Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste

Publicat: 02 August 2017 | Actualizat: 31 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


La ora actuala exista foarte multe metode de contraceptie, insa este important ca femeile sa fie informate asupra avantajelor si dezavantajelor pe care acestea le prezinta si sa aleaga metoda care li se potriveste cel mai bine.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Principalele metode contraceptive

Metoda calendarului. Aceasta metoda tine cont de faptul ca ovulatia se produce, de regula, la mijlocul perioadei ciclului menstrual, deci in a 14-a zi a unui ciclu regulat de 28 de zile.

Din acest motiv, activitatea sexuala cu o saptamana inainte si dupa momentul presupus al ovulatiei se realizeaza utilizand o metoda de contraceptie temporara.

Este o procedura riscanta, deoarece ciclurile pot avea variatii de la o luna la alta, in felul acesta existand ovulatii neprevazute.

Plasturele contraceptiv. Prima data a aparut in Statele Unite ale Americii si contine hormoni sexuali feminini, care se elibereaza prin piele in organismul femeii.

Acesta se aplica pe pielea uscata, pe brate sau pe spate, dar este indicat sa consultati medicul ginecolog inainte de utilizarea lui, fiindca prezinta si unele reactii adverse.

Steriletul. Este un dispozitiv din plastic prevazut cu niste fire sau inele din metal, care se introduce in uter.

Astazi exista sterilete hormonale sau sterilete din cupru, care pot ramane in uter pana la 10 ani. Atentie! Dispozitivul este introdus in uter numai de catre medicul specialist ginecolog.

Aceasta metoda are avantajul ca nu intervine in actul sexual, iar dupa inlaturarea lui, femeia poate sa fie iarasi fertila.

Insa nu toate femeile primesc aceasta recomandare, altfel spus doamnelor care nu au nascut sau celor care au avut o sarcina extrauterina li se vor indica o alta metoda de contraceptie.

Diafragma. Aceasta este o membrana de cauciuc care nu permite patrunderea spermatozoizilor in uter si care se foloseste alaturi de un spermicid cu care se acopera ambele fete ale diafragmei inainte de introducerea acesteia in vagin.

Important de retinut este ca diafragma trebuie tinuta cel putin sase ore dupa ultimul contact sexual pentru a permite spermicidului sa actioneze.

Femeile care sufera de infectii urinare dese nu primesc indicatie de utilizare a diafragmei.

Anticonceptionalele. Acestea contin doze variate de hormoni si sunt foarte des utilizate. Studii recente au demonstrat insa ca folosirea anticonceptionalelor de catre femei incepand cu varste tot mai fragede poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii.

Un dezavantaj al acestei metode este faptul ca pilula trebuie luata zilnic, de preferat la aceeasi ora, iar omiterea acesteia duce la disparitia protectiei.

Contraceptivele injectabile. Acestea sunt solutii injectabile care contin progesteron si care impiedica eliberarea lunara a ovulului.

Avantajul acestora este ca asigura o contraceptie hormonala pe o perioada indelungata de timp. Medicul va face prima injectie in primele zile ale menstruatiei, iar urmatoarele, dupa 10-12 saptamani.

Dezavantajul contraceptivelor injectabile este ca acestea pot cauza uneori anumite tulburari de menstruatie.

Inelul vaginal. De cativa ani si in Romania este disponibila aceasta metoda contraceptiva care ofera protectie de 99%.

Este o metoda care are la baza hormoni si care consta in montarea lunara a acestui inel, cat mai adanc in vagin. Inelul va fi scos in perioada de menstruatie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog