Cum iti mentii sanatatea ficatului

Actualizat: 20 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ficatul este un organ vital pentru buna functionare a corpului uman, indeplinind peste 500 de functii biochimice, de la prelucrarea alimentelor si pana la eliminarea toxinelor din corpul nostru.

Ficatul este situat in partea dreapta a cavitatii abdominale, deasupra stomacului si sub muschiul diafragm, fiind alcatuit din doi lobi principali, fiecare dintre acestia fiind impartit in mai multe segmente. La randul lor, aceste segmente contin ligamente venoase.

Ficatul este singurul organ din corpul uman capabil sa se regenereze dupa o pierdere importanta de tesut.

Functii ale ficatului

Ficatul este implicat in multe procese metabolice ale organismului. Acest organ este cel care metabolizeaza si ajuta la eliminarea substantelor toxice pentru organismul uman.

Ficatul este implicat in productia de bila, necesara pentru procesul de digestie a grasimilor. Bila produsa in ficat ajunge in colecist si in duoden. In ficat se afla si depozite de vitamine, printre care vitaminele A, D, E.

Alte roluri pe care le indeplineste ficatul pentru corpul uman sunt: stocheaza glucoza, pentru ca organismul sa o foloseasca la nevoie, ajuta la stocarea fierului, metabolizeaza alcoolul si unii hormoni, are un rol important in mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Atunci cand ficatul nu mai functioneaza corect, pot aparea manifestari precum oboseala, greata, varsaturile, colorarea pielii in galben, pierderea in greutate, crampele abdominale, balonarea.

Afectiunile de ficat pot fi steatoza hepatica, hepatitele, ciroza, infectiile. Testele de sange, teste neinvazive, ecografiile, facute la recomandarea medicului specialist sunt cele care depisteaza o afectiune hepatica.

Cum sa ai grija de sanatatea ficatului

Ca sa iti protejezi ficatul, ai grija sa nu consumi alimente bogate in grasimi in exces, sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata, care sa contina fructe si legume proaspete.

Nu face abuz de alcool si incearca sa renunti la fumat. De asemenea, daca urmezi tratamente medicamentoase, citeste cu atentie prospectele, pentru ca unele pilule pot dauna ficatului.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri? Portia de Sanatate Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. Evita-le! Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara Apa plata cu lamaie: ce beneficii uimitoare aduce sanatatii! Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Afectiuni ale cavitatii bucale Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat? Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu? Cum sa previi bolile de ficat Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice
Cere sfatul medicului ×