Valeriana sau odoleanul (Valeriana officianalis)

Planta medicinala care creste din zona de campie pana in cea alpina. Florile sunt de culoare roz sau alba cu miros placut, asemanator cu cel de vanilie. Fructul este o achena.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacinile si uneori planta intreaga. Valeriana infloreste din luna iunie pana in luna septembrie. Radacinile se recolteaza fie in lunile martie-aprilie, fie in septembrie-octombrie.

Planta contine ulei volatil, pinen, camfen, alcaloizi, valeriana, borneol, valeriant de bornil, formad dinbornil, butirat de bornil, rezile, acid acetic, acid formic, principiu amar, tanin, glucozide.
Valeriana are proprietati sedative, antialgice, antispastice, antiemetice, antidiabetice.

Uz intern:

- anxietate, neurastenie, nevroza, insomnie, isterie, hiperexcitabilitate psihica si senzoriala, epilepsie, astm, diabet, tahicardie, aritmie extrasistolica, palpitatii, bufeuri, anorexie, dismenoree, manifestari neurovegetative, paraziti intestinali, indigestie, dureri de cap - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- plagi, contuzii - sub forma de compresa, cataplasma.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Passiflora si valeriana - beneficii asupra sanatatii

Calmati durerile de dinti cu tratamente naturiste

Iata care sunt cauzele insomniei

16 moduri simple de a reduce stresul si anxietatea

Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect

Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa

Ce sa nu faceti cand va confruntati cu insomnia

Cum sa ai un somn linistit

Valeriana si melatonina, secretele unui somn linistit

Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala