Sfaturi pentru respiratia usoara

Actualizat: 08 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Astmul bronsic, bronsita, inflamatia sau corpurile straine declanseaza, de obicei, respiratia suieratoare (wheezing). Sunetul de fluier indica ingustarea cailor respiratorii. Sunetul respiratiei sanatoase de abia este perceptibil.

Sunetele anormale apar fie cand inspiram, fie cand expiram aerul. Ele pot fi localizate la nivelul nasului, al traheei, al faringelui sau al laringelui.

Cauze

Fluieratul in respiratie indica o ingustare a cailor respiratorii in laringe, in cele mai multe dintre cazuri. Practic, putem vorbi despre o bronsita, astm bronsic sau un corp strain localizat accidental pe traseul repirator (frecventa ridicata in randul copiilor care pot inhala de la bomboane, pana la tot felul de obiecte mici pe care le iau in gura). In astmul bronsic si boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) poate sa apara suieratul in timpul expiratiei. Alte cauze posibile de sunete anormale respiratorii sunt cancerul pulmonar si difteria.

Masuri de preventie

Pentru ca fumatorii sunt cei mai expusi riscului respiratiei suieratoare, cea mai importanta masura profilactica este absenta fumatului. Aceasta include si fumatul pasiv, care ar trebui evitat pe cat posibil.

Fumatul dauneaza organelor respiratorii si creste riscul pentru diverse boli asociate cu respiratia suieratoare. Aerul proaspat, curat, nepoluat este bun pentru plamani si pentru starea generala a organismului.

Tratament

Tratamentul difera in functie de gravitatea bolii. Infectiile respiratorii bacteriene pot fi tratate cu antibiotice, de multe ori si se vindeca in cateva zile. Daca, in urma examenului patologic, rezulta un corp strain patologic, acesta trebuie eliminat cat mai curand posibil.

Acest lucru se poate face, printre altele, printr-o bronhoscopie. In astmul bronsic vorbim despre o terapie pe termen lung cu aa-numitul controler. Medicamentele anti-inflamatorii previn atacurile severe de astm.

Tusea insistenta, respiratia sacadata si durerile in piept sunt semne tipice de bronsita acuta. Pentru bronsita exista remedii simple, care si-au dovedit eficienta de multe zeci de ani incoace:

- Pentru lichefierea si eliminarea mucusului, suferinzii trebuie sa bea multe lichide - zilnic de la doi pana la trei litri de apa sau ceai fara zahar.

- Inhalarea unui ser fiziologic sau a uleiurilor esentiale de musetel, eucalipt si cimbru este un remediu eficient.

- Proposept M, eficient in sanatatea cailor respiratorii!

Laboratoarele Fiterman propun Proposept M ca remediu absolut pentru eliberarea cailor respiratorii, pentru ameliorarea disconfortului cauzat de durerea de gat si pentru sanatatea bronhiilor.

Amestecul de Vitamina C, tinctura de propolis, ulei esential de menta, ulei esential de eucalipt, ulei esential de pin, ulei esential de busuioc si albastru de metilen actioneaza ca un scut impotriva racelilor insotite de dureri, iritatii ale nasului si ale gatului.

- Sportul face minuni

Yoga, fitness-ul, pilates, inotul si, in general, orice activitate fizica regulata sunt optime pentru plamani. Sunt suficiente chiar si exercitiile moderate, cum ar fi 30 de minute de mers pe jos sau cu bicicleta de cel putin trei ori pe saptamana. Important: sportul este util si celor sanatosi, care nu sufera de boli pulmonare!

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru tratarea ejacularii premature Sfaturi pentru prevenirea raului de miscare 9 secrete pentru o inima mai sanatoasa Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile? Exercitii fizice pentru sindromul de colon sau intestin iritabil 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Exercitii de stretching pentru ameliorarea simptomelor de nevralgie sciatica Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Recomandari pentru evitarea dezvoltarii neoplaziei mamare Prevenirea bolilor de inima la femei Stimularea metabolismului Virusul sincitial respirator Sarcina, nasterea si perioada postpartum Tulburarile de somn Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar
Cere sfatul medicului ×