Peste 800 de cupluri vor beneficia anul acesta de fertilizare in vitro pe banii statului

Publicat: 30 Martie 2011

Peste 800 de cupluri din Romania vor beneficia anul acesta de procedura de fertilizare in vitro, in cadrul unui program al Ministerului Sanatatii care va debuta la 1 iunie, au anuntat, marti, reprezentantii ministerului.

Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, in Romania exista in prezent 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de fertilizare in vitro.

"In mod cert, programul se va derula in cele doua centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Ostetrica-Ginecolologie 'Panait Sarbu' din Capitala si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta din Cluj-Napoca. De asemenea, programul se va putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze",
a precizat Cseke.

Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizate in vitro, respectiv 1.200 de euro pentru fiecare procedura, dar nu va asigura si costurile medicatiei necesare inainte de procedura, care poate depasi 1.000 de euro. Institutiile private nu vor putea solicita de la pacient coplata serviciilor.

Bugetul alocat programului in 2011 este de patru milioane de lei.

In cazul in care procedura s-a finalizat cu o nastere, centrul va primi din partea statului si o bonificatie de 300 de euro.

Criteriile de admitere in program sunt: varsta femeii intre 24 si 40 de ani, cel putin un membru al cuplului trebuie sa aiba cetatenie romana si domiciliul stabil in Romania, cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina statutul de asigurat de cel putin doi ani, cuplul trebuie sa fie casatorit de cel putin doi ani, niciunul dintre membrii cuplului sa nu aiba copii in viata, rezerva ovariana sa fie in limite normale, indexul de masa corporala al femeii (indicator bazat pe raportul dintre inaltime si greutate) sa fie intre 20 si 30.

Pentru fiecare cuplu, statul suporta cheltuielile unei singure proceduri. Alte eventuale proceduri se fac pe cheltuiala cuplului.

Rata de succes in Europa a procedurilor in vitro este de 35%, iar cea a procedurilor urmate de nasterea propriu-zisa este de 29%.

Potrivit statisticilor Agentiei Nationale de Transplant, in 2007 au fost realizate in Romania 1.017 astfel de proceduri, iar un an mai tarziu, 1.558. Nu se cunoaste insa rata de succes a acestora.


Email

Citeste si despre:

Cum se desfasoara fertilizarea in vitro? Vasectomia - Sterilizarea definitiva Varicocelul - dilatatia venelor spermatice Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia! Dezvoltarea copilului dupa varsta de doi ani De ce sa mergi la dentist in pandemie? Mentine-ti ficatul sanatos! MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanica, din 94 de probe secventiate Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar Dezvoltarea copilului dupa varsta de 1 an Prevenirea infectiilor de tract urinar 70 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de glaucom, iar jumatate dintre ei nici nu stiu! Tu vrei sa stii?