Adevaruri si legende privind sangele din cordonul ombilical

Publicat: 13 Iunie 2007 | Actualizat: 21 Iunie 2010

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Valoarea sangelul din cordonul ombilical ca material biologic pentru transplant este determinata de cantitatea de sange prelevata la nastere si de cantitatea de leucocite/microlitru continuta in acesta. Aprecierea valorii poate fi facuta dupa determinarea numarului de celule stem pe care le contine.


Tinand cont de acesti parametrii s-a stabilit ca volumul normal de sange prelevat din cordonul ombilical este suficient pentru refacerea completa a sistemului hematopoetic al unui copil avand greutatea de aproximativ 40kg. In cazul pacientilor cu greutatea corporala mai mare este necesara o cantitate mai mare de sange, proportionala cu greutatea, astfel incat numarul de celule stem transplantate sa fie proportional cu greutatea pacientului. In plus exista posibilitatea ca elementele sanguine din cordonul ombilical sa fie asociate cu celule stem din maduva spinarii sau din sangele periferic circulant, in prezent transplanturile de celule stem proliferate in vitro fiind raspandite in intreaga lume.


La ora actuala se utilizeaza celule stem hematopoetice autologe in asociere cu tratamentul conventional pentru tratarea multor boli. Pastrarea celulelor stem prelevate la nastere permite furnizarea rapida a acestui material atunci cand este nevoie. In unele cazuri este posibila transplantarea propriilor celule stem hematopoetice pentru tratarea cancerului.


In Polonia, transplantul autolog de celule stem hematopoetice a fost indicat in afectiuni proliferative ale sistemului hematopoetic si limfatic (leucemie, limfom, boala Hodgkin) si tumori solide (neuroblastom, tumori osoase, rabdomiosarcom, tumori ale sistemului nervos central).


Email

Grup de 9 vitamine care sustine sistemul imunitarGrup de 9 vitamine care sustine sistemul imunitar

Citeste si despre:

Transplantul de celule stem hematopoietice

Procesul de colectare si depozitare al celulelor stem placentare

Cordocenteza – Metoda invaziva de diagnostic

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1

Ce este torsiunea testiculara?

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia!

Cum sa facem fata alergiilor verii

Sangerarea rectala

Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe

4 componente bioactive esentiale pentru sanatatea creierului

Consumul de alcool si diabetul zaharat