Indicatiile tomografiei computerizate abdominale

Publicat: 07 Martie 2019 | Actualizat: 07 Martie 2019
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Tomografia computerizata sau scanarea CT reprezinta un tip de radiografie specializata care afiseaza imagini transversale ale unei anumite zone a corpului. Scanarea CT implica un dispozitiv special ce inconjoara corpul si trimite informatiile catre un computer, unde se vor forma imagini ce vor fi analizate de catre specialisti.

Tomografia computerizata abdominala este o investigatie ce ajuta medicul sa observe organele, vasele sanguine si oasele din regiunea abdominala.

Imaginile multiple furnizate de aceasta investigatie ofera medicului numeroase puncte de vedere asupra organismului.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cand se realizeaza?

Scanarea CT abdominala se efectueaza atunci cand un medic suspecteaza existenta unei anomalii in zona abdominala, dar nu poate gasi suficiente informatii prin examenul fizic sau testele de laborator.

Cele mai frecvente motive pentru care medicul poate indica scanarea CT abdominala sunt reprezentate de:

- Durerea abdominala;
- Prezenta unei mase palpabile in regiunea abdomenului;
- Verificarea dimensiunilor si locatiei calculilor renali;
- Scaderea inexplicabila in greutate;
- Suspectarea unor infectii;
- Verificarea existentei obstructiilor intestinale;
- Evaluarea unor afectiuni inflamatorii intestinale, precum boala Crohn;
- Suspectarea unor leziuni in urma traumatismelor;
- Existenta unui diagnostic recent de cancer.

Diferenta dintre CT, IRM si radiografie

Este posibil ca orice persoana sa fi auzit si de alte examene imagistice si sa se intrebe de ce medicul a ales tocmai o scanare CT. Medicul poate alege scanarea CT in detrimentul imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM), deoarece prima varianta este mult mai rapida.

Tot din acest motiv, scanarea CT este preferata a fi efectuata in cazul urgentelor medicale. De asemenea, examinarea IRM implica un cost mai ridicat decat scanarea CT.

Medicul poate solicita efectuarea unei tomografii computerizate, in locul unei radiografii, deoarece ofera imagini mult mai detaliate. In timp ce radiografia poate realiza imagini numai dintr-un unghi, scanarea CT capteaza imagini din mai multe unghiuri diferite.

Pregatire

Inainte de efectuarea unei tomografii computerizate abdominale, medicul poate interzice consumul de alimente timp de 2-4 ore. De asemenea, acesta poate solicita intreruperea administrarii de medicamente inainte de investigatie.

Se recomanda purtarea unor haine largi si confortabile deoarece procedura implica asezarea pe o masa speciala pentru o anumita perioada de timp.

In plus, scanarea nu poate avea loc daca sunt prezente urmatoarele: ochelari, bijuterii (inclusiv piercinguri corporale), agrafe de par, proteze dentare, aparate auditive sau orice alte obiecte metalice.

In functie de motivul pentru care se efectueaza scanarea CT abdominala, poate fi necesar consumul uni pahar mare cu substanta de contrast. Aceasta poate fi un lichid care contine fie bariu, fie o substanta numita gastrografin.

Bariul si gastrografinul sunt substante chimice care ajuta medicii sa obtina imagini mult mai bune ale stomacului si intestinelor.

Pentru ca substantele de contrast sa se deplaseze in locul dorit poate fi necesara asteptarea timp de 60-90 de minute. Medicul trebuie informat daca se cunosc alergii, inclusiv cele la iod sau alte substante de contrast, dar si daca persoana ce urmeaza a fi evaluata este insarcinata sau are diabet zaharat.

In plus fata de bariu, medicul poate dori injectarea unui colorant pe baza de iod ce va evidentia vasele de sange, organele, dar si alte structuri abdominale. In mod normal, substantele de contrast actuale pe baza de iod au putine sanse de a produce alergii.

Totusi, medicul poate administra medicamente pe baza de steroizi persoanelor sensibile la iod, astfel incat riscul unei reactii alergice sa se reduca.

