Diafragma

Actualizat: 03 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Diafragma cu rol contraceptiv este o cupola circulara subtire si moale din latex (cauciuc) sau silicon. Aceasta se introduce in vagin inainte de actul sexual pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite.

O femeie poate sa ramana insarcinata daca sperma unui barbat ajunge la unul dintre ovulele sale. Prin intermediul contraceptiei se incearca oprirea acestui lucru, fie prin impiedicarea contactului dintre ovul si spermatozoid sau prin oprirea ovulatiei. Una dintre metodele de contraceptie este diafragma.

Cum se utilizeaza


Diafragma trebuie acoperita cu spermicid si introdusa in vagin, pentru a acoperi colul uterin. Diafragma actioneaza prin blocarea colului uterin si previne intrarea spermei in uter. Spermicidul actioneaza prin impiedicarea accesului spermei in vagin si distrugerea acesteia, fapt ce face imposibila fertilizarea ovulului.

Diafragma poate fi mentinuta local timp de 24 de ore, dar la fiecare doua ore sau cand se va repeta actul sexul, se va aplica spermicid pe aceasta. Diafragma poate fi pusa in orice moment, inainte de a face sex si, este mentinuta in loc de muschii vaginali. Aceasta se va scoate dupa sase ore de la actul sexual. In acest timp, orice urma de sperma din vagin va fi distrusa de catre secretiile vaginale normale.


Diafragma ofera protectie limitata impotriva bolilor cu transmitere sexuala. La fel de important ca evitarea unei sarcini nedorite este sa se practice sexul protejat. Cel mai bun mod de a reduce riscul contactarii bolilor cu transmitere sexuala este sa se utilizeze prezervative masculine sau feminine.

Prezervativele pot fi folosite indiferent de tipul contactului sexual: anal, vaginal, oral, in scopul prevenirii raspandirii infectiilor. Diafragmele sunt eficiente in proportie de 84-94% in prevenirea sarcinii, daca acestea sunt introduse, pozitionate si utilizate corect.

Femeile trebuie sa consulte un medic sau un cadru medical specializat in probleme de contraceptie si sanatate reproductiva pentru montarea diafragmei, prima data si pentru a o repozitiona atunci cand:

Avantaje si dezavantaje


Avantajele folosirii diafragmei sunt:

Dezavantajele utilizarii diafragmei sunt:

Nu este cunoscut cu exactitate gradul de protectie impotriva infectiilor transmisibile sexual.

Pregatirea diafragmei


Inainte de a introduce diafragma in vagin, aplicati aproximativ o lingurita de spermicid gel sau crema in cupa acesteia, mai ales spre marginea ei. Nu folositi vaselina sau creme vaginale uleioase, intrucat acestea pot afecta materialul din care este fabricata diafragma.

Introducerea diafragmei


Stati in pozitie ghemuit sau in picioare cu un picior pe un scaun pentru a introduce diafragma. Picioarele trebuie sa fie larg deschise. Urmati pasii de mai jos:

Verificarea corectitudinii introducerii diafragmei


Incercati sa pipaiti cervixul prin cupola diafragmei. Colul uterin se va simti ferm, dar nu osos. Daca diafragma nu acopera colul uterin sau nu il puteti simti in totalitate, diafragma nu se afla in locul potrivit. In acest caz, scoateti diafragma, aplicati mai mult spermicid pe ea si introduceti-o din nou.

Diafragma nu trebuie sa cada atunci cand tusiti, stati in pozitie ghemuit, stati la toaleta sau mergeti pe jos. Daca diafragma nu-si schimba pozitia cand faceti toate aceste lucruri, inseamna ca partea din fata a acesteia se afla in locul potrivit, deasupra osului pubian.

Dupa actul sexual


Iata cateva recomandari de care trebuie sa tineti cont dupa actul sexual:

Cum sa aveti grija de diafragma


Daca aveti grija de diafragma acesta poate fi folosita timp de doi ani. Este simplu sa ingrijiti diafragma:

Diafragma poate fi folosita in continuare daca siliconul s-a decolorat, dar nu si daca aceasta s-a crapat sau s-a subtiat. Discutati cu medicul legat de obtinerea alteia, cand este cazul. Odata cu diafragma puteti folosi si prezervativ sau burete contraceptiv.

Indepartarea diafragmei


Pentru eliminarea diafragmei urmati pasii de mai jos:

Pot fi folosite si aparate speciale, care pot introduce si scoate diafragma.

Diafragma potrivita


Diafragmele sunt disponibile in mai multe modele si marimi. O dimensiune noua poate fi necesara dupa:


Citeste si despre:

Anatomia abdomenului Boli ale plamanilor si respiratorii Sughitul Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Ce este si cum tratam hernia diafragmatica congenitala Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor 10 cauze frecvente ale abstinentei Explicatii pentru 12 mistere medicale 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual Defectele de nastere si dieta mamei Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva
Cere sfatul medicului ×