Pacientul expert - pilon de dezvoltare a programelor de Managementul bolilor cronice

Actualizat: 27 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Deoarece pacientii sunt primii interesati ca sistemele de sanatate sa evolueze, Chronic Disease and Health Management 2009 reprezinta cadrul necesar informarii asupra rolului pacientului expert in MBC.

Conceptul de pacient expert

Cercetarile efectuate in Marea Britanie si SUA au demonstrat faptul ca pacientii cronici nu pot fi simpli spectatori ai tratamentului primit. Acestia trebuie sa fie informati permanent asupra evolutiei bolii, efectelor tratamentului, planul de tratament, reactiilor adverse date de medicatie, precum si asupra duratei tratamentui. Pacientul expert este responsabilizat si devine factor de decizie in procesul de vindecare.
Autoingrijirea in conditii de siguranta poate fi structurata astfel incat sa poata fi reduse simtomele si reactiile adverse ce pot aparea in evolutia unei boli cronice.

Doar in Marea Britanie, peste 10 milioane de locuitori sufera de o boala cronica. Estimarile vorbesc despre faptul ca bolile nediagnosticate (non-comunicabile) reprezinta cauza decesului a peste 40% din bolnavii tarilor dezvoltate si a peste 75% in tarile industrializate.

Managementul bolilor cronice – epidemia secolului XXI, aduce in prim plan ingrijirile centrate pe pacient prin informarea, educarea si implicarea acestuia in luarea deciziilor pe parcursul tratamentului. Mai mult decat atat, pornind de la ingrijirea centrata pe pacient, in ultimul deceniu au fost dezvoltate doua noi filozofii: spitalul centrat pe pacient si, mai nou, sistemele de sanatate centrate pe pacient.

Primul forum national al pacientilor, la care vor participa activ asociatiile pacientilor din Romania, este organizat in cadrul conferintei, joi, 8 octombrie, Palatul Parlamentului. In cadrul forumului va fi dezbatut rolul pacientului expert in MBC.

Vor fi abordate urmatoarele teme:
• Aspecte cheie pentru pacientii cu boli cronice.
• Dezvoltarea unui model centrat pe pacientul diagnosticat cu boli cronice.
• Standarde de calitate pentru o buna informare a pacientilor.
• Dezacordul pacientului in ceea ce priveste Tratamentul si Medicatia.
• Proiectarea cu success a unui sistem pentru Sanatate/ Sisteme de Call Center.

Chronic Disease and Health Management 2009 este evenimentul cheie al sistemului de sanatate romanesc. Conferinta internationala este organizata de Tarus Media si British Medical Journal intre 7-8 octombrie, in Bucuresti, la Palatul Parlamentului.

La eveniment au confirmat:

• Wisia Wedzicha, Profesor de medicina respiratorie, UCL Medical School, University College London
• Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedinte –Societatea Romana de Pneumologie
• Dr. John Cachia, Presedinte European Hospital and Healthcare Federation
• Mihaela Geoana, Presedinte Fundatia Renasterea
• Rodica Nassar, Presedinte, Comisia pentru Sanatate si Familie, Camera Deputatilor
• Edwina Rogers, Director Executiv Patient Centered Primary Care Collaborative, SUA, - Noi modele in ingrijirea primara
• Eric De Roodenbeke PhD, Director General, The International Hospital Federation
• Stig Pramming, Director Global Alliance for Chronic Disease
• Jennifer Dixon, Director Health Policy, King’s Fund, Marea Britanie
• Dan Raican, Presedinte, Asociatia Anti-Parkinson

Pentru mai multe informatii puteti accesa Chronic Tarus Media!


Citeste si despre:

Afectiunile dermatologice ale picioarelor in diabetul zaharat Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Artrita Lyme - diagnostic si tratament Alergenii din aer Bronhopneumopatia obstructiva cronica Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Metode moderne care fac posibila obtinerea sarcinii si a nasterii unui copil sanatos in 2023 Apneea de prematuritate Dieta anti-imbatranire Trucuri pentru a face fata zilelor caniculare Vaccinul antigripal: mituri Bolile induse de caldura Longevitatea Complicatii cardiovasculare ale diabetului zaharat