Analize medicale necesare inainte de inceperea scolii

Publicat: 20 August 2018 | Actualizat: 20 August 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Analizele medicale nu sunt obligatorii inainte de inceperea anului scolar, insa in multe dintre unitatile de invatamant din Romania sunt solicitate o serie de analize bacteriologice, ca masura profilactica in vederea evitarii unor contaminari in masa.

Intrarea sau revenirea in colectivitate a unui copil dupa o pauza indelungata, precum vacanta de vara prezinta un risc crescut de contaminare cu diverse boli, intrucat sistemul imunitar al copiilor, in special al celor de gradinita sau clasele primare, este inca in formare, nefiind suficient de puternic.

Adeverintele medicale care se solicita de obicei in scoli au ca scop atestarea faptului ca elevul este apt pentru studiu si ca nu sufera de nicio boala de natura contagioasa.

Adeverinta medicala si avizul epidemiologic sunt cele doua documente pe care le elibereaza medicii de familie in urma controlului efectuat elevului inainte de inceperea scolii.

In vreme ce adeverinta medicala se elibereaza in urma unui examen fizic al copilului si atesta faptul ca acesta are o dezvoltare normala si nu prezinta suspiciuni cu privire la vreo boala, avizul epidemiologic atesta daca elevul are sau nu semne de boala transmisibila.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Analize medicale recomandate

Desi nu sunt obligatorii, exista o serie de analize medicale care sunt recomandate a fi facute inainte de inceperea anului scolar, pentru a se evita o transmitere in comunitatea de elevi, in special a unor infectii virale.

Examen coproparazitologic - are ca scop determinarea prezentei parazitilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, tenie) si consta in examinarea materiilor fecale. Rezultatul examenului coproparazitologic mentioneaza absenta sau prezenta parazitului, precum si abundenta lui.

Analiza este necesara intrucat multi copii pot fi purtatori asimptomatici ai parazitilor intestinali, astfel ca exista riscul sa ii infecteze si pe copiii sau adultii din jurul lor. De asemenea, coprocultura detecteaza prezenta bacteriilor patogene in scaun.

Daca rezultatul coproculturii nu este favorabil, se efectueaza si o antibiograma, prin care medicul va determina care este cel mai eficient antibiotic cu care se poate trata afectiunea. Riscul de parazitoza este mai mare la pacientii cu o imunitate foarte scazuta.

Exsudat nazofaringian - reprezinta recoltarea de secretii de la nivelul faringelui, respectiv cavitatii nazale. Ulterior, specialistul efectueaza culturi pe diferite medii, pentru a identifica agentii patogeni. Cele mai periculoase bacterii care pot fi cantonate la nivelul cailor respiratorii sunt:

- Streptococul de grup A – este responsabil de faringo-amigdalite, otite etc., fiind si agentul etiologic al scarlatinei.
- Pneumococul - poate determina infectii grave la copii, precum sinuzita, otita, pneumonie si meningita.
- Stafilococul auriu - poate determina infectii ale cailor respiratorii superioare, dar si infectii ale pielii.
- Meningococul - determina o forma foarte grava de meningita.

Pe langa aceste analize, se mai recomanda si efectuarea unor teste de auz si de vedere. Screeningul mai poate include un control stomatologic, o evaluare a coloanei vertebrale si masurarea inaltimii si a greutatii.

De asemenea, medicul mai poate solicita si un test de efort. Toate acestea sunt de regula efectuate la eliberarea adeverintei medicale.


Email

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau

Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele)

PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Cum ingrijim corect tenul gras cu tendinta acneica?

Contract cadru 2009

Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010

Copilul prematur

Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti

Paralizia cerebrala