Pariurile sportive – distractie sau obsesie?

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Jocurile de noroc si pariurile sportive reprezinta pentru multi adulti o distractie recurenta, insa pentru o parte dintre acestia, activitatea se poate transforma intr-o adevarata obsesie, ce poate atrage cu sine consecinte negative atat pentru individ, cat si pentru apropiatii acestuia.

In conditiile in care majoritatea jucatorilor pierd, de ce isi pariaza oamenii veniturile castigate cu greu? Care sunt motivele pentru care jucatorii revin de fiecare data la pariuri, desi nu au succes? Pentru a raspunde acestor intrebari, trebuie sa identificam explicatiile psihologice ale pariurilor sportive si jocurilor de noroc in general:

Asumarea unui risc – Natura umana este atrasa de riscuri. De fiecare data cand cineva isi asuma un risc, asteptarea si anticiparea deznodamantului genereaza adrenalina si o stare de bine care poate fi regasita si in alte forme de divertisment. Tensiunea si entuziasmul generat de risc reprezinta senzatii fara de care anumiti oameni spun ca nu pot trai.

Dependenta de pariuri este foarte asemanatoare cu dependenta de droguri, chiar daca pariurile sportive nu implica consumarea vreunor substante. Creierul nostru traieste aceste doua tipuri de activitati oarecum similar.

De aceea, cei care ajung in aceste situatii au deseori mari probleme in a-si controla impulsurile si implicit, le este foarte greu, daca nu imposibil, sa se opreasca fara sa apeleze la ajutor specializat.

Fuga de realitate – Chiar daca nu isi dau seama de acest lucru, foarte multi oameni recurg la pariuri sportive sau jocuri de noroc pentru a se deconecta de la realitate. Unii jucatori au impresia ca fac acest lucru pentru ca ii caracterizeaza sau pentru ca il au in ADN, insa lucrurile nu stau tocmai asa.

Autoritatea australiana pentru protectia jucatorilor a conturat un ciclu al jocurilor de noroc din viata oamenilor, care arata felul in care jucatorii sunt oarecum readusi de contextele din viata de zi cu zi inapoi la forma lor preferata de joc.

Indivizii se pot stresa din cauza familiei, a unor relatii, a sanatatii (lor sau a unei persoane apropiate), a locului de munca (sau cautarea unui job) sau din cauza unor probleme de natura financiara.

Rezultatele acestor tipuri de intamplari pot produce stari de anxietate, stres, plictiseala si chiar depresie – care reprezinta, de altfel, stari ce genereaza nevoia escapismului, care duce bineinteles la jocuri noroc: pariuri sportive, poker, bingo, jocuri de carti, ruleta, pacanele, loterii si asa mai departe.

Socializarea si integrarea – Pariurile sportive au devenit atat de populare in scoli si licee, incat pot fi vazute ca fiind o activitate poate ca la fel de populara precum fumatul. O treime dintre copiii din tara noastra se apuca de fumat intre varstele de 13 si 15 ani.

Motivele din spatele acestor cifre alarmante sunt de fapt probleme pe care le au acestia acasa si nevoia de a socializa, de a se alia cu alti adolescenti si de a apartine unui grup.

Interesant este ca atat fumatul, cat si practicarea jocurilor de noroc sunt ilegale pentru minori. Cu toate acestea, se gasesc de fiecare data adulti „binevoitori” care sa-i ajute pe adolescenti sa-si atinga scopurile.

Pretul obsesiei

Psihologii spun ca limita distractiei este depasita de jucatori in momentul in care acestia isi cheltuie mai mult de 5% din venituri pe pariuri. Atunci cand un jucator mizeaza sume mai mari decat intentioneaza, isi petrece mai mult timp decat avea de gand, se imprumuta pentru a juca sau are probleme cu familia sau la locul de munca din cauza jocurilor de noroc, acesta poate fi considerat dependent.

Romania sta foarte bine la capitolul problemelor pe care le au practicantii de pariuri. Numai 0.6% dintre cei implicati au avut probleme din cauza jocurilor de noroc. Celelalte state membre ale Uniunii Europene inregistreaza valori intre 0.5% si 2.5%, lucru care este imbucurator pentru tara noastra, desi statul roman nu s-a preocupat prea mult de rezolvarea acestor probleme si nici nu finanteaza campanii de prevenire la nivel national.

Programul Joc Responsabil este unicul de gen de la noi din tara. Echipa psihologilor aflata la capatul numarului de telefon 0800 800 099 (HELPLINE – numar de telefon gratuit) este gata sa le ofere doua sedinte gratuite tuturor celor care se confrunta cu probleme legate de pariuri sportive si jocuri de noroc. De asemenea, pe site-ul jocresponsabil.ro se gaseste si un test online pentru depistarea dependentei, care poate fi realizat sub anonimat de catre orice doritor.


Citeste si despre:

Dependenta de pariuri - caracteristici, consecinte si rezolvari Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Dependenta de cazinouri – prevenire si sfaturi Cand copiii devin adolescenti... Masa corporala ideala Cum scap de dependenta de jocuri de noroc? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Socul hipertermic - insolatia Activitati extrascolare pentru copiii cu ADHD Cum recunoastem si tratam pre-adictia Jocurile de noroc Cum sa facem fata caniculei?
Cere sfatul medicului ×