Masurarea capacitatii pulmonare - un examen medical important

Actualizat: 02 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Masurarea capacitatii pulmonare - spirometria - este un examen medical extrem de usor care ajuta in diagnosticarea afectiunilor obstructiv pulmonare: astm, BPOC (Bronhopneumopatia cronica obstructiva). Se realizeaza cu ajutorul unui spirometru in care persoana testata trebuie sa sufle. Dureaza cateva minute, nu doare si nu necesita efort. Este indicat ca orice persoana care prezinta o dificultate respiratorie, chiar minora sau ocazionala sa faca acest test; inclusiv copiii.

In ultima perioada, la nivel mondial, s-a inregistrat o crestere a numarului de copii care sufera de astm. Prin spirometrie, astmul poate fi depistat si tinut sub control.

Simptomele cele mai frecvente ale astmului sunt:
- tusea;
- suieratul sau respiratia suieratoare;
- lipsa de aer sau senzatia de sufocare (dispnee);
- senzatia ca va strange pieptul (constrictie toracica).

Nu este obligatoriu ca o persoana sa aiba toate aceste simptome sau ca simptomele sa fie prezente permanent.

Astmul este o boala cu evolutie variabila in timp. O persoana care sufera de astm nu se simte la fel in fiecare zi: are zile bune si zile mai putin bune (uneori pe perioade mai lungi de timp).

Daca este tratat corespunzator, astmul poate fi controlat. Pacientii se pot bucura de perioade cat mai lungi fara sa aiba simptome sau crize de astm.

Pentru a depista si tine sub control aceasta afectiune, masurarea capacitatii pulmonare este un examen medical esential.

Pentru mai multe informatii accesati www.campanieastm.ro !


Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Importanta examinarilor anuale Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Tuberculoza genito-urinara Emfizemul Cefaleea la varstnici O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical Cum recunosti un medic bun? 6 caracteristici la care sa fii atent Hipertensiunea pulmonara 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Abcesul cerebral Modificarile patologice ale unghiilor Dementa Bronsita - simptome in caz de raceala la plamani Exacerbarile astmului
Cere sfatul medicului ×