Tratati naturist vergeturile

Actualizat: 07 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Bogdan Cosmescu
Medic dermatolog

Ce sunt vergeturile?


Vergeturile sunt cicatrice liniare vizibile care, desi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Ele se prezinta sub forma unor zone in care structura cutanata pare “desirata”. Se estimeaza ca vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi. La nivelul vergeturii pielea este subtiata, fina la palpare, cu suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac – sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii in cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de cativa centimetri in lungime si 1-10 mm latime (in unele cazuri si mai mult). Uneori ele pot produce mancarime locala.

Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt pieptul, bratele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sanii si fesele la gravide si obezi. Evolutia naturala a vergeturilor este similara cu cea a cicatricelor sau ranilor care se vindeca.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile apar din cauza ruperii tesutului conjunctiv, prin intinderea excesiva si rapida a pielii, atunci cand tesutul conjunctiv este putin si de proasta calitate. Aceasta situatie este provocata de stari de nutritie deficitare si de o secretie crescuta a hormonilor glandelor suprarenale.

Hipersecretia glandelor suprarenale poate aparea patologic, cum este cazul bolii Cushing, sau in cazul corticoterapiei sistemice prelungite (in aceste doua cazuri vergeturile sunt mari, late si prezente pe arii extinse), dar si in cazuri cum ar fi efortul fizic puternic, scaderea glicemiei, utilizarea de steroizi anabolizanti sau stari de stres.

Cand pot aparea vergeturile?

Situatiile in care pot aparea vergeturi sunt: sarcina, mai ales intre lunile 4 si 6, ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani, destinderea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere, sportul si mai ales culturismul, unde se iinregistreaza o crestere rapida a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenta creste probabilitatea aparitiei vergeturilor), la persoanele obeze, marcand regiunea lombara (atat in perioadele de ingrasare, cat si in cele de scadere in greutate). De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, in asociere cu pansamente ocluzive, creste riscul de aparitie a vergeturilor.

Cum putem sa scapam de vergeturi?

Din nefericire inca nu s-a gasit o solutie prin care sa facem ca vergeturile sa dispara cu desavarsire, dar secretul pentru a scapa de problema lor este gasirea modalitatilor de a le face mai putin vizibile. Cu cat sunt tratate mai repede cu atat aparitia lor este diminuata.

Pentru a nu avea probleme cu vergeturile trebuie ca in primul rand sa evitam variatiile bruste de greutate, sa nu fortam dezvoltarea musculaturii atunci cand mergem la sala de antrenament prin folosirea steroizilor, iar alimentatia trebuie sa fie echilibrata si bogata in vitamine.

Vitaminele care ne ajuta impotriva vergeturilor sunt:
• Vitamina B5 300 mg pe zi
Vitamina C cu flavonoide 1 g /zi
Vitamina E 600 U.I. /zi. Cremele emoliente care contin vitamina E ajuta pielea sa se regenereze si sa ramana supla.
De folos sunt si cremele ce au in compozitie colagen, elastina, aloe, vitamine, alantoina si coenzima Q10 care hidrateaza pielea, ele fiind utilizate cu succes in scopul prevenirii aparitiei vergeturilor.

Scaderea nivelului de zinc duce de asemenea la aparitia vergeturilor. De aceea, pentru a evita aparitia lor, consumati dieta sanatoasa alimente bogate in zinc, cele mai bune fiind algele verzi-albastre.
Sarurile homeopate calciu-fluor si siliciu ajuta si ele la mentinerea unui tesut celular ferm, puternic si elastic.

Cum sa iti prepari singura o crema antivergeturi

Ai nevoie de urmatoarele: avocado, 6 capsule de vitamina E, 4 capsule de vitamina A, 2 linguri de gel de aloe, 2 linguri de ulei de masline, 2 capsule 50 mg zinc si lingurita de praf de alge verzi-albastre.

Zdrobiti un avocado bine copt pana se transforma intr-o pasta. Turnati continutul capsulelor de vitamina A si E peste, apoi celelalte ingrediente si amestecati. Intindeti crema obtinuta peste zonele cu vergeturi si lasati 30 minute in fiecare zi. Nu veti scapa definitiv de vergeturile vechi, dar vor deveni mai putin vizibile. In plus crema va va proteja de aparitia altor vergeturi.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Cum sa preveniti eficient vergeturile Sfaturi utile pentru a scapa de vergeturi 7 sfaturi pentru prevenirea aparitiei vergeturilor Tratamentul vergeturilor cu laser Beneficiile untului de Shea pentru sanatate Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Pubertatea la persoanele de sex feminin Adio kilograme in plus cu tratamente spa Pharmaceris M - O ingrijire deosebita pentru perioada sarcinii Modificarile pielii din timpul sarcinii Aloe vera: beneficii si intrebuintari 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii
Cere sfatul medicului ×