilor asupra florei de la nivelul pielii duce la modificarea mirosului.

Transpiratia se compune din 99% apa, din sare, proteina, acid lactic, zahar, grasime si uree.

Mirosurile neplacute apar in special in cadrul procesului de descompunere a grasimilor si a proteinelor. Prin urmare, transpiratia trebuie sa ramana pe piele pentru o anumita perioada de timp pana cand incepe sa miroasa.

Ce poate ajuta impotriva mirosului de transpiratie?

Pentru a preveni mirosul transpiratiei, este necesara igiena corespunzatoare. Aceasta poate fi realizata astfel:

• Pentru curatarea pielii, cel mai bun este sapunul neutru, care nu distruge mantaua de acid natural a pielii, si care poate proteja impotriva dezvoltarii mirosurilor neplacute sudoripare.
• Inlatura parul de la subsuoara pentru a impiedica raspandirea bacteriilor.
• Folositi un deodorant antiperspirant!

Prin urmare, ideal este sa utilizati produse care nu contin aluminiu. Unul dintre acestea este deodorantul natural Ben&Anna - nu contine clorhidrat de aluminiu sau zirconiu, este conceput doar din ingrediente naturale, vegane si netestate pe

In plus, nu contine coloranti sau alte ingrediente chimice si ofera prospetime de durata intregii zile impotriva transpiratiei.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ce spune urina despre sanatatea ta? Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Sarcina - Prima luna Sarcina - Luna a II-a Sarcina - Luna a IV-a Nasterea naturala Uiti des? Iata cum poti sa-ti antrenezi memoria Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Cum sa tinem sub control transpiratia Transpiratia si mirosul corpului Hiperhidroza - transpiratia excesiva Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Transpiratia excesiva a picioarelor Cum poti preveni si trata transpiratia excesiva in sezonul cald? Transpiratia excesiva: cauze, implicatii si tratament
Cere sfatul medicului ×