Circa 900.000 de copii au probleme de sanatate mintala, doar 200 de specialisti se pot ocupa de ei

Actualizat: 18 Aprilie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Circa 900.000 de copii din Romania au dezvoltat probleme de sanatate mintala, conform estimarilor oficiale, insa doar 200 de profesionisti in domeniu lucreaza astazi in cele 19 centre de sanatate deschise de Ministerul Sanatatii la nivel national.

Situatia se prezinta cu atat mai dramatic cu cat 11 spitale de psihiatrie si cinci spitale de pediatrie cu sectii de psihiatrie se afla pe lista Ministerului Sanatatii pentru a fi inchise.

Acestea sunt principalele concluzii ale Conferintei Nationale "Escaladarea Muntelui IDA - Initiaza, Dezvolta, Angreneaza: Bune practici in construirea serviciilor de sanatate mintala pentru copii si adolescenti" - organizata de Salvati Copiii Romania, in perioada 12-13 aprilie.

La eveniment au participat 200 de specialisti (cadre didactice, consilieri scolari, psihologi clinicieni, asistenti sociali, medici psihiatri, pediatri si de familie, medici scolari, asistenti medicali, logopezi, psihopedagogi), care au diagnosticat problemele grave cu care se confrunta sistemul de sanatate mintala a copilului din Romania. Astfel, in Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice (487/2002), niciun articol nu face referire specifica la copii (se vorbeste doar despre persoana/ pacientul cu o tulburare de sanatate mintala).

Mai mult decat atat, niciuna dintre masurile previzionate in Planul de actiune pentru implementarea strategiei Ministerului Sanatatii in domeniul sanatatii mintale pentru perioada 2006-2010 nu a fost implementata. Planul presupunea 500.000 de euro investiti in campanii antistigma organizate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatie, promovarea sanatatii mintale in scoli, programe de prevenire a violentei in scoli coordonate de Ministerul Sanatatii, declararea sanatatii mintale ca prioritate nationala si alocarea de fonduri structurale.

Organizatia Salvati Copiii Romania deruleaza, din mai 2009, proiectul „Ingrijire de calitate pentru copii - Servicii de excelenta in sanatatea mintala”, cu asistenta tehnica din partea Salvati Copiii Norvegia. Proiectul promoveaza sanatatea mintala si imbunatatirea calitatii ingrijirii pentru copiii si adolescentii vulnerabili prin dezvoltarea de servicii psihologice si sociale acordate in cadrul Centrului de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii si dezvoltarea de programe de training pentru profesionistii care ofera serviciile psiho-sociale. Numai in anul 2010, 780 de copiii au fost integrati in mod direct serviciilor de terapie, 150 parinti au beneficiat de asistenta si terapie personala si alti 3.000 copii au devenit beneficiari indirecti, prin intermediul programelor dezvoltate de salvati Copiii in scoli si gradinite.


Citeste si despre:

Sanatatea mintala in randul copiilor Recunoasterea semnelor de tulburari de sanatate mintala in cazul copiilor Probleme de sanatate tratate cu remedii homeopate 9 probleme de sanatate influentate de stres Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Probleme de sanatate care se agraveaza daca nu sunt tratate la timp Cum te ajuta specialistii farmacisti cand te confrunti cu o problema de sanatate? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Top 6 probleme de sanatate la barbati Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate? Mancarimile de picioare pot ascunde boli grave! Top 10 probleme de sanatate Durerea oculara - semn al unei probleme de sanatate Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate Probleme de sanatate cauzate de fumatul pasiv
Cere sfatul medicului ×