Procedura

O scanare CT abdominala dureaza, de cele mai multe ori, intre 10 si 30 de minute si se efectueaza in sectiile de radiologie ale spitalelor sau in clinici medicale specializate.

In general, activitatile obisnuite pot fi reluate dupa scanarea CT abdominala.

Odata ce obiectele care ar putea altera imaginile sunt indepartate, pacientul poate fi asezat pe masa speciala de investigatii. Atunci cand substanta de contrast este injectata in vena, persoana in cauza poate simti o senzatie de caldura in intregul corp.

Pentru ca imaginile obtinute sa fie de buna calitate nu trebuie efectuate miscari in timpul investigatiei. In unele cazuri, pot fi folosite perne sau curele care sa mentina pozitia corecta pe o perioada suficienta. De asemenea, poate fi necesara tinerea respiratiei pentru perioade scurte de timp.

Rezultatele investigatiei dureaza, de obicei, aproximativ o zi pentru a fi procesate. Medicul trebuie ulterior consultat pentru a interpreta rezultatele. Scanarea CT abdominala poate depista diferite probleme de sanatate, precum:

- Afectiuni renale, cum ar fi infectiile sau litiaza renala;
- Afectiuni hepatice;
- Boala Crohn;
- Anevrismul de aorta abdominala;
- Boli oncologice, precum cancerul de colon sau de pancreas.

In urma unui rezultat anormal medicul va solicita, de obicei, mai multe investigatii pentru a afla mai multe despre afectiuneain cauza.

Cand toate informatiile necesare au fost colectate, medicul va stabili un diagnostic de certitudine si va oferi un plan de tratament.

Complicatii

Efectele secundare ale unei tomografii computerizate abdominale sunt cel mai adesea cauzate de o reactie alergica la substanta de contrast utilizata. Totusi, in cele mai multe cazuri, aceste efecte sunt usoare.

Efectele secundare produse de substantele de contrast pe baza de bariu pot include crampe abdominale, diaree, greata sau varsaturi si constipatie.

De asemenea, efectele secundare aparute dupa administrarea substantelor pe baza de iod sunt reprezentate de mancarimi, eruptii cutanate si dureri de cap.

Daca apar simptome severe, precum probleme de respiratie, tahicardie sau edem al gatului si altor parti ale corpului, medicul trebuie anuntat imediat.

Riscuri asociate

In general, scanarea CT abdominala este o procedura relativ sigura, dar care presupune anumite riscuri. Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor, deoarece acestia sunt mai sensibili la radiatii decat adultii.

Scanarea CT este utilizata in cazul copiilor numai ca o ultima solutie si daca alte teste nu pot ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Cele mai frecvente riscuri asociate sunt reprezentate de reactii alergice, malformatii si cresterea riscului de cancer.

Deoarece expunerea la radiatii in timpul sarcinii creste riscul de malformatii congenitale, medicul poate inlocui aceasta metoda cu un alt test de imagistica medicala, precum IRM-ul sau ecografia abdominala.

Persoanele deshidratate sau cu probleme preexistente la nivelul rinichilor au un risc mai mare de a dezvolta insuficienta renala in urma administrarii substantelor de contrast. Medicul trebuie informat daca exista probleme de sanatate ale rinichilor, dar si sensibilitate la medicamente.

Concluzii

Tomografia computerizata abdominala este o procedura de imagistica medicala utilizata pentru a detecta numeroase conditii de sanatate localizate in regiunea abdominala.

Cu toate acestea, in ciuda rezultatelor detaliate pe care le ofera, trebuie sa se tina cont de riscurile posibile. Dupa obtinerea imaginilor, medicul poate stabili diagnosticul si poate oferi un tratament potrivit.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar radiologie- imagistica medicala Dr. Cristian Nicolae
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic primar radiologie- imagistica medicala, Doctor in Stiinte Medicale Dr. Mihaela Sebeni
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN)

Durerea de cap declansata de tuse

Endometrioza - proliferare endometru

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Anatomia si functiile ficatului

Colita

Colita ulcerativa

Anevrismul aortic (aorta anevrismala)