Prematuritatea extrema

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In ultimele decade, progresul in neonatologie a dus la cresterea ratei de supravietuire a nou-nascutilor imaturi.

Ingrijirea nou-nascutilor prematuri cu greutate intre 1000 si 1500 grame a devenit o rutina in majoritatea unitatilor de terapie intensiva neonatala, dar ingrijirea nou-nascutilor extrem de prematuri, cu greutate sub 1000 de grame si sub 28 saptamani de gestatie, reprezinta inca o mare provocare si un mare succes atunci cand un astfel de prematur supravietuieste.

In majoritatea cazurilor, nou-nascutul extrem de prematur este un pacient critic, cu risc foarte mare de mortalitate si afectare pe termen lung, devenind un pacient de lunga durata. Acestia necesita spitalizare indelungata, supraveghere atenta si continua.

In ultimele decade, numarul nou-nascutilor prematuri a crescut la aproximativ 12% din numarul total de nasteri.

Prin imbunatatirea tehnicilor medicale s-a observat o crestere a supravietuirii prematurilor foarte mici, dar cu pastrarea incidentei afectiunilor date de prematuritate. Printre cele mai frecvente si mai severe afectiuni de care poate suferi un nou-nascut extrem de prematur se pot aminti: hemoragia intracraniana, enterocolita ulcero-necrotica, displazia bronhopulmonara (boala pulmonara cronica a prematurului) etc.

In urma introducerii cortizonului la mama anterior nasterii si terapiei cu surfactant la nou-nascut, s-a constatat o imbunatatire a evolutiei acestor boli, dar si o crestere a ratei de supravietuire a acestor prematuri.

Nou-nascutii extrem de imaturi necesita internare, tratament si supraveghere in unitati de terapie intensiva neonatala din maternitatile cu grad mare de dotare si cadre medicale specializate in ingrijirea acestora.

Mortalitatea in randul acestei categorii de prematuri se mentine crescuta, in literatura rata de supravietuire fiind de aproximativ 50%.

De aceea, femeia insarcinata care prezinta riscul de a naste un prematur cu varsta de gestatie sub 28 de saptamani necesita internare intr-o maternitate care poate sa asigure mamei si nou-nascutului supraveghere medicala specializata.

Dr. Rotaru Elena
Medic specialist pediatrie/neonatologie pediatrica
Spital Obstetrica-Ginecologie Euromaterna Constanta

http://euromaterna.ro/


Citeste si despre:

Prematurul - o fiinta extrem de fragila Apneea de prematuritate Ejacularea prematura, intarziata, retrograda, anejacularea Sfaturi pentru tratarea ejacularii premature Copilul prematur Diagnosticarea menopauzei premature Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Metode moderne care fac posibila obtinerea sarcinii si a nasterii unui copil sanatos in 2023 Dezvoltarea copiilor nascuti prematur Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Ejacularea prematura – shimbari in stilul de viata Consumul de nuci inlatura depresia Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire Amnioinfuzia transabdominala Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului