Pria Innovation in Healthcare in data de 8 iunie la Biblioteca Nationala a Romaniei de la 10,30.

Actualizat: 30 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

PRIAevents, in parteneriat cu ARPIM, OSMR si DLA Piper, organizeaza conferinta Pria Innovation in Healthcare in data de 8 iunie la Biblioteca Nationala a Romaniei de la 10,30.

Parteneri ai evenimentului sunt: BEROCC, RAC, RASCI, Crucea Alb-Galbena si Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria.

In cadrul acestui eveniment extrem de important puteti sa impartasiti informatii, sa descoperiti cele mai recente tendinte, sa construiti conexiuni si colaborari valoroase si multe altele. Prin programul nostru care cuprinde temele cele mai relevante, aducem cei mai importanti lectori pe scena, prezentam inovatii de mare impact, evidentiem cele mai bune practici si demonstram evolutii inspiratoare in domeniul sanatatii. Mai mult, conferinta reuneste participanti relevanti, inovatori, antreprenori, lideri de gandire si alti jucatori cheie din domeniul Sanatatii pentru a modela impreuna viitorul acestui sector in Romania.

Asadar, vom reuni voci din mediul guvernamental si administrativ, dar si reprezentanti ai pacientilor, alaturi de producatorii de medicamente innovative, mediul social si politic, dar si asocaitii de pacienti si mass-media.

Federatia Europeana a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA), organizatie din care face parte si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a publicat la finalul lunii aprilie 2023 o serie de rapoarte care prezinta cea mai clara imagine de pana acum cu privire la disponibilitatea noilor medicamente in toata Europa. Rapoartele ofera informatii detaliate despre intarzierile si barierele in calea accesului la ingrijire medicala, cauzele fundamentale si propune recomandari pragmatice pentru a pune capat inegalitatilor. Romania se situeaza pe ultimele locuri in clasamentul european atat in ceea ce priveste rata de disponibilitate a medicamentelor, cat si in ceea ce priveste timpul de acces al pacientilor la tratamente de ultima generatie.

Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT urmareste disponibilitatea noilor medicamente si durata de timp necesara pacientilor pentru a avea acces la ele in 37 de tari din Europa. Cifrele arata ca, in medie, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacientii din Germania in 128 de zile, in comparatie cu 918 zile in Romania si 1351 zile in Malta, iar media europeana este de 517 zile. In Europa, rata medie de disponibilitate a medicamentelor in toate ariile terapeutice a scazut la 47% – cu 2 puncte procentuale mai putin fata de cifrele de anul trecut. Disparitatile persista intre Europa de Nord si de Vest, comparativ cu Europa de Sud si de Est – cu o variatie medie a disponibilitatii de 80%.

Datele au fost prezentate in contextul publicarii in 26 aprilie 2023 a proiectului de modificare a legislatiei farmaceutice a UE. Revizuirea legislatiei farmaceutice reprezinta o oportunitate unica pentru Europa si pentru pacientii europeni, inclusiv pentru cei din Romania. Din pacate, solutiile propuse pentru a imbunatati accesul pacientilor la medicamente, in varianta publicata in 26 aprilie, nu tin cont de realitatile din sistemele de sanatate europene care sunt foarte eterogene si exista mari riscuri ca efectul sa fie contrar celui urmarit de Comisia Europeana.

Datele cu privire la Romania:

•din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizatie centralizata de punere pe piata in perioada 2018-2021, in Romania erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adica o rata de disponibilitate de 30%.
•timpul de la aprobarea centralizata de punere pe piata pana la disponibilitatea in Romania este de 918 zile, adica peste 2 ani si jumatate, in timp ce nemtii au acces la medicamente de ultima generatie in 128 de zile, italienii in 436, maghiarii in 549, iar bulgarii in 705 zile. Timpul de acces a crescut in comparatie cu datele similare ale studiului WAIT 2021, care indica un timp de asteptare de 899 de zile pentru pacientii romani.
•in cazul medicamentelor oncologice, doar 14 din 46 care au primit autorizatie de punere pe piata in aceasta perioada au fost puse la dispozitia pacientilor romani si doar jumatate din acestea in regim de disponibilitate completa. Timpul de acces este chiar mai mare in cazul medicamentelor oncologice, ajungand la 991 de zile pentru pacientii romani.
•pentru medicamentele orfane rata de disponibilitate a fost de 34% (21 din 61), iar timpul de acces de 909 zile.

Rapoartele prezentate de EFPIA includ si primul set de date extrase din Portalul european de acces – European Access Portal, o initiativa a industriei farmaceutice inovatoare, cu scopul de a creste vizibilitatea cauzelor fundamentale care fac ca pacientii sa nu poata avea acces la noi medicamente. Portalul permite monitorizarea modului in care este respectat angajamentul luat de producatorii de medicamente in primavara anului 2022, de a solicita aprobari de preturi si rambursare in toate statele membre ale UE in termen de 2 ani de la autorizarea de introducere pe piata a unui medicament. Datele se refera la 32 de medicamente apartinand membrilor EFPIA, aprobate centralizat intre ianuarie 2021 si iunie 2022. 91% dintre companiile cu produse eligibile au furnizat informatii, iar datele sunt reprezentative pentru profilul medicamentelor aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului in perioada mentionata.

Dintre cele 32 de medicamente, pentru 56% s-au solicitat deja preturi si rambursare in primul an de angajament: 41% erau deja rambursate; 59% fiind in asteptarea unei decizii. Faptul ca sase din zece medicamente au fost rambursate in doar 14 luni demonstreaza ca angajamentul industriei, de a solicita preturi si rambursari in UE in termen de doi ani, este respectat. Datele arata si cauzele intarzierilor, doar o mica parte fiind atribuite companiilor, in timp ce 75% din intarzieri apar pe masura ce produsul trece prin procedurile nationale de aprobare pret si rambursare.

Motivele intarzierilor in luarea deciziilor cu privire la pret si rambursare sunt multifactoriale, dupa cum reiese si din raportul Root Causes Analysis, care identifica 10 cauze principale. Motivele difera intre regiunile Europei: intarzierile de depunere in Europa de Vest se datoreaza in mare masura procesului de evaluare si cerintelor cu privire la dovezile stiintifice, iar intarzierile din Europa de Est se datoreaza constrangerilor economice impuse de sistemele de sanatate si impactului acestora asupra procesului decizional al companiilor.

Daca ne referim la studiile clinice, un raport lansat de ARPIM si IQVIA in 2020 arata ca, daca numarul de studii clinice raportat la un milion de locuitori ar fi aliniat cu cele mai performante tari din regiune, piata studiilor clinice din Romania, de doar 72 milioane EURO, ar putea atinge 802 milioane EURO si chiar 1,4 miliarde EURO, daca ne-am apropia de top.

Guvernele din Europa Centrala si de Est cheltuiesc mai putin pentru sistemele lor de sanatate decat UE5, majoritatea alocand mai putin de 7% din PIB pentru sanatate, consecinta fiind obtinerea unor performante mai slabe.

Cu cheltuieli pentru sanatate de 580 EURO pe cap de locuitor, Romania este pe ultimul loc in UE, conform datelor Eurostat pentru anul 2018. Deficientele privind finantarea duc in final la zile de viata pierdute pentru pacientii romani, Romania avand cele mai mari rate de mortalitate din cauze prevenibile si tratabile si de mortalitate infantila.

La nivelul UE exista un dialog continuu cu industria pe teme majore de interes precum Programele de Rezilienta, Planul European de Cancer, Strategia Farmaceutica Europeana, dialog care ar trebui sustinut si la nivelul statelor membre. Campania de vaccinare impotriva COVID-19 este un alt exemplu de parteneriat cu industria.

Prin programe de educare medicala, a investit in cercetare si dezvoltare si a contribuit la economia tarii cu sute de milioane de euro. Numai in ultimii 10 ani, industria farmaceutica a contribuit cu peste 17,5 miliarde de lei la economia Romaniei prin fondurile colectate din taxa clawback, iar in aceasta privinta, ponderea contributiei companiilor membre ARPIM a fost covarsitoare.

Ceea ce este foarte clar din seria de rapoarte publicate recent este ca in Romania avem o diferenta de pana la zece ori in timpul de acces la inovatie si o diferenta de 80% in disponibilitatea medicamentelor noi in Europa.

De asemenea, implementarea si administrarea Sistemului National de Verificare al Medicamentelor (SNVM) este extrem de importanta deoarece in Uniunea Europeana are loc o crestere alarmanta a numarului de medicamente detectate a fi falsificate, in ceea ce priveste identitatea, istoricul sau sursa acestora. Acest fapt reprezinta o amenintare deosebita pentru sanatatea oamenilor si poate conduce la o neincredere a pacientilor inclusiv in lantul legal de aprovizionare, iar de aceea, SNVM este o platforma de verificare prin intermediul careia farmaciile sau alte parti interesate, cum ar fi distribuitorii angro din Romania, pot verifica autenticitatea unui produs.

Tehnologia inovatoare, proiectele sociale inovatoare, aplicatille sunt din ce in ce mai prezente si mai importante pentru accesul pacientilor la inovatie in sanatate si in cadrul acestui eveniment vom discuta despre importanta acestora.

Rolul consultantilor juridici este, de asemenea important pentru tot acest proces.

Asadar, pentru un sistem de sanatate efficient si cu rezultate excelente, medicamentele inovatoare, aparaturile medicale moderne, educatia, tehnologia, proiectele sociale si colaborarea dintre stat, privat, autoritati, asociatii de pacienti si companii, sunt elementele esentiale.

AGENDA:
10,30-11,00 – Welcome Coffee Break si inregistrarea participantilor
10,00-12,30 – Panel interactiv – Inovatia in sanatate

Temele:

•Strategia Ministerului Sanatatii privind inovatia si cercetarea in Romania
•Cum crestem calitatea vietii pacientilor romani si la accesul rapid, echitabil si sustenabil la inovatie?
•Putem crea o viziune pe termen lung asupra sistemului de sanatate din Romania
•Cum putem impiedica lipsa de aderenta la termenele legale de evaluare a tehnologiilor medicale, proceduri birocratice si lipsa unor previziuni bugetare care sa asigure finantarea necesara pentru actualizarea regulata si predictibila a Listei de medicamente compensate si gratuite?
•Introducerea mai multor medicamente inovatoare aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului in lista medicamentelor compensate de la noi
•Serializarea medicamentelor prin SNVM este o platforma de verificare prin intermediul careia farmaciile sau alte parti interesate, cum ar fi distribuitorii angro din Romania, pot verifica autenticitatea unui produs
•Care sunt cele mai noi medicamente si tratamente? Sunt accesibile in Romania?
•Medicina personalizata – este in continuare cea mai moderna si inovatoare modalitate de tratament
•Cine investeste in Romania in healthcare in spitale si clinici private, dar si fabrici de medicamente?
•Ce investitii au facut pana acum companiile farmaceutice si care sunt ariile terapeutice care beneficiaza de cele mai multe foncur?
•Importanta preventiei si modalitati prin care pacientii pot fi mai bine informati - campaniile Ministerului Sanatatii si ale asociatiilor, ale companiilor privind perventia inovatia in tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului si hepatitei
•Spitalele de stat si cele private. Standarede si colaborare. Rolul CNAS
•Ce zone din tara sunt mai dezvoltate in ceea ce priveste investitia in spitale si clinici private?
•Rolul tehnologiei in avansarea medicinei - roboti, aparate performante si alte sisteme de care au nevoie spitalele si clinicile
•Politici de pret, legislatie, producatori locali, licente, reguli de concurenta, de omercializare si proprietate intelectuala, pentru a putea asigura accesul tuturor pacientilor la tratament si a putea fi la cele mai bune standarde din UE?
•Rolul consultantilor juridici in domeniul pharma&healthcare
•Accelerarea trecerii la ingrijirea bazata pe valori
•Progrese in monitorizarea la distanta a pacientilor si ingrijirea la domiciliu
•Imbunatatirea accesului la sanatatea comportamentala si mintala
•Abordarea penuriei de forta de munca – cum putem rezolva?
•Telemedicina – prezent si viitor
•Strategii de implicare centrate pe persoana pentru a creste retentia si loialitatea
•Analizarea datelor potrivite pentru a adapta interventiile si pentru a raspunde nevoilor unei populatii diverse


Lectorii invitati:

Alexandru RAFILA, Ministrul Sanatatii
Conf. Dr. Diana PAUN – Consilier Prezidential, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala

Nelu TATARU, Presedinte Comisia pentru Sanatate si Familie Camera Deputatilor
Andrei BACIU, Secretar de Stat, Ministerul Sanatatii
Laszlo ATTILA, Secretar Comisia pentru Sanatate, Senatul Romaniei

Reprezentant CNAS
Dan ZAHARESCU – Director Executiv, ARPIM

Reprezentanti DLA Piper
Laurentiu MIHAI – Director General, OSMR
Wargha ENAYATI – Fondator Enayati Medical City
Prof. Dr. Dan GAITA – Facultatea de Medicina si Farmacie Victor-Babes’ Timisoara
Conf Dr. Ioana MINDRUTA – Coordonator in cadrul Programului National de
Epilepsie Farmacorezistenta si Boli Rare, Vicepresedinte al Societatii Nationale de Neurofiziologie Clinica
Conf Dr. Carmen ORBAN – Sef Clinica ATI, Spitalul Universitar Bucuresti

Reprezentant companii farmaceutice
Mariuca IVAN – Presedinte, Crucea Alb-Galbena
Iris URSEA Project Manager Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
Radu GANESCU, Presedinte, Coalita Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania - COPAC

Reprezentant companie logistica
11,00-13,30 – Q&A si concluzii
13,30-14,00 – Networking Lunch

Beneficiile:

Alaturati-va celor peste 100 de participanti ai Pria Innovation in Healthcare Conference in 8 iunie 2023!

Este platforma prin care cele mai stralucite minti din domeniul sanatatii vor aborda aceasta provocare existentiala cu o strategie practica si cu studii de caz, exemple. De asemenea vom vedea care sunt noutatile legislative si fiscale ce ar putea ajuta cresterea acestui sector.

Nu ratati acest eveniment prin a va alatura comunitatii inovatorilor si astfel, ramaneti la curent cu cele mai recente teme despre viitorul sanatatii, dar va si puteti prezenta solutiile si produsele in acest domeniu.

La conferinta Pria Innovation in Healthcare Conference in 8 iunie 2023 vor fi prezenti reprezentanti din partea Presedintiei Romaniei, MS, ANMDMR, CC, ANPC, RAC, IBA, IAB, Comisia pentru Sanatate si reprezentati ai companiilor farmaceutice, ai celor care produc medicamente dispozitive medicale, suplimente alimentare, asociatii ale pacientilor, medici, farmacisti si asociatii ale acestora, companii din zona de consultanta juridica, publicitate, audit, companii IT, presa, reprezentanti din spitale de stat si private.

Sanatatea a fost si va ramane una dintre preocuparile principale ale omenirii. Tocmai de aceea, PRIAevents isi concentreaza atentia asupra organizarii evenimentelor, in care o arie larga de subiecte de interes, atat pentru medici, cat si pentru pacienti, si pentru industria de sanatate in general, sunt obiectiv si detaliat prezentate.

Veti avea ocazia sa interactionati cu cei mai importanti lectori din domeniu, sa participati la un eveniment interactiv, deosebit, astfel incat la finalul evenimentului sa avem trasate idei, solutii si propuneri dar si sa faceti schimb de opinii si experienta cu participantii preocupati de aceleasi subiecte ca si voi, de a afla cum va pot ajuta consultantii juridici, de a vedea care sunt opiniile asociatiilor si ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz si noutatile vor fi adevarate surse de invatare si dezvoltare pentru activitatea pe care o desfasurati.

PRIA Drugs and Medicine Publicity face parte din seria conferintelor organizate de PRIAevents care aduc in atentie cele mai importante si mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu si beneficiaza de o prezenta mare a participantilor si a mass – mediei, atat in Romania, Republica Moldova si Bulgaria.

Cu o experienta de peste 14 ani in organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscuta pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei, si mai ales pentru healthcare.

Stabiliti contacte si incheiati parteneriate

Abordati subiectele pe care considerati ca este important sa le dezbateti si schimbam impreuna legislatia.

Va asociati cu unul dintre cele mai apreciate branduri de evenimente de business din Romania, Republica Moldova si Bulgaria.

Lectorii si audienta interactiona si pot raspunde in timp real la intrebarile fiecaruia!


Citeste si despre:

'Sa protejam impreuna copilaria', o campanie a Societatii Romane de Pediatrie pentru parinti mai informati si copii mai sanatosi Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Instructiuni de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a legislatiei privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Programul national de diabet zaharat Cum recunosti un medic bun? 6 caracteristici la care sa fii atent Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 Legea invatamantului Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii
Cere sfatul medicului ×