Papaya

Papaya este fructul arborelui Carica papaya si este originar din Mexicul de Sud, America centrala si de Sud, dar este cultivat in toate tarile tropicale.

Este un arbore mic, fara ramuri, singura tulpina avand intre cinci si zece metri inaltime, cu frunze aranjate in spirala, limitate la varful trunchiului; trunchiul inferior este evident plin de cicatricile locurilor de care frunze mai vechi si fructe au fost prinse.

Frunzele sunt mari, 50-70 cm in diametru, cu 7 lobi palmati. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturandu-se in fructe lungi de 15-45 cm si late de 10-30 cm in diametru. fructele sunt coapte cand sunt moi si devin galben-portocalii. Semintele negre sunt comestibile si au un gust iute. Uneori, sunt mscinate si inlocuiesc piperul negru.

Dintre substantele principale continute de papaya amintim: papaina (o enzima), magneziu, potasiu, fier, vitaminele a, C, E, beta- caroten. Cele mai importante calitati ale fructului sunt: digestiv, antiinflamator, reduce ridurile, anticanceros, detoxifiant, energizant, contraceptiv natural, analgezic (semintele), cicatrizant, cardiotonic, antipiretic, colagog, antipiretic, antiparazitar. In fitoterapie sunt utilizate fructele, semintele si frunzele.
Uz intern:
- afectiuni digestive, cancer, postoperator, anemie, diabet (scade glicemia), afectiuni cardiace, afectiuni ale bilei, stari febrile, paraziti intestinali, hipertensiune arteriala - consumul fructelor proaspete, suc, infuzie de seminte si frunze.
Uz extern:
- rani, probleme ale pielii, riduri, arsuri solare - se foloseste fructul aplicat ca atare, in componenta produselor cosmetice.

Citeste si despre:

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Pilula masculina

Dieta o2

Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor

Dieta de primavara pentru infrumusetarea tenului

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Minune intr-un bol: salata de fructe

Detoxifiere naturala de primavara

Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii

O digestie mai buna in mod natural