Luteinizant (hormon)

hormon hipofizar care intervine in sinteza androgenilor ovarieni la femeie si a testosteronului la barbat. hormonul luteinizant, sau LH, este, ca si hormonul foliculostimulant (fsh), o gonadotrofina hipofizara: el stimuleaza glandele genitale (ovare sau testicule). Prezenta sa in sange este supusa secretiei unui hormon hipotalamic specific, gonadoliberina (gnrh sau LH-RH).

Patologie - cresterea cantitatii de hormoni luteinizant si foliculostimulant, asociata cu un nivel coborat al steroizilor sexuali (testosteron, estradiol), evoca o insuficienta gonadica (a testiculelor sau a ovarelor), responsabila de o sterilitate. Scaderea simultana a nivelului gonadotrofinelor si steroizilor sexuali la un subiect puber evoca o atingere a hipotalamusului sau a hipofizei (adenom hipofizar, sindromul lui Kallmann-De-Morsier).
Deficitul in hormon luteinizant poate fi compensat prin administrarea intramusculara a hormonului corionic gonadotrofic (H.C.G.).

Sinonim: luteotropina, LH,

Citeste si despre:

Hormonii: efectele asupra organismului Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Clasificarea hormonilor si rolul acestora in organism Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea Estrogenii Hipopituitarismul Tratamentul infertilitatii cu gonadotropine Steroizii anabolizanti Adenomul hipofizar Ghidul sistemului reproducator masculin
Cere sfatul medicului ×