Aproape cinci milioane de romani sunt hipertensivi

Actualizat: 21 Mai 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aproape cinci milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, afectiune care creste riscul aparitiei bolilor si insuficientei renale, potrivit reprezentantilor Societatii Romane de Nefrologie.

Potrivit datelor Societatii Romane de Nefrologie, in Romania 40% din populatie este hipertensiva. Protrivit statisticilor, in lume aproximativ un miliard de oameni sufera de hipertensiune, iar in 15 ani numarul acestora va creste cu 50%. Potrivit specialistilor, in Romania rata de control a tensiunii arteriale este de doar 18% la pacientii hipertensivi tratati.

„Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obtine daca acesta este inceput inaintea dezvoltarii unei afectari semnificative de organ tinta (inima, creier, rinichi). In relatia dintre hipertensiunea arteriala si rinichi, rinichiul poate fi atat “agresor”, dar si “victima”. In ultimul timp insa, rinichiul “victima” incepe sa reprezinte o problema majora de sanatate publica datorita prevalentei crescande a hipertensiunii si a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boala cronica de rinichi. De aceea este necesara educarea, constientizarea si motivarea pacientului pentru screening-ul si monitorizarea tensiunii arteriale, in vederea detectarii la timp si prevenirii complicatiilor provocate de hipertensiune, cum sunt afectiunile renale”, a explicat dr. Adalbert Schiller, presedinte al Societatii Romane de Nefrologie.

Societatea Romana de Nefrologie, in colaborare cu compania farmaceutica Sanofi-Aventis, a demarat o campanie nationala pentru a atrage atentia asupra pericolului de dezvoltare a afectiunilor renale, provocate de hipertensiunea arteriala.

Campania, organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii, marcata anual pe 17 mai, se desfasoara in 11 orase din tara, unde medicii de familie efectueaza masuratori ale tensiunii arteriale si teste pentru evaluarea afectarii rinichilor la persoane hipertensive. Pacientii beneficiaza gratuit de aceste teste intre 17 si 21 mai, iar in functie de rezultate acestia primesc recomandari privind tratarea si controlul hipertensiunii arteriale.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala.


Citeste si despre:

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Fumatorii sunt mai expusi riscului de a face gripa Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi Probleme de sanatate cauzate de fumatul pasiv Terapia naturala eficienta in artroze 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata: cauze, simptome, variante de tratament Dictonul “nicio masa fara peste”- mai actual ca niciodata Fruntasi la avorturi, codasi la contraceptie Cum recunosti scleroza multipla, boala fara leac Suferi de diabet? Iata ce sfaturi sa urmezi pe timp de canicula Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament Ce este si cum se transmite holera? Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san
Cere sfatul medicului ×