Metodele de contraceptie: afla care ti se potriveste

Publicat: 15 Septembrie 2016 | Actualizat: 15 Septembrie 2016
Autor: SfatulMedicului

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Contraceptia a fost gandita ca metoda de prevenire a sarcinilor nedorite.

Adolescentii care si-au inceput viata sexuala sau tinerii care nu sunt pregatiti inca sa-si intemeieze o familie, fie din punct de vedere emotional, fie din punct de vedere social si financiar, sunt cei care folosesc cel mai des metode contraceptive.

Marele lor avantaj este ca te scapa de trauma provocata de un avort, precum si de toate complicatiile care pot surveni ulterior.

Care este cea mai sigura metoda contraceptiva?

Indiferent ce metoda alegi, niciuna nu este 100% sigura, excluzand, desigur, abstinenta.

Prezervativele se pot rupe, rar, ce-i drept, sau pot aluneca de pe organul sexual al partenerului. Pilulele contraceptive iti ofera o protectie de 99% impotriva sarcinii, daca le administrezi corect, dar au efecte secundare pe care este bine sa nu le ignori.

Prezervativul si diafragma cauzeaza rar alergii

Atat prezervativul, cat si diafragma folosita de femei sunt fabricate din latex. Anumite persoane sensibile la acest material se pot trezi cu iritatii ale organelor genitale.

Prezervativul ramane totusi singura metoda contraceptiva care te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cum ar fi infectia cu HIV sau hepatita C.

Preparatele hormonale, daunatoare pentru ficat

Fie ca vorbim de pilule, injectii sau contraceptie de urgenta, este bine sa stii ca preparatele hormonale tulbura echilibrul endocrin. De aceea, este bine sa te consulti intodeauna cu specialistul si sa nu cumperi niciodata pilule contraceptive fara recomandare medicala.

Printre cele mai comune reactii adverse ale acestor preparate se numara modificarile de greutate si de dispozitie. Femeile pot acuza depresie sau distonie neurovegetativa.

Hiperplazia nodulara focala este una dintre bolile care au fost corelate cu administrarea de anticonceptionale. Asa cum sugereaza si numele, boala se manifesta prin aparitia unor noduli necancerosi pe ficat.

Preparatele hormonale sunt interzise cu desavarsire persoanelor care au suferit sau sufera de tumori ale ficatului sau ale altor glande endocrine, cum ar fi adenomul sau adenocarcinomul.

Steriletul

Este un dispozitiv din plastic sau din metal, introdus de ginecolog in cavitatea uterina, cu scopul de a taia accesul spermatozoizilor spre trompele uterine si ovule.

Steriletele pot elibera cupru sau progestative, cu efecte adverse asupra sanatatii. Exista si sterilete fara eliberare de substante chimice, dar si acestea pot cauza neplaceri, precum dureri la contactul sexual, obezitate sau leziuni uterine.

Contraceptia de urgenta

Presupune administrarea unei singure pastile cu doza mare de hormoni, cat mai repede dupa un contact sexual neprotejat, insa nu mai tarziu de 48 de ore.

“Pilula de a doua zi”, cum i se mai spune, nu trebuie administrata mai mult de doua ori pe an, deoarece poate provoca tulburari hormonale grave si hemoragii.

Metoda calendarului

Nu este cea mai sigura metoda de prevenire a sarcinii, dar o poti folosi cu succes daca ai menstruatii regulate.

Metoda calendarului se bazeaza pe evitarea contactului sexual cu o saptamana inainte, respectiv o saptamana dupa producerea ovulatiei. Ovulul traieste doar 24 de ore, in timp ce spermatozoizi pot supravietui in corpul femeii mai bine de 5 zile.


Email

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Alegerea metodei contraceptive potrivite

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Prof. Univ. Dr. Mirela Manea ne vorbeste despre anxietate

Metode contraceptive

7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog