Complicatiile Diabetului

Publicat: 24 Iunie 2009
Autor: SfatulMedicului

Tipuri de Diabet

Circa 10-15% dintre bolnavi sufera de diabet zaharat de tip 1, restul incadrandu-se in grupa diabeticilor de tip 2 sau alte tipuri de diabet. Este foarte importanta distinctia intre cele doua tipuri de diabet, fiind foarte diferite ca evolutie: diabetul zaharat tip 1 apare la tineri sub 30 de ani, cu o greutate normala iar tratamentul cu insulina este obligatoriu.

Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoane peste 40 de ani, are o componenta ereditara importanta, obezitatea este prezenta in 80% din cazuri, iar tratamentul cu insulina este recomandat doar cazurilor ce nu raspund la antidiabetice orale.

Efecte in timp

Este esential un diagnostic precoce al acestei boli, deoarece doar prin tratament adecvat si din timp se pot preveni complicatiile acesteia, de cele mai multe ori ireversibile. Doua dintre cele mai cunoscute complicatii ale diabetului sunt bolile cardiovasculare si afectarea rinichilor. In diabet, rinichii si inima pot ridica o serie de probleme, controlul nivelului colesterolului sanguin si protejarea rinichilor fiind esentiale la diabetici.
De aceea, lor li se recomanda diete bogate in legume si fructe precum si limitarea grasimilor saturate, a colesterolului si proteinelor animale.

Prevenire

Preventia primara in cazul diabetului zaharat tip 1 se face prin promovarea alimentatiei la san, evitarea bolilor infectioase cu potential diabetogen si a substantelor toxice. In cazul diabetului zaharat tip 2, prevenirea inseamna controlul greutatii, promovarea activitatii fizice, diete bogate in fibre si sarace in grasimi. Preventia secundara se realizeaza prin diagnostic precoce, controlul glicemiei si evitarea fumatului.

Acum, la Alpha Medical Clinics din Bucuresti, este disponibil un nou tratament care poate preveni complicatiile diabetului si poate oferi pacientilor diabetici o mai buna calitate a vietii.

Sursa: Alpha Medical Center


Citeste si despre:

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Piciorul diabetic - Cum il recunoastem si cum il tratam corect? Diabetul insipid Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Tratamentul cu PRP si aerocrioterapie in condropatii Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Scleroterapia & ozonoterapia – mix-ul imbatabil impotriva varicelor Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Neuropatia diabetica Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent