Tratamentul infertilitatii cu gonadotropine

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Exemple de gonadotropine


Denumire comuna internationala

Denumire comerciala

Gonadotrophina chorionicum (hCG)

Pregnyl, Ovitrelle, Profasi, A.P.L.

Gonadotrophina menopausa (hMG)

Bravelle, Humegon, Metrodin, Pergonal, Repronex

Foliculostimulant hormon recombinat (rFSH)

Gonal-F, Follistim, Puregon


Organismul produce doua tipuri de gonadotropine: hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Odata sintetizate de glanda pituitara, gonadotropinele declanseaza productia altor hormoni sexuali. Asadar, gonadotropinele joaca un rol important in producerea ovulelor si a spermatozoizilor, ca si in modificarile fizice ale barbatului si femeii, ca vocea, musculatura, parul si dezvoltarea sanilor.

Gonadotropina umana de menopauza (hMG) si hormonul foliculostimulant recombinant (rFSH) sunt medicamente utilizate in tratamentul infertilitatii.
- hMG contine FSH si LH naturale, purificate din urina de femeie in postmenopauza. (Dupa menopauza, femeia produce cantitati crescute de gonadotropine, care sunt eliminate prin urina.)
- rFSH este sintetizat genetic in laborator.

Gonadotropina corionica umana (hCG) este similara LH; contine cantitati egale de LH si FSH. Acesti hormoni joaca un rol important in producerea ovulelor.

Fiziologie

La femei. Hormonul luteinizant si foliculostimulant sunt necesare pentru producerea ovulelor (ovulatie). Femeile cu nivel scazut de hormoni de acest tip, care nu ovuleaza, pot face tratament injectabil cu hMG si rFSH, in prima parte a ciclului menstrual, timp de 12 de zile. Daca acest lucru stimuleaza maturarea foliculara, ovarul va fi capabil de ovulatie. Ulterior se va folosi o doza de gonadotropina corionica umana (hCG) pentru stimularea ovulatiei.

La barbati cu nivel scazut al testosteronului si FSH-ului. LH stimuleaza productia de testosteron, iar FSH-ul intervine in formarea spermatozoizilor. Daca se dozeaza nivelul de FSH si LH, iar rezultatele sugereaza ca exista nivele anormale care impiedica formarea spermatozoizilor, aceste gonadotropine pot fi prescrise pentru a stimula productia de sperma. hCG se injecteaza de trei ori pe saptamana, pana la atingerea nivelelor serice normale de testosteron (acest lucru poate dura 4 pana la 6 luni). Tratamentele continua cu injectarea de hCG de doua ori pe saptamana si de hMG sau FSH de trei ori pe saptamana, pana ce nivelul spermatozoizilor revine la normal.

Utilizari terapeutice

Gonadotropinele se administreaza pe cale injectabila, pentru a determina organismul sa faca modificarile hormonale necesare pentru producerea de ovule si spermatozoizi.

La femei. Gonadotropinele pot fi folosite pentru:
- stimularea ovulatiei la persoanele cu nivel scazut al gonadotropinelor si estrogenilor; (acest lucru este intalnit mai ales la femeile care efectueaza exercitii fizice intense sau care au tulburari de alimentatie)
-daca clomifenul si metforminul au fost ineficiente in corectarea ciclurilor neregulate sau anovulatorii secundare sindromului ovarelor polichistice;
-pentru stimularea dezvoltarii foliculilor ovarieni multipli la nivelul ovarelor; ovulele multiple sunt recoltate si folosite in tehnicile de reproducere asistata, ca fertilizarea in vitro sau transferul intrafalopian al gametilor;
-in asociere cu inseminarea intrauterina pentru cuplurile cu infertilitate de cauza necunoscuta, cand clomifenul nu a dat rezultate.

La barbati. Terapia cu gonadotropine este indicata pentru spermatozoizii in cantitate redusa ce apare secundar nivelelor scazute de gonadotropine naturale.

Actiune terapeutica

Combinatia dintre hMG/hCG sau rFSH/hCG pot stimula consecvent ovulatia. Determina aparitia sarcinii la 60% dintre femeile cu ciclu anovulatoriu. Cu toate acestea, dintre aceste sarcini, pana la 35% dintre femei au avort spontan.

Efecte adverse

Efectele adverse sunt mult mai severe la tratamentele cu gonadotropina comparativ cu cele cu clomifen.
- Pana la 35% dintre femeile care raman insarcinate dupa administrarea de hMG/hCG sau rFSH/hCG, au avorturi spontane. Acest procent este mai mare decat riscul de avort din populatia generala.
- In 5-10% dintre ciclurile de tratamente, femeile dezvolta crestere ovariana detectabila. Foliculii multipli (chiste cu ovule) determina cresterea si intarirea ovarelor.
- Exista un risc de aparitie a sindromului de hiperstimulare ovariana, care poate fi amenintator de viata. Daca este monitorizata atent, femeia are, insa, un risc mai mic de 1% de a dezvolta acest sindrom.
- Stimularea ovariana creste probabilitatea aparitiei sarcinilor multiple (gemeni, tripleti sau mai mult). Sarcinile multiple sunt considerate cu risc crescut atat pentru mama, cat si pentru fat.
- Alte efecte adverse includ cefaleea si durerea abdominala.
- Barbatii pot acuza o marire temporara a sanilor (ginecomastie).

De retinut!

In timpul tratamentului cu gonadotropine, este necesara monitorizarea frecventa a dezvoltarii foliculilor oavrieni. Acest lucru se poate face prin ultrasonografie (ecografie) si testari sanguine. Fara o monitorizare atenta, ovarele pot deveni hiperstimulate. Sindromul de hiperstimulare ovariana este o afectiune foarte serioasa. De obicei dispare in 2 pana la 4 saptamani, dar femeia va necesita spitalizare cu repaus la pat, terapie lichidiana intravenoasa sau o procedura pentru indepartarea lichidelor de la nivel abdominal.
Gonadotropinele ar trebui folosite numai de medici specializati in infertilitate, care sunt obisnuiti cu tratarea posibilelor complicatii.


Citeste si despre:

Infertilitatea masculina - metode terapeutice Infertilitatea - sterilitatea Endometrioza poate sa cauzeze infertilitate? Infertilitatea Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Factori care pot influenta infertilitatea feminina Dr. Romina Sima: Este endometrioza cauza a infertilitatii? Cum o tratam? La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Oligospermia Fibromul uterin Azoospermia Anovulatia – cum poate fi depistata si tratata Sindromul ovarului polichistic Endometrioza - proliferare endometru Tratamentele pentru infertilitatea masculina
Cere sfatul medicului ×