Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm?

Publicat: 03 Mai 2010 | Actualizat: 03 Mai 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Un studiu publicat de catre cercetatorii olandezi sugereaza faptul ca exista o legatura intre nasterea prin cezariana si cresterea riscului de aparitie a astmului la copil. Nasterea pe aceasta cale pare a influenta functionalitatea sistemului imun al bebelusului, ceea ce poate determina aparitia clinica a astmului dar si predispozitia spre alergii. Printre principalii factori implicati in aceasta observatie, anume afectarea sistemului imun, este suprimarea celulelor T reglatorii, raspunzatoare de dezvoltarea si buna functionare a intregului sistem imun.

Specialistii sunt foarte surprinsi si incurajati de rezultatele studiului, deoarece acestea sugereaza existenta unei importante legaturi cauzale intre modul in care un bebelus este nascut si felul in care sistemul lui imun va functiona de-a lungul vietii. Studiul a inclus peste 3000 de copii, dintre care 247 nascuti prin cezariana. Riscul estimat al acestora a fost cu 80% mai mare de a dezvolta astm comparativ cu al copiilor nascuti pe cale vaginala. Asocierea a fost chiar mai puternica in cazul copiilor ai caror parinti au alergii, ceea ce sugereaza si existenta unei influente genetice.

Acesti copii au un risc de aproape trei ori mai mare de a deveni astmatici pana cand implinesc varsta de 8 ani. Din grupul copiilor inclusi in studiu, 12% au fost in final diagnosticati cu astm pentru care au primit tratament cu costicosteroizi inhalatori. Studiul a fost realizat ca urmare a observatiei ca rata de diagnosticare a astmului a crescut semnificativ in ultimii ani, in paralel aproape cu rata de nasteri prin operatie cezariana. Daca in 1970, de exemplu, se efectuau doar 5% nasteri prin cezariana (si doar in situatii grave), in anul 2000 procentul a crescut la peste 30%.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Posibile explicatii

In cadrul studiului a fost comparata supresia celulelor T (limfocite T) din organismul unor copii nascuti in mediu urban din parinti cu istoric familial de astm (istoric care influenta oricum riscul de aparitie a astmului in copilarie). Supresia celulelor T a fost masurata prin analiza sangelui din cordonul ombilical. Rezultatele au evidentiat faptul ca exista o reducere a activitatii celulelor T la copiii nascuti prin cezariana, comparativ cu copiii nascuti pe cale vaginala. De exemplu, indexul mediu de supresie a celulelor T a fost de 0.78 la copiii nascuti prin cezariana comparativ cu 1.11 la cei nascuti pe cale vaginala.

Una din explicatiile oferite de specialisti pentru aceasta activitate anormala a celulelor T a bebelusilor nascuti prin cezariana a fost ca raspunsul imun neonatal poate fi influentat de stresul nasterii si de procesul nasterii naturale in sine, precum si de expunerea la microbii din canalul matern, in cadrul expulziei genitale.

Descoperirile trebuie investigate suplimentar, atat pentru a se putea corela mai bine riscul de astm cu calea pe care se va naste copilul, cat si pentru a se stabili cum modul nasterii influenteaza activitatea ulterioara a sistemului imun. Specialistii sunt insa multumiti de aceste rezultate, deoarece par a incepe sa aduca din ce in ce mai multe elemente care sa explice legatura dintre astm si cezariana, legatura observata de mai mult timp.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Urigood- supliment natural in afectiunile rinichilorUrigood- supliment natural in afectiunile rinichilor

Citeste si despre:

Alaptarea

Boli ale plamanilor si respiratorii

Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta?

Un nou mod de a elibera intestinul

Cum se manifesta infectiile cu paraziti intestinali?

Endometrioza - proliferare endometru

Consultul preconceptional