Complicatiile Diabetului

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tipuri de Diabet

Circa 10-15% dintre bolnavi sufera de diabet zaharat de tip 1, restul incadrandu-se in grupa diabeticilor de tip 2 sau alte tipuri de diabet. Este foarte importanta distinctia intre cele doua tipuri de diabet, fiind foarte diferite ca evolutie: diabetul zaharat tip 1 apare la tineri sub 30 de ani, cu o greutate normala iar tratamentul cu insulina este obligatoriu.

Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoane peste 40 de ani, are o componenta ereditara importanta, obezitatea este prezenta in 80% din cazuri, iar tratamentul cu insulina este recomandat doar cazurilor ce nu raspund la antidiabetice orale.

Efecte in timp

Este esential un diagnostic precoce al acestei boli, deoarece doar prin tratament adecvat si din timp se pot preveni complicatiile acesteia, de cele mai multe ori ireversibile. Doua dintre cele mai cunoscute complicatii ale diabetului sunt bolile cardiovasculare si afectarea rinichilor. In diabet, rinichii si inima pot ridica o serie de probleme, controlul nivelului colesterolului sanguin si protejarea rinichilor fiind esentiale la diabetici.
De aceea, lor li se recomanda diete bogate in legume si fructe precum si limitarea grasimilor saturate, a colesterolului si proteinelor animale.

Prevenire

Preventia primara in cazul diabetului zaharat tip 1 se face prin promovarea alimentatiei la san, evitarea bolilor infectioase cu potential diabetogen si a substantelor toxice. In cazul diabetului zaharat tip 2, prevenirea inseamna controlul greutatii, promovarea activitatii fizice, diete bogate in fibre si sarace in grasimi. Preventia secundara se realizeaza prin diagnostic precoce, controlul glicemiei si evitarea fumatului.

Acum, la Alpha Medical Clinics din Bucuresti, este disponibil un nou tratament care poate preveni complicatiile diabetului si poate oferi pacientilor diabetici o mai buna calitate a vietii.

Sursa: Alpha Medical Center


Citeste si despre:

Complicatiile diabetului netratat la timp Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Chirurgia bariatrica in tratamentul diabetului Piciorul diabetic - Cum il recunoastem si cum il tratam corect? Diabetul insipid Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Cum alegi un medic bun - sfaturi si recomandari 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Afectiuni cutanate in diabetul zaharat