Sindromul premenstrual

Actualizat: 18 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fiecare femeie care are menstruatie se confrunta in fiecare luna cu ceea ce se numeste sindrom premenstrual.

Sindromul premenstrual apare la majoritatea femeilor si se manifesta printr-o stare fizica si psihica de disconfort, datorita variatiilor hormonale care se produc in organism in timpul si dupa ovulatie.

Desi totul decurgea la fel ca inainte, brusc, inainte de menstruatie lumea capata alte culori si totul este perceput diferit. Aceste manifestari apar cu 3-4 zile inainte de menstruatie; intre 40%-80% dintre femei sunt afectate atat pe plan fizic, cat si emotional.

Sindromul premenstrual poate aparea la orice varsta la femeile care au menstruatie; varful se face simtit intre 20-30 de ani si va aparea constant pana la instalarea menopauzei. Sindromul premenstrual poate avea o evolutie oscilanta, cu ameliorari si agravari ale simptomatologiei pe durata perioadei reproductive a femeii, iar femeia poate constata inrautatirea simptomelor in apropierea perioadei de menopauza.

Desi majoritatea femeilor s-au obisnuit cu aceste schimbari de stare, mai mult sau mai putin acute, aceste zile par a deveni un adevarat calvar in anumite cazuri. Stari de iritabilitate, depresie, incetosare mentala, lipsa poftei de munca, ineficienta si disconfort sunt doar cateva dintre simptomele care apar inainte de menstruatie si care dispar, de obicei, odat cu aparitia ei. Specialistii spun ca sindromul premenstrual nu le afecteaza, de obicei, pe adolescente.

Simptomele sindromului premenstrual sunt extrem de variate ca forma, durata, numar, intensitate si de aceea aceasta “afectiune” mai este numita si sindromul cu 150 de simptome. Printre cele mai frecvente manifestari ale sindromului premenstrual amintim: constipatie, balonare, crampe, depresie, accese nejustificate de plans, schimbari bruste de dispozitie, oboseala, migrena, insomnie, cresterea in volum si sensibilitatea sanilor, bufeuri, apetit crescut, retentie de lichide etc.

Stilul de viata, excesele de orice fel (lipsa de somn, alimentatia necorespunztoare, oboseala prelungita etc.) pot determina oscilatii hormonale majore, care influenteaza ciclul menstrual. Modul de viata extrem de solicitant al femeii, schimbarea ritmurilor naturale de viata, precum si stresul psihic crescut, au fcut ca in timp aceste simptome asociate menstruatiei sa devina din ce in ce mai intense, mai complexe si mai greu de suportat de catre femeia moderna.

Pentru diminuarea/disparitia unor simptome neplacute alimentatia trebuie sa contina mai mult fibre vegetale, sa se evite dulciurile si alimentele sarate; se pot lua suplimente alimentare cu calciu si vitamina B6. Este bine de evitat, dar nu numai in aceasta perioada, stresul, cafeaua, fumatul si alcoolul.

Desi medicina moderna considera ca toata aceasta simptomatologie ce are legatura cu ciclul menstrual al femeii este normala, medicina naturista traditionala considera ca aceste simptome sunt rezultatul unor dezechilibre interne ale femeii. Schimbarile hormonale ciclice, alimentatia si stilul de viata, stresul cotidian, toate influenteaza intensitatea si durata simptomului premenstrual.

Opinia unor adepti ai curentului naturist este ca aceste dezechilibre sunt corelate cu lipsa eliminarii eficiente a diferitelor acumulari toxice din organism si considera aceasta simptomatologie o veritabila boala. Medicina naturista ofera o serie de plante medicinale utilizate pentru ameliorarea sindromului premenstrual si echilibrarea hormonala a femeii, cu alte cuvinte pentru starea ei de sanatate.

Specialistii laboratoarelor Star International Med au creat remedii naturale pe baza de plante medicinale pentru atenuarea simptomelor sindromului premenstrual.

Remediul natural SHECURE tablete, marca Ayurmed are efect tonic general, vitaminizant, mineralizant, actioneaza asupra metabolismului, asupra sistemului nervos si endocrin.

Are o compozitie complexa, din care amintim: Malus sylvestris (mar paduret), Triticum vulgaris (grau), Cissus quadrangularis, Asparagus racemosus (Shatavari), Bacopa monnieri (Brahmi), Withania somnifera (Ashwagandha).

Per ansamblu, acest remediu natural este un excelent tonic al aparatului genital feminin, contribuind la mentinerea sanatatii genitale a femeii. Este eficient in mentinerea echilibrului hormonal, normalizeaza ciclul menstrual, previne si combate durerile pre-menstruale si menstruale.

Este util pentru prevenirea si tratamentul osteoporozei instalate post-menopauza, pentru controlul greutatii in aceasta perioada, are efect adjuvant in tratamentul infectiilor uro-genitale (uretrite, cistite, leucoree), este antiinflamator si antitumoral, creste capacitatea de adaptare a organismului la stres si suprasolicitari, inlatura anxietatea si depresia.

Un alt remediu natural este SHECURE sirop, marca Ayurmed care are proprietati tonice, revitalizante, imunostimulente si afrodisiace. Compozitia lui complexa amelioreaza disfunctiile ovulatorii, normalizeaza menstruatia si galactogeneza (procesul de formare a laptelui matern).

Reduce sangerarile abundente din meno- si metroragii, elimina starile neplacute aparute in perioada pre-menstruala si menstruala, asigura energia necesara sustinerii unor eforturi intense fizice si psihice. Este eficient in prevenirea si combaterea infectiilor uro-genitale si a litiazei renale.

Al treilea remediu natural, KAMAIANY tablete, marca Ayurmed este extrem de eficient in tratamentul chisturilor ovariene si fibroamelor uterine, reduce simptomele sindromului premenstrual, menstruatiile abundente si previne aparitia efectelor neplacute asociate menopauzei: iritabilitate, depresie, anxietate, bufeuri, transpiratii nocturne.

Previne osteoporoza si anemia feripriva, secundare menopauzei. Fortifica aparatul genital feminin, mentinandu-l intr-o stare optima de sanatate, este tonic general si afrodisiac, contribuie la mentinerea echilibrului hormonal si psihic al femeii.


Citeste si despre:

10 moduri de a reduce simptomele sindromului premenstrual Un sindrom premenstrual bine diagnosticat poate fi tratat! Sindromul premenstrual Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual Cauzele aparitiei sindromului premenstrual Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Sindrom premenstrual - tratament cu remediile florale Bach Tulburarea disforica premenstruala Sindromul hipersexualitatii - cauze, simptome si tratament Crampele menstruale Estrogenul si emotiile la femei Depresia post-partum Pericolele aportului prea mare de calciu
Cere sfatul medicului ×